|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 20:39 Naslov sporočila: Pripravimo Gartlc čaj |
|
|
Vsak dan je malo bolj mrzlo. Povabimo se na čaj - tisti za vsak dan ali kakšen poseben. Razkrijmo okuse. in tistega, ki bo najbolj všeč imenujmo Gartlc čaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
No, kje ste Gartlčani?
Jaz navadno pijem kar kupljen planinski čaj. Mora pa biti sveže kuhan in vroč. Torej, nič posebnega. Moj najbrž ne bo promoviran.
Raje bi recepte od tistih pridnih, ki rožice sami nabirate čez vse leto in jih znate uporabiti v teh mrzlih dneh v vročih napitkih.
Tudi to je lahko nov izziv za zeleno pomlad. Vem, da se začne nekako z lapuhom in trobenticami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Na primer:
1/2 listje goji beri
1/2 citronska melisa (lahko tudi citronska nepeta, Nepeta cataria v. citrodora)
suho sadje, šipek, lupinica bio Klementine ...
Rezultat je prijeten, sadni čaj in se ga prav lahko popije brez sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hm,
jaz kuham že nekaj let samo domače zvarke.
Nabiramo vse od šipka do gozdnih jagod.
Mogoče mi je zjutraj res nekako najbolj dišeč ravno ta iz sadja.
Notri pa ponavadi je :
gozdne jagode,divje češnje,listi robide,listi jagod,malo melise in bezgove jagode.
Sladkam pa kar z par kapljicami smrekovih vršičkov.
Ni pa vedno vse v tem čaju.Vsakič malo drugače. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kot amaterski zeliščar vso leto nabiram razna zelišča in v jeseni zmešam čaj "Proti prehladu.
Šipek, melisa, materina dušica, pljučnik, koprivo, cvet robinije in bezga, meto.
Po nasvetu starega zeliščarja vse to zdrobim skoraj v prah.
Včasih ga sladkam s sirupom močvirskega oslada, ki vsebuje podobno snov kot aspirin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Odkar sem prebrala, da so že Grki rekli, da " kdor ima na vrtu žajbelj, uide vsemu, samo smrti ne" - ga velikokrat skuham po navodilu: 3 min vretja, nikoli ničesar ne sladkam. In se še kar držim.
Pa koprivin čaj brez vsega, metin čaj brez vsega,
kdaj pa kdaj tudi sadni (kupljena eko navihana borovnica). _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Bezgove cvetove in malo mete za prehlade
Bezgove jagode pa za žejo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kar lepa zbirka čajčkov. Pa bi vseeno počakali še nekaj poznavalcev zdravilnih rastlin.
Nekje moramo dobiti vsak dan le 2 l tekočine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Preprosto:
Slezov (zdrobljeni listi in dodani cvetovi) čaj, z malo medu.
Kamilični čaj z limono in malo medu.
Citronkin, samo 2 lističa na lonček vrele vode in nič drugega
Dobra misel, malo sladkorja ali ne.
itd |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
jutro, manjša pest posušenih plodov trnulje skupaj s šipkom z nekaj listi lipe. v kozarec kasneje dodam žlico medu in ščepec sladkorja, limone ni potrebno saj je skuhan čaj kiselkast kot, da je limona dodana. lpvoda
PS: čaje pijemo samo ko smo prehlajeni, a to je bolj redko. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Mi pa pijemo čaj vsak dan.
Danes je recimo bolj cvetlična mešanica.Trobentice,regrat,vijolice,pa malo listkov melise,lipe in breze.
Ga pa skuham cca malo manj kot 2 litra ,vsaj 2x na dan .
Je pa tudi res,da nas je v gospodinjstvu malo več _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Čaji pri meni:
šipek z ajdovimi cvetovi
mete razne
kamilica, lipa, bezeg, rman, kopriva
Šipek sem pa letos posušila in sem ga zdrubila kar z lesenim kladivom za meso
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi pijemo čaj, v bistvu prevretek vsak dan. Imamo pa čajno mešanico doma in po hribih nabranih zeli: različne mete in melise, bezgovo cvetje, ajbiš, regrat, kamilice, žajbelj, timijan, sivko, morda še kaj, pa se trenutno ne spomnim. Običajno pijemo nesladkanega, včasih dodamo med, včasih pa domač sirup ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 19 Dec 2013 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj ga sušim posebej: žajbljev, kamilični, metin+melisin, ostalo gre v mešanico, kar pač je na voljo:
regrat
pljučnik
lipa
bezeg
trobentice
lapuh (ne vem, kako se mu prav reče)
materina dušica ...
Drugo leto bom sušila tudi sadnega, do zdaj mi še ni kapnilo, da se tudi da. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|