Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sok, kis iz Octovca (Rhus typhina)

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2014 11:44    Naslov sporočila: Sok, kis iz Octovca (Rhus typhina) Odgovori s citatom

Zanima me recept za sok in kis iz cvetov octovca. Da bom imel še kako korist od dreves ki jih imam doma.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2014 23:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

za tvoje želje stric google nima odgovorov. Soku se najbolj približajo z napitkom, podobnim limonadi:
http://the3foragers.blogspot.com/2011/07/foraging-edible-sumacs.html

Sicer pa imaš pod "medical uses" pravo razkošje uporabnosti, recimo:
http://www.woodherbs.com/Sumach.html

Lahko bi si naredil tinkturo iz zunanje ali notranje skorje in iz cvetov. Iz cvetov si poleg tega lahko narediš še začimbo, kot je tule opisano:
http://firstways.com/2011/08/23/how-and-why-to-eat-sumac/
ali pa jih posušiš za pripravo poparkov, ki zdravijo vsemogoče Smile

Sadež lahko kuhaš in iz njega narediš pito:
Fruit - cooked. A very sour flavour, they are used in pies. The fruit is rather small and with very little flesh, but it is produced in quite large clusters and so is easily harvested. When soaked for 10 - 30 minutes in hot or cold water it makes a very refreshing lemonade-like drink (without any fizz of course). The mixture should not be boiled since this will release tannic acids and make the drink astringent.

Uporabo listov in stebel odsvetujejo.

Če poznaš kakšno mlado mamico - grizljanje skorje naj bi pospeševalo izločanje mleka: An infusion is also said to greatly increase the milk flow of a nursing mother - small pieces of the wood were also eaten for this purpose.

Ali pa enostavno ponudiš lpmami, da si nabere materiala za barvanje Cool : listi barvajo rjavo, korenine rumeno, notranja skorja in steblo barvajo oranžno, če pa kuhaš liste in cvet, dobiš črnilo.
Noro Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2014 00:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula je napisala: "Ali pa enostavno ponudiš lpmami, da si nabere materiala za barvanje Cool : listi barvajo rjavo, korenine rumeno, notranja skorja in steblo barvajo oranžno, če pa kuhaš liste in cvet, dobiš črnilo. "
Ja, glede barvanja z rastlinami na spletu piše vse mogoče Confused Uporabljala sem že liste (fuj, kako smrdi, ko se kuhajo Rolling Eyes ) in dobila rumeno na volni in živo rumeno, skoraj florescenčno, na svili. Rumeno in rjavo dajejo še mnoge druge rastline, ki pri kuhanju manj smrdijo Wink Se pa - kot vse rastline, bogate s taninom - uporablja tudi kot priprava bombaža za barvanje z rastlinami.
Če je ali bo kdo praktično preskusil katerega od zgornjih receptov, pa naj pove tudi na Gartlcu.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
knjigica



Pridružen/-a: 16.06. 2014, 13:05
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2014 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor vem, sorta, ki raste pri nas oz. ki gojeno uspeva pri nas je strupena, še posebno cvetovi, če so toplotno obdelani. Sama sem že naredila "limonado", ki jo omenja tudi Dario Cortese v eni izmed svojih knjig - namočiš nekaj cvetov v vodo (testiraj kako močan okus ti ustreza), precediš in po okusu osladiš. Na netu se najde tudi kot "pinky lemonade". Moraš pa nabirati v sončnem vremenu, če ne kiselkast okus ni tako izrazit.

Sem enkrat poskusila skuhati čaj - prišla je ven neka temna grenka tekočina, ki je šla kar v odtok, še posebno po branju, da ni ravno blagodejna za zdravje. [/i]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2014 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za link in informacije. Kako pa nj vem kdaj so cvetovi dovolj zreli za sok ali kis?
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
knjigica



Pridružen/-a: 16.06. 2014, 13:05
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2014 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko se obarvajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2014 18:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja toliko sem tudi sam ugotovil. V zgoraj navedenem receptu zgleda kot da so jagode skoraj brez dlačic na mojih so pa vse kosmate.
Moji so zaenkrat taki. Znotrja so zeleni na zunaj pa prekriti z rdečimi dlačicami. Morajo biti cele jagode rdeče?

_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pohorc



Pridružen/-a: 05.06. 2014, 09:24
Prispevkov: 19
Kraj: Hočko Pohorje

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 08:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opozorilo: nekatere vrste oktovca so tudi strupene!

LIMONADA
Potrebujemo:
1 liter vode, 5-6 srednja velika socvetja, 2 žlici sladkorja ali po okusu
Priprava: rdeče plodove potrgamo s stebla. Z rokama manemo v vodi, da se voda obarva. Dodamo sladkor po okusu in pijača je pripravljena.

METIN SIRUP Z DODATKOM OKTOVCA
Priprava:
V 1. liter vode zakuhamo 1,5 kg sladkorja, ko se sladkor raztopi, pridenemo 3 peščice poprove mete, dobljeno precedimo in dodamo 1 liter limonade iz oktovca. Nalijemo v steklenice in spravimo v hladen in temen prostor.

NADOMESTEK ZA KIS
Potrebujemo:
1 liter vode in 10 grozdastih rdečih plodov.
Priprava:
plodove zmanemo z rokama v 1 litru vode, pustimo stati čez noč, precedimo in nadomestek za kis je gotov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja se zavedam da je "baje" strupen.
Problem je da različni viri različno razlagajo. Nekateri pravijo da je strupen samo za tiste ki so alergični na njega, druga da je strupena vsa rastlina, tretji da so strupeni samo deli (Lubje, les, korenine, listje,...), četerti pa da so strupene nekatere sorte.
Zdaj pa je problem v vsem tem najti resnico.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2014 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993, Dario Cortese navaja, da je sok najboljši iz avgusta namočenih socvetij, preden postane prezrel.

Glede strupenosti pa smo že tu govorili http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1886.html Prava sorta je Rhus typhina, tudi še Rhus glabra. Verjetno imaš to prvo.

Drugače pa je octovec tudi odlična začimba. Je že tudi figula napisala. Uporabljajo na bližnjem vzhodu. Za začinjanje jedi z humusa, kebaba, riža ... Jedem daje limonin okus. Imenuje se sumac , zelo znana začimba. Recimo Thespicehouse
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.