|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 15:32 Naslov sporočila: Česnovi cvetni popki - pski |
|
|
Česnovi cvetni popki - pski - ala šparglji
česnove poganjke odlomiš (okrogli del rastline, ki moli v višavo in ima namen delati cvet-seme-od belega odebljenega dela do vrha zavržeš) narežeš na cca 2 cm, na rahlem ognju ob mešanju posoljene in popoprane prepražiš na olivcu (lahko dodaš slanino itd), čez cca 7-10 min probaj , če so dovolj mehki. nato vržeš v ponvo 1-2 jajca ne več. s košček kruha in bičerinom malvazije je marenda mimo. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JANEZ L
Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tole moram narediti. Izgleda odlično. _________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
forest727
Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22 Prispevkov: 586
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mi tem poganjkom rečemo peski (izgovorjava: p'ski)! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
Probam jutri! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas rečejo, moški del rastline, ker če ga ne odtrgaš je češsen zelo majhen. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Recept ob pravem času-česen bo kmalu v polnem odganjanju.. No, jaz pojem tudi popke ...
Hvala Voda in dober tek vsem _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
A so uporabni tudi taki poganjki od pora? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vidim razloga, zakaj ne bi bili. Sicer še nisem probala, vendar sem prepričana, da so dobri. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
mislim, da bi tudi por šel v slast.
čebula onako usput:
enako pripravljam tudi zdrave liste čebule. pri njej nikoli ne jemljemo tega ki nosi semensko glavo. čebulne listi lahko samo prepražiš, posoliš popopraš, lahko jih daš med solati itd. če je čebulnih listov manj a skupina z vilicami večja, dodaš malo mase kot za palačinke. če imaš več jajc lahko samo stepena jajca in je omleta ko bog. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Jun 2014 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Ne vidim razloga, zakaj ne bi bili. Sicer še nisem probala, vendar sem prepričana, da so dobri. |
Sem se prepričala, da so dobri - celo zelo dobri _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20 Prispevkov: 363 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Jun 2014 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar pojedeno, mljask. Ker je bilo kot glavni obrok, sem dodala še par natrganih rezin prešane šunke in za vsakega trikotnik topljenega sira , tudi narezanega na drobno. Ko sem jih vprašala, kaj za ena zelenjava mislijo, da je notri, ni uganil nihče . Pohvalili so pa vsi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jun 2014 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Kar nekaj spomladi posajene Ptujke in Belokranjke je naredijo cvetna stebla. Sem jih porezala in jih ravno tako jemo narezana na obročke v solati, z jajci in v drugem kuhanju. S česnovimi popki pa je za letos več ali mank konec. Kar nekaj sem jih na drobno narezala in shranila v olju, nekaj pa v zmrzovalniku, da bomo pozimi obujali spomine na pozno pomlad _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Jul 2016 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Preneseno od tukaj
metuljc:
Danes sem jih (po nasvetu brbr) zmiksala, skupaj z malo soli in oljčnim oljem. Super zadeva, močan česnov okus, so me vsi spraševali, če sem dodala tudi česnova zrna.
Na kak cm narezani, shranjeni v oljčno olje in malo posoljeni, v hladilniku počakajo tudi celo leto. Dobri za v omake, zelenjavne juhe,..........
Tole mora biti tudi zelo dobro.
<hr>
brbr:Ja tale zmiksan česen - pesto je res zelo dobra stvar. Jaz ga uporabljam kar za namaz na kruh. Drugače je pa odličen za pripravo polivke za testenine. Moji degustatorji so imeli samo eno pripombo - kot namaz je imel preveč trdih delcev. Moram drugo leto pske pobrati prej, ko so še čisto mladi in mehki. Zdaj moram samo še ugotoviti, ali se tak shranek lahko hrani izven hladilnika ... V ta namen en kozarec hranim na pultu v shrambi. Po dobrem tednu še nič ne kaže, da bi se v kozarcu kaj dogajalo...
<hr>
cinija1: Je pa kar zamudno, da vse te pske olupiš in postrgaš potem s stebla.
Uh Metuljc, tale pletenica pa že izgleda super, kako je šele dobra!
Zanima me, kako ve naredite, ali gre delček stebla zraven ali ostrgate?
Hvala za odgovor
lp cinija
<hr>
brbr: Ne razumem, kaj bi bilo treba ostrgati Če jih miksam, za pesto, dam kar cele, ali pa narezane na večje kose. Če pa jih spravljam v olje ali za v zmrzovalnik, potem jih smo na drobno narežem (slike sem enkrat objavila v temi česen). Narežem vse, stebla in popke. Edino tisti sabljasti del v podaljšku popka odstranim, ker se mi zdi nekako žilast. Rezanje na drobno je res malo zamudno. Priprava pesta pa je sila enostavna in hitra.
<hr>
metuljc:Nič ne strgam, naredim kor brbr, odrežem le suh ovršni list popka in morda del stebelca na dnu, če je boil odrezan pred precej časa in je posledično suh. Včeraj sem miksala s palčinim miskerjem ob posatopnem dodajanju olja.
Res ne razumem, cinija, o kakšnem strganju govoriš. Zoprno je edino, če režeš stebelca, ki se zvijajo, zato jih jaz najprej narežen na krajše kose.
<hr>
<hr>
moj dodatek:
Pri rezanju za vlaganje v olje sem se malo igrala in sem debelejša stebla prerezala še podolgem - 1x ali 2x, odvisno od debeline. Strgala ovojnice nisem, ni nobene potrebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 1 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|