|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Avg 2013 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: | Kaj pa boreč? Ni trajnica, se pa pridno zaseje. |
Kar nekaj užitnih rastlin je, ki so enoletnice, pa se zelo rade same zasejejo.
Bomo kr novo temo odprli za to.
Užitne rastline, ki se rade same zasejejo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 19 Avg 2013 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | hej, hej špargljni pri nas rastejo a jih je potrebno prej posaditi. lpvoda |
Pa še precej se razraščajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 30 Avg 2013 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Vida, Apios americana – podzemni orešek ti je že ratalo dobit?
Mene je predvsem pritegnil lani dišeči kromač (Myrris odorata) in sem ga našel v naravi, malo višje v Bavšici.
Odlična rastlina za v solate, skozi celo leto uporabni vsi nadzemni deli, odličnega okusa!
Prinesel sem si dve manjši rastlini domov, seme pa takrat še ni bilo zrelo. |
Ne nisem uspela, pa tudi se nisem preveč zagrela. Mene tudi že dolgo matra dišeči kromač, sem ga že imela pred leti, a ga je pomalical voluhar, sem pa dobila letos semena od doli, in upam da kaj zraste. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 31 Avg 2013 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
Semena moraš čim prej posadit, se ne smejo izsušit.
Prav tako rabi za kaljenje dolgo dobo hladnega vremena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trajnice
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 18:21 Prispevkov: 66 Kraj: Vitovlje
|
Objavljeno: 29 Jun 2014 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ne morem verjeti, da tema 'trajne užitne rastline' tako dolgo sameva!
V skoraj enem letu ste gotovo že vzgojili (in pojedli) veliko užitnih trajnic.
Morda ne bi bilo slabo, da temo obudimo. Saj je pri vsesplošnem prizadevanju za samooskrbo gotovo zanimiv prispevek trajnih rastlin za prehrano. Veliko je med njimi tudi takih, ki so zelo lepe in sodijo tudi v okrasni del vrta.
Veliko jih lahko spoznate tudi na www.trajnice.com. Res pa so navedene skupaj z zdravilnimi rastlinami, dišavnicami in zelišči. in v 'džugli različnih trajnic' (vseh je preko 1000) se je treba že kar malo potruditi, da jih najdeno.
Jožica _________________ Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 28 Nov 2014 14:40 Naslov sporočila: Re: Trajna zelenjava |
|
|
zuf je napisal/a: | ...Katere trajnice, večletnice in podobno gojite za prehrano?...
|
Pri meni raste večletni radič . Vzrok je v "lenobi". Samo porezal sem ga poleti v živo in raste naprej na novo, tudi več srčkov na eni korenini. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trajnice
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 18:21 Prispevkov: 66 Kraj: Vitovlje
|
Objavljeno: 28 Nov 2014 17:31 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, koliko let že imate ta Vaš trajni radič, ki naj bi bil trajen zaradi 'lenobe'?
Različni radiči namreč res prezimijo, vendar naslednjo pomlad zacvetijo ( če jim to dopustimo) in odmrejo. So namreč dvoletnice.
Sem pa presenečena nad novim 'odkritjem na tem forumu'!
Zuf pravi, da je Apios omerikana užiten. No, pa sem spet izvedela nekaj novega! Mi ga namreč gojimo kot okrasno zeljnato trajno plezalko z zanimivim cvetjem. Je zelo ekspanzivne rasti. Se kar širi in širi in mi vsevprek uničuje (prerašča) sosednje trajnice na gredi. Tako smo se odločili, da ga posadimo prav posebej, da ne bo ogrožal sosed.
Jožica
www.trajnice. com _________________ Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Spet eno butasto vprašanje .
Prvič imam en lep grmiček žajblja. Če ga uvrščamo med trajnice - ali to pomeni, da preživijo tudi listi in jih lahko nabiram celo zimo, ali ga je bolje pred snegom nabrati in liste zmrzniti? V obeh variantah bo zmrznjen, samo ne vem, v kateri se bo bolje počutil .
Zaljubila sem se namreč v žajbljevo "šugo" za špagete in bi jo papala tudi pozimi ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa če ga daš v lonec in ga poskusiš gojiti na okenski polici? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Nimam prostora na oknih, so majhna in že polna buč . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka ti ga kar pusti zunaj v zemlji. Ne bo propadel. Tudi liste bo po mojem obdržal. Če ti bo propadel, ti ga bom jaz dala veliko sadiko. Z malo več zemlje ga ni problem presajat. Sicer pa nalomiš vej in jih kar globoko posadiš spomladi.
Zanima me, kakšna to ta šuga
pa lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trajnice
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 18:21 Prispevkov: 66 Kraj: Vitovlje
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, uvrščanje žajblja (Salvia officinalis) med trajnice da ali ne, sploh ni butasto vprašanje.
Že res, da tistega, ki ima rad žajbljeve listke tako ali drugače, marsikdaj bolj malo briga 'teoretiziranje' o tem, ali je trajnica ali kaj drugega, oziroma, kakšne so lastnosti rastlin, ki jih uvrščamo med vrtne trajnice.
Kljub temu pa je zanimivo vedeti recimo, da imamo nekje na sredini med na eni strani zeljnatimi trajnicami in na drugi strani olesenelimi rastlinami (drevesa, grmovnice, olesenele plezalke) tudi vmesno kategorijo: polgrme ali poltrajnice. Tudi žajbelj sodi v to skupino rastlin, saj ima večji del stebelj zeljnatih, spodnji del pa je deloma olesenel. Torej si ga včasih lastijo (in gojijo) profesionalni trajničarji, včasih pa drevesničarji, oziroma: ga lahko uvrščamo med trajnice ali pa tudi med grmovnice.
Navadni žajbelj lahko množimo s setvijo ali tudi s potaknjenci. To je zimzelena rastlina, ki torej ohrani liste tudi pozimi in jo zato lahko nabiramo celo, ko je zunaj sneg.
Jožica
www.trajnice.com _________________ Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
Nazadnje urejal/a trajnice 01 Dec 2014 08:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
copatka je napisal/a: | Spet eno butasto vprašanje .
Prvič imam en lep grmiček žajblja. Če ga uvrščamo med trajnice - ali to pomeni, da preživijo tudi listi in jih lahko nabiram celo zimo, ali ga je bolje pred snegom nabrati in liste zmrzniti? V obeh variantah bo zmrznjen, samo ne vem, v kateri se bo bolje počutil . |
V prvi, bi rekla. Ko tui ga pa zmanjka, pa piši in dobiš, imaš na izbiro: avtohton z Lošinja (suh), udomačen z Lošinja, širokolistni. Od slednjih dveh spomladi lahko dobiš potaknjence. Širokolistnega moram sploh zmanjšati, mi zaseda najmanj 4 kvadratne metre, pa raje več.
Za vsak slučaj (če bo snega veliko; potrgaj nekaj vejic in jih ali zamrzni ali posuši. Za žajbelj je značilno, da ima suh šedosti bolj močan vonj od svežega.
Vidiš, meni je pa všeč kuhan na mleku in (malo) sladkan s karameliziranim sladkorjem, prežene prehlad in težave v grlu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaaaaa, metuljc, to mi je mama delala, ko sem bila prehlajena . Lepi spomini, šmrc.
Suhega imam že precej, ampak za prepražiti na oljčnem olju in maslu je po moje boljši svež, oziroma zmrznjen.
Vsem hvala za odgovore!
Lepa kata: pest nasekljanih listov popražim na pol oljčnega olja in pol masla, zraven dam stisnjen česen, da zadiši, in stresem notri špagete. Zmešam in posujem z nastrganim parmezanom ali kakšnim drugim trdim sirom (menda je krasno s paškim, a še nisem probala). Količine po okusu . Z veliko skledo solate ali paradižnikom - nebeško! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 01 Dec 2014 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Joj copatka , hvala za pojasnilo. Kosilo je bilo bolj tako, tako in bi bilo komaj, ko bi si eno posodico dala k ustom, ko sem tole brala Pa lep pozdrav _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|