|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 10:43 Naslov sporočila: Margetinska jabolka |
|
|
Prijateljica, doma iz Velike Polane, prosi za pomoč. Tole je njena prošnja:
Doma smo včasih imeli jablano, ki je imela zrela jabolka zelo zgodaj, v času žetve v začetku julija. Rekli smo jim »margetinska jabolka«. Zdaj jih nima nihče več v vasi, pa tudi sadjarji jih ne poznajo. Mogoče lahko povprašaš pri svojih prijateljih, če kdo prodaja sadike teh jablan?
Lepo prosim za pomoč, v njenem in, seveda, mojem imenu. Veseli bova vsakega namiga. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo, najprej, da razbijem led in bo morda lažje, po slovarju se to ime uporablja za zgodnja julijska jabolka oz. za sorto "Jakobček". Morda bo tako lažje priti do več informacij.
Nazadnje urejal/a dafo 17 Apr 2015 11:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, za korak smo že bliže končnemu odgovoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Po malce iskanja sem našel nekaj informacij, ki bi lahko tudi pripomogle k rešitvi -
"Kmetje na Jakobov dan odnesejo k blagoslovu prvo dozorelo jabolko in ga imenujejo "Jakobovo jabolko", v prekmurščini pa mesec julij imenujejo jakobejšček."
Ker imajo nemci glede sort jabolk kar precej obsežno opisano zgodovino in veliko informacij, sem pogledal tudi nekaj nemških strani. Dobro bi bilo, da bi podala še kakšen opis kako izgleda plod, barva,.. nekaj mi pravi, da bi lahko bila to tudi jabolka, ki jih poznamo kot Beličnik (lahko pa da sem udaril čisto mimo). Vsekakor je opis dobrodošel, če se ne najde kdo, ki iz imen, ki so že napisana pozna odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, pri nas smo beličnik poznali samo pod imenom šentjakobšnice .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
plod
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 10:49 Prispevkov: 73 Kraj: sv. jurij ob šč. -prlekija
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Beličnik ali pa Žitnica je tako hitro zrela. Beličnik je ves belo zelen, žitnica pa ima rdeče črte po plodu. Rdeči astrahan zori tudi julija in ima rdeča jabolka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas smo imeli poleg že omenjenih žitnic še "škrbotlj", menda se mu reče šterboncelj. Ko je zrel in ga potreseš, slišiš, kako zrele pečke znotraj "ropotajo" Morda res napiše kaj več, kako posebnost, tako lahko samo ugibamo. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pri prijatelju iz mladosti so imeli Jakobčke. Zoreli so samo malo kasneje kot beličniki, bili malo bolj ploščati od njih, s svetlordečimi prižami in bolj okusni kot beličniki. Plod je bil občutljiv za škrlup (morda malo bolj kot npr. krivopecelj). Drevo je bilo na sejancu, višina cca 5,5m. To je bilo cca 30 let nazaj. Noben plod ni dosegel velikosti beličnika, ki zna včasih narediti kar debele plodove.
Metuljc
Gospa naj pobrska po netu ter prilepi sliko plodu ki vizualno ustreza, morda bo pomagalo. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Bom naslednji teden, ko se spet vidiva, poskusila priti do več informacij in upam, da vam bodo pomagale. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 20:07 Prispevkov: 1244 Kraj: Blizu Vrhnike 290m nm
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 20:32 Naslov sporočila: Beličnik |
|
|
Moja draga je iz sadjarske družine in iz mladosti pozna stare sorte jabolk
pravi,da Beličnik ni Jakobček.Jakobček je nekoliko rdečkast,zori pa ob sv.Jakobu (25.julij),istočasno tudi Beličnik,ki pa je belo zelene barve. _________________ Narava vse povrne! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so jim rekli pšenična jabolka. Najbrž so zrela v času, ko se žanje pšenico. Barva je bledo zelenkasta. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Apr 2015 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
Bo morala prijateljica res dati še kak podatek; izgled, barvo.
Sicer poletnih sort verjetno ni bilo veliko; pri nas so prišle v sortni izbor 1925 beličnik, ki je zeleno, belo, rumene barve in Charlamovsky, ki je bel, z rdečimi prižami.
V Jablanove sorte travniških sadovnjakov pravijo
BELIČNIK
Po nekaterih virih naj bi bila sorta beličnik naključni sejanec ruskega
porekla, ki se je v drugi polovici 19. stoletja postopoma razširila po
celem svetu, tudi k nam. Najdemo jo še pod imeni petrovača, naliv
belyi, weisser klarapfel, klarapfel, papirovka, white transparent in
yellow transparent.
Uvrščamo jo med najbolj zgodne poletne sorte. Zori v sredini julija,
lahko pa tudi teden dni prej. Plodovi so že takoj ob obiranju užitno
zreli in uporabni približno deset dni. Nato postanejo kašasti in pokajo.
Kakor večina poletnih sort tudi beličnik dozoreva neenakomerno, tako
da se priporoča večkratno obiranje (podbiranje) plodov. Nizka trdota
je vzrok za občutljivost plodov na otiske, tako med samim obiranjem
kot kasneje pri manipulaciji z njimi. To in kratka obstojnosti plodov
sta glavna razloga, da mora beličnik rasti v neposredni bližini večjih
porabniških središč, v kolikor želimo sorto tržiti. Ob dejstvu, da gre za
prvo jabolko v sezoni, ko še lahko dosegamo visoke cene za jabolka,
bi pridelava beličnika utegnila koga zanimati.
O sami sorti beličnik najdemo v Humekovem Praktičnem sadjarju iz
leta 1923 naslednje podatke: dobro uspeva v goratih legah, na
sadnem trgu je posebno priljubljena, zelo redno in obilo rodi ter kot
splošna ocena, da je beličnik izvrstno in vsega priporočila vredno
jabolko.
Plod je srednje debel, okroglast, proti muhi nekoliko zožen in rebrast.
Barva plodov je bledozelena ali belkastorumena. Po beli barvi je sorta
tudi dobila ime. Pecelj je dokaj dolg. Meso je belo, prhko in prijetnega
osvežilno kiselkastega okusa. Plod je pokrit z rahlo voščeno prevleko.
Sorta beličnik je bila poleg sorte charlamovsky edina izmed poletnih
jablanovih sort, ki je bila sprejeta že v sadni izbor za Slovenijo iz leta
1925.
V sadnem seznamu + sinonimi, so napisali:
BELIČNIK = Yellow Transparent, Petrovača, Žitnica, Papirovka,
Kajmačara, Belojabuka, Naliv belyi, Weisser Klarapfel, Grand Sultan,
Transparente Jaune, Biala Prozracina, Inflancka, Průsvitné Zluté, Prusvitne bilé,
Sklenene žlute, Pruhledné letni, Naliwnoje heloje, Oliwka Zolta, Papierovka Biela,
Inflanckie, Fehér Clar, Transparent de ST. Léger, Polnischer Papierapfel,
Weisser Transparentapfel, Klarapfel, White Transparent, Transparente Jaune,
Transparente Blanche, Pomme de Revel, Vitt Klaräpfel, Žitnica
Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika:
margétinski -a -o prid. (ẹ̑) nar. prekmursko, navadno v zvezi margetinsko jabolko - jabolko, ki dozori konec meseca julija; jakobček: margetinska jabolka so že zrela ♪
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
toniu
Pridružen/-a: 10.10. 2013, 07:24 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 28 Avg 2015 08:54 Naslov sporočila: ugibanje |
|
|
je to morda sorta Charlamovsky? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika99
Pridružen/-a: 13.09. 2016, 14:44 Prispevkov: 194 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
v tem tednu dvakrat dobila v roke in usta zgodnja rdeča jabolka.
Vonj - močen, eno jabolko odišavi celo kuhinjo.
Barva - enakomerno močno rdeča.
lupina. tenka.
Meso: belo, zelo sočno.
okus: kiselkast, a ne zelo kiisel, bistveno boljši od znanih beličnikov.
Ena gospa pravi,. da jim rečejo žitnica, druga, da kresničke.
kakšna ideja, kaj so to za ena jabolka?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
Poznam, a žel ne vem imena. Jih ima ena gospa, kjer sem redna gostja, bom povprašala, če ve ime. Vsaj lokalno. Kje si jih pa ti dobila, pika99? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|