|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 01 Jun 2013 00:05 Naslov sporočila: Allium ursinum - čemaž |
|
|
Čemaž
(Allium ursinum)
muha (05 Jun 2013 17:52) je napisal/a: | Tole je nastalo iz enega samega šopka pred največ desetimi let.
cvet od blizu:
Tačas cvetijo tudi šmarnice. Oglejte si najdišča, kjer nisti bili gotovi, ali gre za čemaž ali kaj drugega. V času cvetenja ne boste mogli pogrešit.
Takole semeni:
|
tjesih (27 Jun 2013 08:34) je napisal/a: | |
žižola (09 Jul 2013 19:48) je napisal/a: | Tudi meni čemaž prav lepo uspeva v domačem vrtu. Pod črni ribez sem posadila dve čebulici, zdaj, po treh letih imam že vsaj petnajst rastlin. Lepe in zdrave so. Ne marajo jih niti polži, niti strige. Tudi potem, ko "izginejo", na tistem delu sploh ne raste plevel. |
Garden-ja (09 Jul 2013 21:50) je napisal/a: | Jaz sem ga v dar dobila leta nazaj, razrašča se zelo počasi ampak to za našo klimo niti ni čudno. Že to, da je, je pravi čudež.
|
urejal:TwityPity |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj nobeden Gartlčan ne nabira te čudovite rastline? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
V teh dneh gremo na eno naravno rastišče tukaj blizu.. komaj čakam na juho, pesto, solate. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak čas bo.
Sicer pa si ga sadim v svoj gozdiček. Počasi bom na svojem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo ga že dvakrat jedli. Nabiranje je bilo bolj podobno genocidu-listi so bili še majhni, a želja je bila prehuda. Tako sem ga nabrala dvakrat po en šopek, da smo si lahko naredili namaz s kislo smetano, limono, soljo in čemažem. To imamo zelo radi namazano na kruh.
Tudi jaz ga sadim na vrt (tistega, ki ga pri nabiranju po nesreči izrujem). Tudi na vrtu že kukaji majhni listki iz zemlje. Seveda jih je pa za kakšno resno nabiranje še pdločno premalo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa ne morem na mojo "čemaževo parcelo", ker mi pot do tja ovirajo podrta drevesa in veje. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Orhy, sem na istem. Če ga ne bi imela doma, bi lahko samo slike gledala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nxyz
Pridružen/-a: 25.01. 2014, 18:15 Prispevkov: 582 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Imam vprašanje glede nabiranja čemaža. Gozdovi okrog nas so ga polni le malo me skrbi, da ne bi nabrala česa napačnega.
S čim se ga zamenjuje, s šmarnicami ali še čim drugim? Tudi tista napačna zadeva diši po česnu ali ne? Tukaj samo vstopim v gozd in že vse lepo diši po njem, no, saj mislim, da ne bi nabrala napačnega ampak za vsak slučaj raje vprašam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
- s šmarnico ga tale hip še ne moreš zamenjati, jih najbrž še nikjer ni. Razlika je tudi v tem, da se čemaževi listi razvijejo takoj, ko prikukajo na dan, šmarnični so pa v začetku tesno zaviti v tulce. Pri čemažu najdemo, skritega pod večjimi listi, vse polno malega podmladka, od lani in predlani. Pri šmarnicah tega ni.
- po česnu ne diši nobena od rastlin, s katero bi ga bilo možno zamenjati
- sedajle že nastavljajo cvetne nastavke in tudi ti močno dišijo po česnu.
- Čmerika že raste, je pa čisto drugačna že na pogled
- Jesenski podlesek najbrž tudi, ne diši po česnu. Zamenjavajo ga po mojem mnenju izključno zato, ker je rast na hitri pogled nekoliko podobna vrtnemu česnu.
- Pegasti kačnik (Arum maculatum) je verjetno že zunaj. Ima krajše in drugače oblikovane liste , večinoma pegaste, ne diši po česnu
Če še nisi gotova, pomani listke med prsti. Samo čemaž bo imel značilen vonj. In najbrže je tudi edini, ki pusti pekoč okus v ustih (vem ne, ostalih nisem poskušala)
- dodatek:
Aye-Aye je napisal/a: | Pravzaprav je pegasti kačnik, zelo zelo pekoč, te še dolgo peče vse, tako ga je že zaradi tega težko pojesti. |
Če še ne boš sigurna, naberi par listov in pojdi z njimi v najbližjo prodajalno kmetijske zadruge, tam bi ga skoraj morali poznati, ali pa k nekomu, ki ga že dolgo nabira.
Nazadnje urejal/a muha 28 Mar 2014 15:00; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Če še nisi gotova, pomani listke med prsti. Samo čemaž bo imel značilen vonj. In najbrže je tudi edini, ki pusti pekoč okus v ustih (vem ne, ostalih nisem poskušala) |
Samo kot dopolnilo, da je tole zadnje lahko "usodno".
Vonj zelo dobro ostane na prstih in če še naprej uporabljamo to tehniko se lahko malo okoli prinesemo.
Po videzu je še najbolje prepoznati, da smo res gotovi.
Kar se tiče pekočega okusa, mislim, da ga pegasti kačnik ima.
Videz torej, vsaj pri meni, je najbolj učinkovit način prepoznave čemaža in drugih rastlin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, hvala za dopolnilo. Pri takih zadevah nobeno svarilo ni odveč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nxyz
Pridružen/-a: 25.01. 2014, 18:15 Prispevkov: 582 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. No šmarnice pri nas letos že so. Bom šla kar na izgled in vonj saj so ga cele plantaže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav je pegasti kačnik, zelo zelo pekoč, te še dolgo peče vse, tako ga je že zaradi tega težko pojesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 29 Mar 2014 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
Še eno opozorilo pri nabiranju:
Zdi se mi, da do zamenjav pride predvsem pri nabiralcih, ki čemaž dobesedno kosijo v večjih količinah, tako vmes zaide še kak list ostalih rastlin, tudi strupenih.
Če liste nabiramo posamično, do zamenjav skoraj ne more priti.
Na začetku si liste čemaža zelo pozorno ogledamo, tudi povohamo in pomanemo ter pobožamo, imajo namreč zelo lep tipičen svilnat lesk. Naslednji list bo že lepše prepoznaven. Če smo pri nabiranju pozorni, ne bi smelo biti težav... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Mar 2014 08:09 Naslov sporočila: |
|
|
Čemaževi listi so tudi dosti nežnejši kot listi šmarnice. Če čemaž izpuliš ima na koncu majhno podolgovato čebulico, šmarnica pa korenino, s katero se pod zemljo širi naprej. Ko enkrat veš, kaj je čemaž, med šmarnico in njim sploh ni toliko podobnosti - razen v obliki lista.
Zdaj je visoka sezona nabiranja listov. Kadar ga nabiram, vedno nabiram list po list, da ne obglavim cele rastline, ampak vsaki odvzamem le malo. Tudi na tak način je košara hitro polna.
Za dalj časa pa najraje shranim cele liste, ki jih lepo poravnam v posamezne šope, tesno povijem s folijo, tako dobim nekakšno "klobaso" in shranim v zmrzovalnik. Ko čemaž potrebujem, samo od klobase odrežem potrebno količino. Ker je zmrznjen, se lepo drobi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Divje rastoče rastline za prehrano Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 1 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|