|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 17:32 Naslov sporočila: |
|
|
Lani, ko sem zastirala s tanko plastjo odkosa zelenice, polžev nisem videla do jeseni. Spomladi sem zastirala s slamo, pa imam že celo sezono probleme z njimi. Iz zelenjavnega vrta sem slamo odstranila, rastline so se razrastle in dajejo same sebi senco, medtem ko pri jagodičevju sem slamo pustila, in resnično ni veliko za pleti, spodaj je zemlja rahla in vlažna.
Tudi okoli visokega fižola sem jo pustila.
Rade rade volje bi obdržala zastirko tudi na gredicah zelenjave, in najverjetneje bom jeseni spet ogrnila. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
Probaj z lubjem na zelenjavnemn vrtu.
mfranc je govoril že o tem tukaj pa tudi malo nižje sem kopiral njegove prispevke, upam, da se strinja.
Sem probal in res, bistveno manj problema s polži.
Nazadnje urejal/a zuf 18 Avg 2013 13:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Lubje se mi zdi ena najboljših zastirk, sploh za malo bolj vlažno zemljo, kot je pri meni. Za razliko od svežih (trava, plevel itd) lubje ne gnije, ampak zlagoma, preko celega leta prhni , dela humus in gnoji zemljo, oz. rastline.
Lahko bi bilo neuporabno v izrazito sušnih področjih, kjer ne bi prhnelo, ampak bi posušene koščke veter raznašal naokrog. Seveda, občasno zalivanje preprečuje tak razvoj, bonus je, da zastirka zmanjša izhlapevanje.
Sam še nisem imel nobenih sitnosti z kakimi hujšimi škodljivci, ki bi vidno škodovali rastlinam, da se pa kaj najde pod zastirko, dobro vedo kosi, ki nadvse radi kopljejo po lubju. Pravzaprav, pri meni so edini "škodljivci" , ker mi enormno razkopavajo zastirko....
Ne vem zakaj, mogoče vonj lubja, ali substance v njem odvračjo večino škodljivcev???
Če naj bi vsestransko koristila, naj jo bo minimalno 3 - 5 cm, lahko tudi več; poveča se gnojilna vrednost, manj je možnosti za plevel.
Vsaka organska snov, ki se razkraja, za to rabi dušik, zato je dobro, na nek način dodati dušik, seveda v manjši količini, drugače ga lubje odvzema rastlinam.
Sam na gredah prvo potrosim briketiran posušen gnoj, čez vržem lubje. Tudi zato sem verjetno imel polmetrske kumare
Sam preferiram najcenejše lubje, se mi zdi najbolj uporabno v smislu gnojenja, zastiranja. Vedno pa pazim, pri nakupu, da ne kupujem lubja, ki se je že dolgo "valjalo" v vrečah na prostem - je res mokra, smrdljiva zadeva, ker se je lubje zakisalo.
V okrasnem vrtu, npr. vrtnice/sivka pred hišo, prvo potresem navadno lubje, čez pa še okrasno.
Komur se "grauža" navadno lubje (ali mu je prepoceni ) seveda lahko uporabi samo okrasno lubje, efekt bo isti, samo počasneje se bo lubje razkrajalo.
Zakisanost tal ne predstavlja problema. Sam sem bil letos presenečen, da je analiza zemlje pokazala previsok pH, po večletni uporabi lubja, izgleda, da sem malo pretiraval s kamninskimi mokami za dvig pH.
Večini rastlin odgovaraja malo nižji pH, namesto nevtralnega 7,0 recimo 5 - 6 pH
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc - 04 maj 2012 je napisal/a: | Posajena predvčerajšnim, danes dodana zastirka.
Petnajst grmov, večinoma dvojnih; štiri sorte .
Za dvoinpol člansko družino čisto zadosti - da čilijev ne omenjam :grin:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Da ne podvajam, tole bi mogoče pasalo v forum Zastirka - sam sem že davno nehal eksperimentirati z zastirko (življenje je tako kratko... ) .
Sem pa tudi nekaj let porabil, da sem ugotovil, da sveži materiali niso za močvirniški vrt :P , s precej vlage. In mi tale najcenejši Rinden mulch, najbolj odgovarja; v debelini 3 - 5 cm
- preprečuje rast plevelov
- v poletni vročini zadržuje vlago
- preko leta ga 70 - 90 % razpade v humus, ostalo naslednje leto
Praktično nimam problemov z nobenimi zajedalci in škodljivci, mogoče jim lubje ni tako všeč kot ostali materiali za mulčenje ???? Z mano se čisto ne strinjajo kosi, ampak ti so pravi psihopati pri razkopavanju vrta :P .
Edino slama me še zanima, naj bi bila "zdravilna" zaradi vsebnosti do 1 % silicija.
Ampak sama ne pride k hiši , vrtnarije je ne prodajajo . Zunaj je veliko bolj cenjena in se dobi že zmleta za mulč, pa gnojilna z dodatki, pa kompostirana, itd....
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Še tukaj ponovim obvestilo:
Ravnokar me je Furman obvestil, da je na hipodromu Ljubljana-Stožice (Mala vas 15, v bližini Ruskega carja) moč dobiti in zastonj odpeljati že nekoliko preležano slamo, zelo primerno za jesensko pripravo gred in zastirke.
Geslo: kdor prej pride, prej melje . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Heh, letos sem se pa odločil še malo poeksperimentirati. Poleg klasičnih zastirk bom preizkusil oglje.
Pripravil sem si več različnih zastirk. Z drobilcem vej sem pripravil sekance, nabral sem listjeter pripravil kup. Skuril čuda vej in jih predno so prešle v pepel polil z vodo, da sem dobil zoglenele koščke. Seveda sem pripravil tudi slamo, kompost iz kompostnika in celega vraga, da se še sam ne spomnim vsega.
Del kupov je videti tako:
Mlete veje:
Kup listja:
Oglje:
Za čez zimo imam dober občutek, da bo oglje krasen izolator poleg slame in sem ga potaknil na gredice:
V plastenjaku, kjer sem prej imel paradižnike sem sedaj dal radič in različne solate in seveda oglje ter slamo, ki bosta blažila nizke zimske temperature, ob hudem mrazu pačez pride še koprena:
Za poskus sem oglje privoščil tudi jagodam. V dveh tednih so krasnega listja, bolje kot tistim brez te zastirke:
Nekaj sekancev je šlo k trti in vrtnicam:
Vseh fotografij niti ne bom dal, ker jih je preveč, so pa različne zastirke in kombinacije različnih rastlin.
Sedaj pa ostane samo še da vidim spomladi, kako se je kaj obneslo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
solato in radiče si pa lepo počesal, ni kaj. Drugače pa zanimivo tole s sekanci in ogljem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, juglans imaš prav. Res bo zanimivo. V bistvu je oboje podobno. Razlika je v tem, da bodo sekanci čez čas razpadli in jih bodo različni organizmi predelali. Oboje je dobra temperaturna zaščita pozimi in poleti, v poletnih dneh koristi bolj za zadrževanje vlage.
Predvidevam, da je oglje v vseh ozirih boljše. Je bolj porozno in akumulira lahko več vlage, tudi temperaturno je predvidevam boljše, ker je podobne strukture kot siporex, ki je odličen temperaturni izolator. Dodaten plus je, da je bolj obstojno.
Tudi v primerjavi oglje-lubje, mislim da je oglje boljše saj ne vsebuje smol, ki jih ima lahko oglje iglavcev. Bi rekel, da verjetno tudi nima tudi efekta zakisanja. Poleg tega je sigurno brez možnosti za kakšno bolezen, saj je v bistvu sterilno. Skratka nekaj podobnega perlitu ali vermikulitu.
Bom videl, kaj bo se bo pokazalo čez čas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
o, labia, kako si bil priden. Mi je všeč tvoje poizkušanje, le glede oglja, ki so ga med drugim že tudi uporabljali Amazonski kmetovalci. (Terra preta, ki so jo ustvarjali 450 l pred n.š. in še 950 n.š ima debelino 2 m. V tisočih letih je rodovitnost ostala, jo še sedaj kopljejo in prodajajo za kompost.) V glavnem o biooglju smo že nekaj govorili na onem forumu, oglje je tako učinkovito, prav zaradi svoje poroznosti in sprejme ob svoji čistosti, kot praviš je sterilno, v sebe tisto kar najprej dobi v svoji okolici. Tako je najbolj smiselno, da se ga inokulira z dobrimi mikroorganizmi, saj tako vemo, da je vase sprejel nekaj dobrega, saj sploh v jesenskem času lahko ob tej mokroti in ostankih bolezni v tleh, pridejo vanj tudi slabi mikroorganizmi. Jaz uporabljam kar tekočino iz organka, gnojenje + mikroorganizmi. Ti pa bi lahko uporabil kompostni čaj, kar bi verjetno tudi ne bilo slabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Aye-Aye spomladi bom pričel zalivati s tem kompostnim čajem, čeprav nebi škodilo tudi sedaj kaj kuhanja in zalivanja, da se mikroorganizmi naselijo in namnožijo.
Edini problem vidim v črni barvi oglja, ki bi se v poletju močneje zagrelo zaradi črne barve. Zato mislim spomladi vse skupaj malo vmešati v zemljo in potem pokriti s slamo, ki bo poskrbela za nižje temperture pod njo.
Vse skupaj je pa v bistvu v fazi preiskušanja. Različnega materiala sem si pripravil dovolj tako da bodo rastline kar vriskale od veselja, ko jim bom ponudil vse to. Seveda ne bo manjkal tudi kompost iz kompostnika.
Počasi se bližam dobrim pogojem. Že letos sem imel kup glist v zemlji in na srečo tudi vsaj dve mali žabici v plastenjaku. Tako se mi zdi, ker je bila velikost različna. Čez dan so se skrile pod slamo, zjutraj sem jih pa večkrat videl.
Nekako naj bi to pomenilo, da jim okolje ustreza in da ni "strupov" ali neugodnih pogojev.
Vsekakor pa bom naslednje leto tedensko zalival s kompostnim ( biogrena raztopljena v deževnici) čajem. Poskusil pa bom tudi z drugimi "prezračenimi" čaji.
Dela bo kar veliko, je pa veselje ker vem, da grem po pravi poti.
Oglje sem si pripravil tako, da sem kup obrezanih vej zažgal in v fazi, ko je bilo polno žerjavice, sem vse skupaj zalil z vodo.
Če bi pustil, da pogori do konca bi imel samo pepel. Tako pa je ostalo kup koščkov, ki so ostali kompaktni. kakšem je tudi malo manj zooglenel, kar pa nič ne moti.
Na prvi fotografiji se vidi kdaj sem zalil goreči kup ( žerjavico):
Na drugi fotki pa je kup, ki sem ga z grabljami malo skupaj spravil, po zalivanju. Materiala je dovolj, ki sem ga raztrosil po vrtu, okoli grmov, itd.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
labia je napisal/a: |
Vse skupaj je pa v bistvu v fazi preiskušanja. Različnega materiala sem si pripravil dovolj tako da bodo rastline kar vriskale od veselja, ko jim bom ponudil vse to. Seveda ne bo manjkal tudi kompost iz kompostnika.
Počasi se bližam dobrim pogojem.
Dela bo kar veliko, je pa veselje ker vem, da grem po pravi poti. |
, tole me pa zelo veseli.
Samo še nekaj o pripravi biooglja morda za drugič. Ali še bolje kuhalnik biochar tudi tega lahko izdelate sami, najbolje je, če energijo kuhalnika izkoristite še za kuho, da ne gre energija v nič. Če v google odtipkate bio stove making, dobite še kup nasvetov. Jaz zdaj na njem pečem kostanj in je prav zanimivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
labia, sam razmišljam kako imeti od zgodnje spomladi, ko gredo prve rastline not, pa tam nekje do začetka poletja, čim manj zastirke na vrtu.
Na začetku celo nič, da se zemlja čim prej zagreje in da ni vse skupaj prevlažno, sploh pri takšni pomladi, kot je bila letošnja.
Evo oglje!
Na tvojem mestu bi oglje kot zastirko uporabljal vse tja do konca pomladi.
Sploh pa za toploljubne rastline (paradajz, paprika ipd.) globoko zastirat na začetku ni dobro, preveč vlage, premalo toplote.
Na koncu pomladi, začetek poletja, takrat pa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 18 Okt 2013 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Še ena lista, kjer je kar nekaj idej, kako skuhati oz. pripraviti oglje: http://biochar.bioenergylists.org/Making_BioChar
Sam sem to preizkušal dve leti nazaj, in sploh ni neka znanost, delal pa sem po principu TLUD (top-lit updraft gasifier). V notranji "sod" naložiš material oz. vrtne odpadke za oglje, v zunanjem pa zakuriš, in tako se v notranjem sodu s pomočjo pirolize material skuha in nastane oglje.
Sej tisti kuhalnik ki ga promovira Bojca Januš izgleda "fensi", ampak meni se zdi premajhen za večje količine "odpadkov", poleg tega pa še precenjen.
TLUD se mi zdi še vedno najboljša rešitev, saj lahko skuhaš tudi še napol mokre "odpadke". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem ta čas prekopane grede zastrl z listjem sladkornega javorja, do spomladi je skoraj vse sprhnelo. Je mogoče kaj negativnega v tem. Polžev ni bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Vrtnarimo z naravo Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 29, 30, 31 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 29, 30, 31 Naslednja
|
Stran 2 od 31 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|