|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
plod
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 10:49 Prispevkov: 73 Kraj: sv. jurij ob šč. -prlekija
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
kak pa je beli ribez, ma kaki svoj okus ali je bolj podoben rdečemu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
igorrogi
Pridružen/-a: 30.10. 2013, 14:32 Prispevkov: 72 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ima nek prefinjen svoj okus, od črnih in rdečih ribezov naj bi bil najboljši.
Bomo videli, sem ga vsadil šele lani, tako da... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 28 Mar 2014 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Manj ribezast od črnega, manj kisel od rdečega |
|
Nazaj na vrh |
|
|
plod
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 10:49 Prispevkov: 73 Kraj: sv. jurij ob šč. -prlekija
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pomaga pecilni prašek proti mravljam okoli ribeza? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi. Je pa izgleda odvisno tudi od mravelj. "Moje" uspešno preganjam z vrta s cimetom v prahu, drugi pa recimo pravijo, da pri njih z njim ni bilo uspeha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
izbet
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 11:33 Prispevkov: 203 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: 06 Apr 2014 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
S cepljenjem ribeza se da preprečiti (lepljivi trak), da mravlje hodijo po deblu. Nekaj podobnega kot pri jabolkah ipd.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Jun 2014 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
Kako gre?
Pri nas sem se končno spravil pobrati noiromo in nimue - že kake tri tedne po malem, danes pa zares. Zaradi suše tokrat jagode zelo različnih velikosti, okus pa, kot mora biti. Pomladi sem ob obrezovanju naredil nekaj potaknjencev, zaenkrat kažejo dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 24 Jun 2014 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Gre, gre.
Kuhanja marmelade imam že čez glavo.
Sorta Rovada pobrana, noname rdeči ribez tudi že skoraj, sorta Red lake pa še rabi kak dan ali dva sonca. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jun 2014 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: |
Sorta Rovada pobrana, noname rdeči ribez tudi že skoraj, sorta Red lake pa še rabi kak dan ali dva sonca. |
Z rdečimi podobno kot pri tebi, razen da je rovada moj veliki greh, ker bi jo moral že zdavnaj pobrati :( Saj bo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 25 Jun 2014 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
Rovada pri meni prva zori. Poleg tega je malce manj kisla kot "noname".
Sem pa ravnokar dokončal marmelado iz rdečega in črnega ribeza, malin, kosmulj in ameriških borovnic, pa še nekaj "bobk" joste je bilo zraven. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jun 2014 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
Letos za spremembo namakam v snops, da bi prišlo nekaj likerastega ven, upajmo.
Črna murva - bezgovo cvetje - maline - hrušice - ribezi razni - pa še kosmulje prihajajo, ko se bom spravil jih pobrati; v različnih kozarcih različne kombinacije tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jun 2014 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas imamo dva grma rdečega ribeza, ki sta stara gotovo 40let. Katera sorta ne vem. Sta pa letos bogato obrodila debele plodove (sta verjetno hvaležna za kompost, ki sem jima ga nasula jeseni).
Ker pri nas nismo ljubitelji marmelad, sem letos naredlia precej stekleničk ribezovega soka. To sem naredila tako, da sem ribez "zmiksala", precedila skozi tkanino, nalila sok v stekleničke (2dcl), in pasterizirala v posodi z vročo vodo cca 10min. Sok je odličen-mi ga redčimo z vodo, ker je sam premočan. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Mnjam ribez!
Jaz imam dve rastlinici - rdečo in črno, sta še bolj mali in mi polži in ptiči veselo vse pohrustajo. Ja, mrcine zlezejo po deblih in se mastijo s plodovi.
Seveda imam raje črnega kot rdečega. Pred leti sem podobno kot brbr delala sok iz črnega. Želim si pa tudi belega.
Kot otrok smo hodili v vas, kjer so imeli polno ribeza (tudi belega), kar je bi za nas otroke raj. Ure smo prečepeli v grmih.
Letos sem šla pogledat, če so rastlinice še tam, pa je novi lastnik vse ven pometal in poasfaltiral. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 27 Jun 2014 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno sem na petih sortah (in ravno toliko grmov imam) ribeza. Pri tem imam srečo, da si z rodnostjo lepo sledijo en drugemu. Ravno zdaj mi zori zadnji (letos vse prehiteva za tri tedne).
Imam enega belega in štiri rdeče ribeze, od tega sta samo dve sortni (Rovada in Jonkher van Tets), dve pa 'no name'.
In ravno ti dve 'no name' sta mi najboljši: ena je najzgodnejša z navečjimi plodovi, druga pa pozna (zori zdaj) in izredno okusna.
Ta pozna sorta mi je tudi najljubša, kupila sem jo na sejmu v Pordenonu, na listku je pisalo, da gre za beli ribez, zato sem bila zelo razočarana, ko sem izvedela, da gre dejansko za rdečega. A je razočaranje bilo zelo kratko.
Plodovi so normalno veliki, jih je pa na vejici ogromno (najmanj 20) in so razporejeni dobesedno v krogu, zato je grozdek zelo zbit in poln. Peclji so izredno čvrsti in ob trganju polodov ostanejo nepoškodovani, zato je pecljanje tega ribeza sila enostavno.
Najbolj pa me navdušuje okus, ki je kislo sladek s krasno aromo. Kožica je nekoliko debelejša in meso nekako gosto, zato ga kar dolgo žvečiš in okus dolgo ostane v ustih.
Drugo pomlad ga imam namen razmnožiti s potaknjenci in ga nasaditi ob ograjo kot samostojno 'živo mejo' na delu parcele.
Izgleda pa takole:
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Jun 2014 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, rovada je pospravljena. Pol soka je šlo kot dodatek 1:1 v liker iz sadjevca in črne murve, druga polovica pa v žele / marmelado. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 2 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|