|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NadaP
Pridružen/-a: 25.08. 2013, 20:40 Prispevkov: 163 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 23:08 Naslov sporočila: Cymbopogon citratus - limonska trava |
|
|
Tudi zdravilna rastlina
OPIS
Še nekaj o
Poleg zgornjega omenjajo še, da limonska trava psihično pomirja, telo pa poživlja. Iz lastnih izkušenj: pri občutljivh lahko deluje preveč poživiljajoče in pitje čaja povzroči motnje spanja.
dodala: muha
<hr>
Pozdravljeni!
Imam limonsko travo in ne vem, za kaj vse se jo lahko uporablja ter ali prezimi zunaj, aali je bolje, da je znotraj?
Hvala,
NadaP _________________ Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 23:41 Prispevkov: 1180 Kraj: Sela pri Volčah
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
Limonska trava je trajnica, ki potrebuje veliko sonca, toplote vlage. Lahko jo večkrat porežemo, sušimo jo v senci. Rastlino pred večjim mrazom izkopljemo, obrežemo na višino 15cm in posadimo v večjo posodo ter prenesemo v svetel prostor ali ogrevan rastlinjak. Gojimo jo lahko tudi v posodi.
Iz nje pridobivajo eterična olja za aromaterapijo, dodatek milom, parfumom.
Čaj iz limonske trave vsebuje veliko vitamina B in mineralov.
Kulinarika-za juhe, začimba za ribe in meso. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kako se jo da pa razmnožiti? semena ali se razrašča?
Sicer pa na Wikipedii piše, da čebelarji uporabljajo njeno (eterično?) olje za privabljanje rojev v času rojenja čebel, v hlevih pa so ugotovili, da odganja muhe krvosese hlevske muhe Stable fly. Zanimivo, ne vem pa, kako je s temi muhami pri nas, odkrito povedano, muhe bolj redko podrobneje pogledam . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, razrašča se kot navadna trava, pa potem pač razdeliš tisti šop stebel. S semeni tudi, ampak meni še nikoli ni cvetela, ker jemo velikokrat ribe in jo sproti režem. Z moje pojme raste zelo počasi
Poleti je to kar trpežna rastlina, meni so jo izpulili, ker so mislili, da je plevel, pa je napol posušena zrasla nazaj, pozimi jo pač prestaviš noter. Meni je sicer še ni uspelo prezimiti, ker sem jo imela na pretemnem in prehladnem, letos bom pa poskusila v okrasnem loncu v dnevni sobi na okenski polici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima pri tej travi kako jo posušite. Cela stebla in potem narezati? Ali narezati in sušiti? Meni je nekako bolj logično prvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem nikoli sušila, ampak mislim, da je večje dele lažje sušiti in potem zmleti ali kaj si želela z njo storiti.
Jaz sem jo navadno kar svežo cele liste zamrznila, letos jo bom presadila noter čez zimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav ne vem kaj sem želela/želim z njo. Rada bi samo kot sušeno ohranila največ kar se da. Za čaje, dodatke pri kuhi .... Zamrzovanje pa me ne mika. Prvič nimam prostora za vse zamrznit, drugič pa ..... če sem prav podučena pri tej limonski travi, jo je potrebno zamrznjeno pred uporabo namočit, da so izkoristki maksimalni. Govorim tako na pamet, ker nimam s tem nobenih izkušenj. Zato tudi sprašujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jo lani posejala iz kupljenih semen v korito za rože in v vrt. Lepo je kalila tista v koritu, ona v vrtu pa sploh ne. Sem imela lahko delo s prezimovanjem, ker sem korito samo prestavila jeseni v stanovanje.
Sem pa porezala cele liste in jih sušila kar takšne. Šele kasneje suho sem narezala in uporabila v čajih. V jedeh mi ni najbolj všeč, meni deluje, kot bi nekdo malo mehčalca zamešal v hrano |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
No, zato pa pravim, da naredi kot ti paše, jaz pač menim, da je lažje sušiti daljše bilke in potem zdrobiti na velikost, ki ti paše, po moje bi jo lahko tudi zmlela ... bom letos tudi jaz poskusila malo posušiti.
Jaz sem zmrznjeno, kar tako z ostalimi začimbnicami potisnila v ribo, nasolila in vrgla v pečico, meni je super, asociacije na mehčalec pa še nisem dobila, mi je isto kot če bi dala limono not, samo bolj fino se sliši, če rečeš, da je lim.trava |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Saj če sem odkrita, sama v jedi nisem limonske trave nikoli uporabljala. To pa zato, ker sem pred leti na potepanju po Vietnamu pri nekaterih jedeh dobila občutek, da jem mehčalec. Pa sem malo brskala in v vseh teh jedeh je bila limonska trava. Bi morala sprobat, ker je možno, da je tak okus prišel od kakšne kombinacije začimb, ne samo od limonske trave....
Kakorkoli, v čaju je preverjeno odlična. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ideje, namige.
Se sedaj kar cela suši in bom kasneje jo narezala. Čeprav me prav zanima kako to izgleda. Mislim rezanje.
Mehčalec ..... ? Nikoli nisem dobila tega občutka. Dopuščam pa možnost, da je temu tako.Tudi zato mislim, da je izredno pomembno kako jo shranjevati (suho, zamrznjeno, kakorkoli...). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz porežem dolga stebla, jih stisnem v šop in jih s škarjami narežem na dvocentimeterske koščke, nakar jih posušim. Tako mali koščki se mi hitreje posušijo in so ravno prav veliki, da jih potem z žličko zmečem v vrelo vodo, ko si delam čaj. Za kaj drugega jo do sedaj nisem uporabljala... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Po vse slišanem, prebranem sem pričakovala, da bo bolj skromne rasti. Vendar me je presenetila. Lepo raste, se širi in tudi njena višina je primerna. Mogoče je pripomoglo tudi to, ker sem jo obtrgovala. Ne vem.
Naslednji korak pa zimovanje. Hmmm... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Mar 2015 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
A iz semen jo je enostavno vzgajati? Enostavno posejem in to je to? JE zdaj že moment?
Imam par semen in bi res rada, da uspe.
Ali mislite, da bi bila v loncu lepa kombinacija z ingverjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 29 Mar 2015 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ti kar posej, lepo zraste, ni prekmalu, samo notri jo daj v lonček, da je na toplem in svetlem. Letos verjetno še ne boš imela ravno grma, a če jo boš prezimila notri, ti bo drugo leto rasla naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|