|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 31 Maj 2013 23:40 Naslov sporočila: Portulaca oleracea - navadni tolščak |
|
|
Navadni tolščak ali portulak |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem danes našel na njivi. Okus je malce kiselkast, ne greni, listi pa so kar mesnati. Kot kaže bo cvetel rumeno.
Je to tolščak?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je, zdaj se ga boš komaj branil. Tudi jaz sem nekoč s sadikami dobila prvo rastlino, zdaj pa ni kv. metra njive brez njega. Ga pulim, okopavam, pa ga je vedno dosti . Če ga pustiš, ti v celoti prekrije kot kak povšter celo površino in na vročini je to najbolj odporna rastlina . Za zastirko ti ga ne priporočam, ker se zgleda osemeni še spuljen in iz vsake koreninice požene na novo. V glavnem, čimprej ga pojej! _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
Da, natanko ta vrsta, navadni tolščak, Portulaca oleracea. Bistveno bolj okusen, manj trd je, če ima zadosti vode in precej senca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pixie
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21 Prispevkov: 87 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
o madona!
jaz sem res trda.. jao!
polno njivo ga imam, ga pulin, tolčem z motiko, vse delam z njim da ga uničim..
že lani sem brskala po netu kaj je to, zdelo se mi je da je to to, pa vseeno nisem bila prepričana da je to to..
Pojma nimam kako se ga uporablja, slolata, juhe, mineštre ???
Kako ga vi pripravljate? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa sem spoznal še en uporaben "plevel".
MarijaV, to me pa spominja na tankolistnega dvoredca oz. divjo rukolo Komaj ga najdeš, drugo leto pa ne veš več kam z njim.
metuljc, vode nima nič oz. je odvisen od vremena, sonca pa cel dan.
Ko se malo razraste, ga imam namen vložiti kot kumarice (stebla in liste). Moj plan je sledeči: dobro ga operem, naložim v kozarec, zalijem z vrelo mešanico kisa(1del) in vode(3dele), sol, sladkor in nekaj začimb, postavim v ogreto pečico na 90°C za 15min in to je to. Nekaj ga bom pa poskusil tudi v solati.
Kaj pa ostali pripravljate?
P.s. pixie, ja eni "pleveli" pa so od hudiča ane, mi jih uničujemo, oni pa kar hočejo na naše krožnike |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, če se potrudiš do mene, ti milostno dovolim, da si na moji njivi postrežeš s slastnimi rastlinami, boš lahko vložil za desetletno ozimnico _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
MarijaV, sem pozabil omenit da ga imam namen vložiti s česnom, ampak kolikor berem česna pri tebi ni več na njivi. No ja, pa drugo leto ane? 5delov česna in 1del tolščaka. Ponudba še vedno velja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 14:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hi, hi, velja. Sem pozabila povedat, do sem to vložno kombinacijo imela na njivi: česen + tolščak . Aja, zdaj le še tolščak _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
TP, po moje ga boš razkuhal. Jaz bi mlade poganjke vrgla v vrel kis (kot ga pripraviš za kumarice) za minuto, pobrala ven, zložila v kozarec, zavrela kis, v katerem je prej bil tolščak in nalila na poganjke. Zaprla in - basta, bi rekli Primorci. Kaj boš dal vmes: poepr, česen, lovor,....je tvoja izbira.
Če kumarice zdržijo tako, bo tudi ta tolščak.
Ja, Marija, videla sem ga, res ga je precej, zdaj najbrž precej pohojenega. Pa si bo že še opomogel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
Se mi zdi da bi bila česen in tolščak dobra kombiacija
metuljc, poskušam se izogibati kuhanju ozimnice, ker mi pobiranje vrele zelenjave iz lonca ni ravno prijetno, zato pa raje hladno zapakiram v pečici.
No, ko bo kaj za v kozarec bom probal s 5min pa poročam.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na nežnost rastlinic (oz. poganjkov) boi jaz kar surocve naložila v kozarec in zalila z vrelim kisom in sploh ne bi pasterizirala. Če gre s kumaricami tako, mora biti tudi za tolščak OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi predlagam samo surove zložiti v kozarce in zaliti z vrelim kisom in zapreti, brez pasteriziranja potem. Tudi kumarice in papriko sem že tako vlagala, se je obneslo, rezultat pa je nekaj vmes med vloženimi in surovimi. Kumaric je zmanjkalo, paprika se pa od lani še dobro drži v kozarcih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Jul 2013 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
"Pasteriziram na hitro" samo zato, ker so se nam kumarice pred parimi leti začele barvati na belo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je uspelo vlaganje tolščaka?Jaz si privoščim surovega dokler je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|