|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 00:19 Naslov sporočila: Bazilika Blue Spice |
|
|
Bazilika Blue Spice
Naj bi bila križanec med Purpurno baziliko in Ocimum americanum, Ameriško baziliko.
http://herbsociety.org/herbs/documents/OcimumbasilicumBlueSpice2.pdf
Zelo zanimiva bazilika, z močno aromo, cel vrt "odišavi"! Naj bi prevladoval (overtone) vonj po vaniliji, deloma citroni, sam ga še nisem popredalčkal
Paše k paradižnikom, čilijem, sadnim solatam, z origanom, asparagusom ...
Letos bom poskusil nasušiti liste , lani so bili nasmukani posušeni cvetovi v oljčnem olju zelo pikantni!
Mogoče je ne bi omenjal, ampak letos me je razveselila s samosevci, kar se mi pri baziliki še ni zgodilo! Odkril sem jo šele, ko je prikukala iz nizkega fižola.
Izgleda, da je veliko bolj odporna priti mrazu, kot čisto navadne sorte bazilke - vsaj tiste, ki sem jih dosedaj gojil, npr. Genovese, pa velikolistna italijanska itd.
Letošnja, sajena na grede s paradižnikom in ostalimi "prijateljskimi" začimbami
Samosevna, na gredi, kjer je bil lani paradižnik
http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-bazilika.html
Mimogrede, nabavil sem jo po pomoti, brez preverbe sem mislil da je to modrolistna bazilika
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 07:07 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, se toplo priporočam za semena. I
n še dvoje. Ocimum americanum brez problema ohrani semena čez zimo v tleh, sem jo imela pred vsaj 10 leti že na vrtu.
Zakaj pa odcvetajočoh socvetij ne posmukaš in jih daš v olje, najboilje olivno, malo soli zraven in mega shranek je narejen. Vsestransko uporaben, tudi za to, da ga namažeš na kruh kot podlago kakemu siru, morda celo čiliju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Ocimum americanum brez problema ohrani semena čez zimo v tleh, sem jo imela pred vsaj 10 leti že na vrtu. |
Evo, vedno kaj novega izvem; oziroma vidim, da bi moral probat še kakšne nove sorte .
Mimogrede, sem pa pred leti že gojil neko drobnolistno, modrolistno baziliko, zelo aromatična je bila, ampak tudi občutljiva, se mi zdi, da ni dočakala konca sezone.
Žal so tudi take, ki jim naša klima ne paše .
Za seme ne bo problema; "omakco" v olju pa imam tudi v planu, pa nekako ne pridem skupaj z vremenom. Saj vidiš, če ne pada vsak dan, pa pada vsaj vsake pol ure .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, prišparaj jih še zame, prosim! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino, OK. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, ali je lahko OK tudi zame. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi, Voda . Če pridem na jesensko fešto, bom imel semena s seboj, drugače se zmenimo drugače .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
hvala mfranc. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se zahvaljujem. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ruby
Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13 Prispevkov: 121 Kraj: Medno
|
Objavljeno: 20 Okt 2014 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Zakaj pa odcvetajočoh socvetij ne posmukaš in jih daš v olje, najboilje olivno, malo soli zraven in mega shranek je narejen. Vsestransko uporaben, tudi za to, da ga namažeš na kruh kot podlago kakemu siru, morda celo čiliju. |
Metuljc, tole je moja Blue Magic bazilika, ki tako rase, da ne vem več kaj naj še počnem z njo. Imam je že polno skrinjo (samo zamrznjeno, pa pesto Genovese), pa posušeno, uporabljam jo kot šopek v vazi, ker potem cela hiša diši...
Ampak tega s cvetjem pa še nisem slišala. Trenutno ima manj odprtih cvetov kot na sliki; bi bilo res v redu, da jih porežem, posmukam, dodam olje in sol? Najbrž lahko dam tudi liste? Koliko časa pa drži tak vrhunski namaz? Da bom vedela kako velike lončke uporabit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ruby
Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13 Prispevkov: 121 Kraj: Medno
|
Objavljeno: 20 Okt 2014 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
Z veseljem Darso. Težava je samo v tem, da jaz niti slučajno ne vem kako do semen; ampak to še ni tak problem - se bom že naučila. Druga zgodba je, da je v forumu Začimbne rastline pod Navadna bazilika baje Metuljc povedala, da Magic Blu ne tvori semen...
Jaz sem jo mislila prav danes porezat in narediti tisti namaz, pa še liker. Pravkar sem iskala kaj potrebujem, če bi mogoče naredila še eterično olje... Vsekakor pustim nekaj cvetov, pa bomo videli.
Sem pa resnično presenečena; kupila in posadila sem jo spomladi. Takrat je imela premer stebelca morda 1 mm, verjetno še manj. Čez poletje je postala ogromna, deblo ima v obliki drevesa. Ko jo porežem izgleda kot kakšen bonsaj. Premer debla danes je cca 3 cm. Res je veličastna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Okt 2014 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
Če ne tvori semen, bi pa morda uspela s potaknjenci. Poskusi eno vejico prezimiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Okt 2014 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
Potaknjenci se zelo radi ukoreninijo, v prsti in v vodi. V kakem zimskem vrtu bi se dalko odraslo rastlino prezimiti, sicer se nanjo zelo rade naselijo uši, če ni v optimalnih razmerah.
Semen zanesljivo NE naredi.
Sama enostavno spomladi kupim po eno belo in vijolično (običajno na Flori v Celju), ko se razrasteta, naredim potaknjence in si namnožim sadike v poljubni količini. Je lepa balkonska rasltina, še zdaj je, skoraj do teme, polna čebel, tako, da moja že 14 dni čaka na obrezovanje.
V olje najraje dam LE posmukana socvetja, odcvetele dele, cvetoče in popk,e seveda. Listi, razen zdaj, tik pred koncem sezone, ko poberem vse mlade vršičke, ki kažejo znake, da bodo cveteli in jih dam v olje, so pri meni za sušenje. V olju radi postanejo sluzasti, kar ni prijetnoi na pogled, saj užitno je vseeno.
Dober je tudi sirup. http://www.kulinarika.net/recepti/13917/napitki/bazilikin-sirup/
Le pospravi jo, je res čudovito aromatična. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Okt 2014 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, to kar imaš na prvih slikah je limonska bazilika.
Jo imam jaz tudi letos. Resnično diši kot nobena druga .
Ruby, lahko si narediš tudi zeliščno sol. Jaz kupim debelo morsko sol in nekaj limet. V mikser daš sol, sok limet in baziliko (liste, cvet) in zmiksaš. Količine prilagajaš da dobiš zelene, vlažne kristalčke. Potem daš to na peki papir in v pečico na najnižjo temperaturo in pri priprtih vratcih posušiš. Če imaš raje debelejšo sol - si gotova, lahko pa jo v kavnem mlinčku bolj fino zmelješ. Sol je aromatična in dišeča.
Po želji lahko dodaš tudi druge začimbe, semena, narediš bazilikin Gamasio (sezam semena in kelp alge), možnosti so neskončne . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Začimbne rastline Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 1 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|