|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 16 Maj 2014 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ima ali ve kdo za kak dober recept za salso? Z pekočimi čiliji seveda. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 16 Maj 2014 17:55 Naslov sporočila: |
|
|
seba 993 živio, preberi kaj v nazaj. včasih se splača- lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 16 Maj 2014 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Maj 2014 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 je napisal/a: | Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal. |
Salsa = omaka. Če si prebral temo, si menda ja kaj našel, no. V prvem zapisu v tej temi imaš celo seznam linkov do receptov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 05 Jun 2014 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pri navadnih omakah je point da so čim bolj tekoče. Zato tudi pasiraš in kuhah dle časa. Pri salsi pa da ostane čim več koščkov zelenjave. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Avg 2014 05:23 Naslov sporočila: |
|
|
Seba993: Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim?
<hr>
Spiridon - 28. 8. 2014
En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:
Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.
Tako, to je vse. Za kakšno uro dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon 12. 9. 2014 - v temi Čili 2014
Italijani pišejo takole (prosti prevod):
Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi
SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov
POSTOPEK PRIPRAVE:
Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.
Dober tek, kdor bo poizkusil!
LP
Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 05:59; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
ma muha ti si res enkratna. vse veš kje je kaj. hvala za posredovanje recepta. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 28 Sep 2014 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
A bo kdo dal kaj receptov tistih slastnih omakic, marmelad in čatnija, ki smo jih okušali na sobotnem srečanju? pa tistih slastnih okroglih nabodalc ?
sprašuje Lpmami, po novem fan od čilijev _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Za novo fanico čilijev z balkonom 150x150 in seveda tudi za ostale
KETCHUO olitili KEČAP:
-v lonec daš skledo narezanih paradižnikov (cca 6kg saj se manj ne splača) skupaj z žlico soli, žlico sladkorja, nekaj vejicami timijana, origana ali majarona, rožmarina, 2-3 lista lorberja, 2 velika lista zelene, velik šop grške bazilike. Kuhaš cca 1 uro do mehkega. Pasiraš skozi jušno cedilo (če imaš lesenega še lažje in boljše je).
posebej skuhaš na kose narezano korenje v toliko vode, da ga prekrije. Korenje z vodo vred dodaš pri kuhanju čilijev.
v drugo posodo daš narezane srednje velike 3-4 čebule (ukusnejše je če so različne sorte). malo posoliš. ko čebula postekli dodaš na grobo narezano očiščeno glavico česna nekajkrat obrneš s kuhovnico in dodaš skledo grobo narezanih čilijev s semeni brez peclja (tukaj ne upoštevaš kilograme, ampak po okusu). v lonec vržeš še 3-4 večja olupljena narezana jabolka in 7-8 pravtako narezanih paprik vseh barv in okusov, ter prej kuhano korenje z vodo. dodaš približno 2,5 dcl kisa za vkuhavanje, 2 žlici zelenega vkisanega popra (malo sasekljan), 1 žlico gorčice s semeni. Kakšen dec vode dodaš po potrebi. Kuhaš do mehkega.
spasiraš in dodaš paradižniku, ter vse skupaj kuhaš z večkratnim mešanjem vsaj uro in pol, da mezga rata gosta. Večkrat probaš in dodaš kis, sladkor ali sol. Shraniš v sterilizirane kozarčke kot si vajen.
CHUTNEY olitili ČATNI (sladko-kislo-ljuto, dodatek k rižu)
-cca 10 breskev in 4 nektarine (kaj imaš) olupiš in zrežeš na kocke (ne premajhne)
-posuješ z najmanj cca 75 dek sladkorja (od oka). Pustiš stati nekaj ur ali čez noč.
-dodaš 10-12 rdečih očiščenih na tenke rezine zrezanih čilijev (po okusu)
-1 večja zelena in 1večja oranžna papričica pravtako narezane na tenke rezine
-2 dcl kisa za vlaganje
-1dcl vode
-1 žlička soli
-1 žlička kurkume in malo karyja
-1 stisnjena limona
-1 limeta na tenko narezana na rezine
MARMELADA OD BRESKVE S ČILIJEM:
-v lonec daš cca 10 olupljenih breskev in nektarine narezanih na koščke (ne premajhne).
-število dodanih, očiščenih čilijev 1 sadež 1 čili (upoštevaj okus ostrine, lahko tudi manj) narezane na tenke rezine in posuj s polkilograma sladkorja (od oka). naj malo postoji, da se omedi in na lahkem ognju kuhaj do želene (pravilne) gostote, cca uroinpol do dve. Vmes dodaš na tenko narezano limono ali limeto.
ĐEM OD SLIV S ČILIJEM:
-olupiš slive (daš jih za minuto v vrelo vodo), iskočičiš, narežeš na koščke. na cca 4-5sliv 1 čili. Ostalo enko kot pri breskovi m. a brez limet in limonske kiseline.
MARMELADA JABOLKA S ČILIJEM:
-olupljena jabolka, narežeš na kockice dodaš po okusu količino čilijev….saj že veš kako to gre, a tukaj dodaš malo cimeta in 1-2 klinčka. (od olupkov in sredice skuhaš napitek).
na enak način lahko narediš korenčkovo marmelado, malomešano, hruškovo in kutinovo, ter razne čatnijev. lpvoda. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj bo pa treba v nakupe ! Breskve in slive mi (še) ne rastejo na balkonu Potem pa kuhat, da vidim, kaj mi bo ratalo. Če bo nastalo vsaj pol tako dobro, kot je bilo na pokušini, bo zelo v redu _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Će namesto breskev vzameš jabolka, je tudi OK, morda dodaš malo (več) sladkorja, če niso sladka.
Naredila sem omako iz 2 kg paradižnika, 1kg rdeče paprike, jabolk (olupljenih in brez pešk, seveda), nekako vmesno količino, dodala 2 veliki čebuli, solila, sladkala malo, skuhala in zmikasala. Osnova za nadaljevanje s čiliji in začimbami je narejena in čaka na moj čas in zrele čilije. Slednji zdaj že so, časa pa (še) ni.
No, 2 dl te omake z enim Erika čilijem in 1 prekajenim jalapenom sem zmiksala in pokuhala, super oomaka je nastala, brez dodatnih začimb, ampak, tudi tu še pridejo dodelave, verjetno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pajo, kako si dimil čilije? Pozna kdo kak način dimljenja po načelu znajdi se, brez ''rauchkamre''? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Vtipkaj smoking jalapenos, pa vsega i svašta vrže ven. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Okt 2014 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Je že kdo poskusil narediti kitajsko čili olje?
Me že dolgo muči za eno probo ... .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 3 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|