|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 03 Jul 2014 11:44 Naslov sporočila: Sok, kis iz Octovca (Rhus typhina) |
|
|
Zanima me recept za sok in kis iz cvetov octovca. Da bom imel še kako korist od dreves ki jih imam doma. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Jul 2014 23:08 Naslov sporočila: |
|
|
za tvoje želje stric google nima odgovorov. Soku se najbolj približajo z napitkom, podobnim limonadi:
http://the3foragers.blogspot.com/2011/07/foraging-edible-sumacs.html
Sicer pa imaš pod "medical uses" pravo razkošje uporabnosti, recimo:
http://www.woodherbs.com/Sumach.html
Lahko bi si naredil tinkturo iz zunanje ali notranje skorje in iz cvetov. Iz cvetov si poleg tega lahko narediš še začimbo, kot je tule opisano:
http://firstways.com/2011/08/23/how-and-why-to-eat-sumac/
ali pa jih posušiš za pripravo poparkov, ki zdravijo vsemogoče
Sadež lahko kuhaš in iz njega narediš pito:
Fruit - cooked. A very sour flavour, they are used in pies. The fruit is rather small and with very little flesh, but it is produced in quite large clusters and so is easily harvested. When soaked for 10 - 30 minutes in hot or cold water it makes a very refreshing lemonade-like drink (without any fizz of course). The mixture should not be boiled since this will release tannic acids and make the drink astringent.
Uporabo listov in stebel odsvetujejo.
Če poznaš kakšno mlado mamico - grizljanje skorje naj bi pospeševalo izločanje mleka: An infusion is also said to greatly increase the milk flow of a nursing mother - small pieces of the wood were also eaten for this purpose.
Ali pa enostavno ponudiš lpmami, da si nabere materiala za barvanje : listi barvajo rjavo, korenine rumeno, notranja skorja in steblo barvajo oranžno, če pa kuhaš liste in cvet, dobiš črnilo.
Noro |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2014 00:22 Naslov sporočila: |
|
|
Figula je napisala: "Ali pa enostavno ponudiš lpmami, da si nabere materiala za barvanje Cool : listi barvajo rjavo, korenine rumeno, notranja skorja in steblo barvajo oranžno, če pa kuhaš liste in cvet, dobiš črnilo. "
Ja, glede barvanja z rastlinami na spletu piše vse mogoče Uporabljala sem že liste (fuj, kako smrdi, ko se kuhajo ) in dobila rumeno na volni in živo rumeno, skoraj florescenčno, na svili. Rumeno in rjavo dajejo še mnoge druge rastline, ki pri kuhanju manj smrdijo Se pa - kot vse rastline, bogate s taninom - uporablja tudi kot priprava bombaža za barvanje z rastlinami.
Če je ali bo kdo praktično preskusil katerega od zgornjih receptov, pa naj pove tudi na Gartlcu. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
knjigica
Pridružen/-a: 16.06. 2014, 13:05 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem, sorta, ki raste pri nas oz. ki gojeno uspeva pri nas je strupena, še posebno cvetovi, če so toplotno obdelani. Sama sem že naredila "limonado", ki jo omenja tudi Dario Cortese v eni izmed svojih knjig - namočiš nekaj cvetov v vodo (testiraj kako močan okus ti ustreza), precediš in po okusu osladiš. Na netu se najde tudi kot "pinky lemonade". Moraš pa nabirati v sončnem vremenu, če ne kiselkast okus ni tako izrazit.
Sem enkrat poskusila skuhati čaj - prišla je ven neka temna grenka tekočina, ki je šla kar v odtok, še posebno po branju, da ni ravno blagodejna za zdravje. [/i] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 07 Jul 2014 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za link in informacije. Kako pa nj vem kdaj so cvetovi dovolj zreli za sok ali kis? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
knjigica
Pridružen/-a: 16.06. 2014, 13:05 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: 07 Jul 2014 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ko se obarvajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 07 Jul 2014 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ja toliko sem tudi sam ugotovil. V zgoraj navedenem receptu zgleda kot da so jagode skoraj brez dlačic na mojih so pa vse kosmate.
Moji so zaenkrat taki. Znotrja so zeleni na zunaj pa prekriti z rdečimi dlačicami. Morajo biti cele jagode rdeče?
_________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pohorc
Pridružen/-a: 05.06. 2014, 09:24 Prispevkov: 19 Kraj: Hočko Pohorje
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Opozorilo: nekatere vrste oktovca so tudi strupene!
LIMONADA
Potrebujemo:
1 liter vode, 5-6 srednja velika socvetja, 2 žlici sladkorja ali po okusu
Priprava: rdeče plodove potrgamo s stebla. Z rokama manemo v vodi, da se voda obarva. Dodamo sladkor po okusu in pijača je pripravljena.
METIN SIRUP Z DODATKOM OKTOVCA
Priprava:
V 1. liter vode zakuhamo 1,5 kg sladkorja, ko se sladkor raztopi, pridenemo 3 peščice poprove mete, dobljeno precedimo in dodamo 1 liter limonade iz oktovca. Nalijemo v steklenice in spravimo v hladen in temen prostor.
NADOMESTEK ZA KIS
Potrebujemo:
1 liter vode in 10 grozdastih rdečih plodov.
Priprava:
plodove zmanemo z rokama v 1 litru vode, pustimo stati čez noč, precedimo in nadomestek za kis je gotov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ja se zavedam da je "baje" strupen.
Problem je da različni viri različno razlagajo. Nekateri pravijo da je strupen samo za tiste ki so alergični na njega, druga da je strupena vsa rastlina, tretji da so strupeni samo deli (Lubje, les, korenine, listje,...), četerti pa da so strupene nekatere sorte.
Zdaj pa je problem v vsem tem najti resnico. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 10 Jul 2014 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
seba993, Dario Cortese navaja, da je sok najboljši iz avgusta namočenih socvetij, preden postane prezrel.
Glede strupenosti pa smo že tu govorili http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1886.html Prava sorta je Rhus typhina, tudi še Rhus glabra. Verjetno imaš to prvo.
Drugače pa je octovec tudi odlična začimba. Je že tudi figula napisala. Uporabljajo na bližnjem vzhodu. Za začinjanje jedi z humusa, kebaba, riža ... Jedem daje limonin okus. Imenuje se sumac , zelo znana začimba. Recimo Thespicehouse |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|