Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Repa - Brassica rapa
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Repo pa komot lahko daš v klet pa ti bo ostala tud do zgodnje pomladi repa ni tako zahtevna kot zelje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 14:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema, super da uporabimo kar imamo.
vodenka, kakšna posebna shramba v kleti, v žaganju ipd, ali kar na police recimo, mi imamo dvignjene lesene police po celi kleti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 16:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf, z repo bodi previden. Obstane res lepo, se pa rado zgodi, da postane čez dober mesec ali dva puhla , vsaj meni se je parkrat v zadnjih dveh letih. Mogoče je odvisno od sorte?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Puhlost pride čejo prezgodaj se saje pred sv marjeto to je 22 julija ,ker pa zadni dve leti ni bilo moč tako pozno saj vreme pošteno ,jaz jo imam še na njivi ko bo prvi sneg zapadel jo bom populila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 19:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vodenka je napisal/a:
Puhlost pride čejo prezgodaj se saje pred sv marjeto to je 22 julija ,ker pa zadni dve leti ni bilo moč tako pozno saj vreme pošteno ,jaz jo imam še na njivi ko bo prvi sneg zapadel jo bom populila.


Sv. Marjeta goduje 20. julija, je zavetnica naše fare (no, ne samo fare).
Se pa okoli puhlosti kar strinjam.
Pa repne cime (v temi poganjajoči mladi lsiti na koncu zime ali zgodaj spomladi) so dobre, v solati s krompirjem, recimo. Take svetle, skoraj rumene,....... So včasih res znali porabiti vse, kar je bilo svežega, sploh proti koncu zime.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2014 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisti repni poganki moja teta jih vedno okisa pravi da imajo velik v sebi da je boljši kot regrat ,tako da ne dam kokošam jih nesem teti
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 06:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mi smo spomladi jedli mlade poganjke skladiščene repe - s toplim krompirjem, kot regrat. Okus je podobno pikanten kot redkvica. Dobrodošlo v času, ko je zelja že zmanjkovalo, regrata pa še ni bilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 06:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas je mama pripravljala spomladi mlade repine poganjke v solati. Kar v redu je bilo, saj preko zime razen sveže solate iz zeljnih glav ni bilo. Very Happy
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Repa mi vn čez uhe štrli, prav tako pa vprašanja... kisamo s tropinami, pojavil se je dvom.... zaliti z vodo ali ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Repa mi vn čez uhe štrli, prav tako pa vprašanja... kisamo s tropinami, pojavil se je dvom.... zaliti z vodo ali ne?


...to se pravi, da jo 100 na uro jeste, ... surovo, ne fermentirano. Kako pa? Peče?

... tropine? Prvič slišim. Kakšna besedica več?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poznan mi je nacin kisanja repe v grozdnih tropinah. Repo operemo. Nic je ne upimo. Nato v sod zlagamo po plasteh: plast trpin, plast repe, plast tropin, plast repe. Tako ponavljamo. Na vrhu je plast tropin. Najboljse so tropine stare dva do tri dni. Nato obtezimo z desko in kamnom ter zalijemo z slano toplo vodo. Na temperaturi okrog 10 stopinj pustimo tri do stiri tedne. V kolikor imamo sod z pokrovom, ni potrebno ciscenje.
Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine. Vsako leto zamudim s sejanjem repe in zal takrat ko imam na razpolago grozdne tropine nimam repe.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tajana je napisal/a:
Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine.


Seveda so, le kisana repa ne bo nežno rožnata kot je po tropinah temnega grozdja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za zimsko uporabo pustim repo kar na njivi oz. gredi. Mraz ji sploh ne skodi. Celo zimo in se na spomlad jo lahko uporabljam svezo. V zacetku zime cimo porezem , pustm je le priblizno dva cm. Potem ce je le temp. nad nic izrasca mlada cima. Ta je zelo okusna sveza za solato s krompirjem ali pripravljena kot topla priloga.
Ce repo pustimo v zemlji, le redko katera zgnije. Okrog repe vedno naredim zastirko z slamo. Tudi voluhar je nima prevec rad.
ce mi zmanjka sveze solate in radica, potem napulim nekaj repe, jo pokonci zlozim v gajbico, zasujem z vlazno zagovino in shranim v klet. V nekaj dneh pozene sveza cima. To potem uporabljam za solato. Kljub rednemu obtrgavanju se cima obrasca priblizno en mesec.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2014 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc hvala za vzpodbudo. Jutri nameravamo naredit se nekaj domacega soka iz bobovca. Potem bom pa poizkusila letos kisanje repe v jabolcnih tropinah. Ze par dni naglas razmisljam, zakaj morajo biti prav grozdne tropine.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lera



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39
Prispevkov: 269

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2014 15:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha mi jo sejemo za sv. Ano(26.7.), preruvamo oz. redčimo jo do male maše( 8.9.) in mato pobiramo okoli Luke 18.10. - kisamo jo naribano in je super prva runda je že kisla in jo že jemo njami, jaz imam tudi rada kar surovo iz njive samo oprano in nič olupljeno. Včasih so repo uporabljali tudi pri kolinah.
_________________
lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.