|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
Repo pa komot lahko daš v klet pa ti bo ostala tud do zgodnje pomladi repa ni tako zahtevna kot zelje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 14:51 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema, super da uporabimo kar imamo.
vodenka, kakšna posebna shramba v kleti, v žaganju ipd, ali kar na police recimo, mi imamo dvignjene lesene police po celi kleti... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
zuf, z repo bodi previden. Obstane res lepo, se pa rado zgodi, da postane čez dober mesec ali dva puhla , vsaj meni se je parkrat v zadnjih dveh letih. Mogoče je odvisno od sorte? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Puhlost pride čejo prezgodaj se saje pred sv marjeto to je 22 julija ,ker pa zadni dve leti ni bilo moč tako pozno saj vreme pošteno ,jaz jo imam še na njivi ko bo prvi sneg zapadel jo bom populila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
vodenka je napisal/a: | Puhlost pride čejo prezgodaj se saje pred sv marjeto to je 22 julija ,ker pa zadni dve leti ni bilo moč tako pozno saj vreme pošteno ,jaz jo imam še na njivi ko bo prvi sneg zapadel jo bom populila. |
Sv. Marjeta goduje 20. julija, je zavetnica naše fare (no, ne samo fare).
Se pa okoli puhlosti kar strinjam.
Pa repne cime (v temi poganjajoči mladi lsiti na koncu zime ali zgodaj spomladi) so dobre, v solati s krompirjem, recimo. Take svetle, skoraj rumene,....... So včasih res znali porabiti vse, kar je bilo svežega, sploh proti koncu zime. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tisti repni poganki moja teta jih vedno okisa pravi da imajo velik v sebi da je boljši kot regrat ,tako da ne dam kokošam jih nesem teti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 06:14 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi smo spomladi jedli mlade poganjke skladiščene repe - s toplim krompirjem, kot regrat. Okus je podobno pikanten kot redkvica. Dobrodošlo v času, ko je zelja že zmanjkovalo, regrata pa še ni bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 06:42 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas je mama pripravljala spomladi mlade repine poganjke v solati. Kar v redu je bilo, saj preko zime razen sveže solate iz zeljnih glav ni bilo. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Repa mi vn čez uhe štrli, prav tako pa vprašanja... kisamo s tropinami, pojavil se je dvom.... zaliti z vodo ali ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Repa mi vn čez uhe štrli, prav tako pa vprašanja... kisamo s tropinami, pojavil se je dvom.... zaliti z vodo ali ne? |
...to se pravi, da jo 100 na uro jeste, ... surovo, ne fermentirano. Kako pa? Peče?
... tropine? Prvič slišim. Kakšna besedica več? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Poznan mi je nacin kisanja repe v grozdnih tropinah. Repo operemo. Nic je ne upimo. Nato v sod zlagamo po plasteh: plast trpin, plast repe, plast tropin, plast repe. Tako ponavljamo. Na vrhu je plast tropin. Najboljse so tropine stare dva do tri dni. Nato obtezimo z desko in kamnom ter zalijemo z slano toplo vodo. Na temperaturi okrog 10 stopinj pustimo tri do stiri tedne. V kolikor imamo sod z pokrovom, ni potrebno ciscenje.
Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine. Vsako leto zamudim s sejanjem repe in zal takrat ko imam na razpolago grozdne tropine nimam repe. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
tajana je napisal/a: | Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine. |
Seveda so, le kisana repa ne bo nežno rožnata kot je po tropinah temnega grozdja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
Za zimsko uporabo pustim repo kar na njivi oz. gredi. Mraz ji sploh ne skodi. Celo zimo in se na spomlad jo lahko uporabljam svezo. V zacetku zime cimo porezem , pustm je le priblizno dva cm. Potem ce je le temp. nad nic izrasca mlada cima. Ta je zelo okusna sveza za solato s krompirjem ali pripravljena kot topla priloga.
Ce repo pustimo v zemlji, le redko katera zgnije. Okrog repe vedno naredim zastirko z slamo. Tudi voluhar je nima prevec rad.
ce mi zmanjka sveze solate in radica, potem napulim nekaj repe, jo pokonci zlozim v gajbico, zasujem z vlazno zagovino in shranim v klet. V nekaj dneh pozene sveza cima. To potem uporabljam za solato. Kljub rednemu obtrgavanju se cima obrasca priblizno en mesec. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 24 Okt 2014 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc hvala za vzpodbudo. Jutri nameravamo naredit se nekaj domacega soka iz bobovca. Potem bom pa poizkusila letos kisanje repe v jabolcnih tropinah. Ze par dni naglas razmisljam, zakaj morajo biti prav grozdne tropine. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lera
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39 Prispevkov: 269
|
Objavljeno: 11 Nov 2014 15:22 Naslov sporočila: |
|
|
Muha mi jo sejemo za sv. Ano(26.7.), preruvamo oz. redčimo jo do male maše( 8.9.) in mato pobiramo okoli Luke 18.10. - kisamo jo naribano in je super prva runda je že kisla in jo že jemo njami, jaz imam tudi rada kar surovo iz njive samo oprano in nič olupljeno. Včasih so repo uporabljali tudi pri kolinah. _________________ lp
Lera
http://lera.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|