|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Maj 2015 22:24 Naslov sporočila: Navadni morski koprc |
|
|
Pozdravljeni, najprej nekaj morskih majskih utrinkov.
Navadni morski koprc raste dobesedno nekaj metrov od morja. v špranjah med skalami. izredno je lep na plažah kjer še ni ljudi in enako tako prijetno osvežilen pri uživanju. ima nekako sočno kiselkast okus. lahko ga zaužiješ surovega ali kuhanega v večji količini, drugače v solatah kot dodatek, ali pripravljen kot špargljni.tudi se kisa enako kot kapre, ker je idealna zamenjava zanje. užiten od pomladi do jeseni. otroci smo mu rekli mrežica, ker ima mrežici podoben cvet in ko smo bili žejni smo se osvežili grizljajočega počasi. lpvoda
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 10 Maj 2015 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Lepe barvne odtenke si pričarala. Se mi zdi, da kar diši po morskem zraku.
Super popestritev. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Maj 2015 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, mi ga tudi vlagamo v kis. Super delikatesa, v mrzlih zimskih dneh pa čudovit spomin na poletje, morje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 16 Maj 2015 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Martinka, ali narediš enako kot za paprike, jaz ga namreč še nisem kisala. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 17 Maj 2015 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo ga tudi dajali v kis. Super je _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 18 Maj 2015 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
hvala, letos bom tudi jaz to naredila. saj druge domače kislice ala paprike itd. ne bo, ker je vse ničkoristi. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Maj 2015 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, bova menjali? kak kozarček ksilega koprca za kak kozarček kajvemčesa z domačega vrta........... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Maj 2015 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | hvala, letos bom tudi jaz to naredila. saj druge domače kislice ala paprike itd. ne bo, ker je vse ničkoristi. lpvoda |
Kako ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 18 Maj 2015 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc velja, kozarček "kajvemkaj" / a mora bhiti dobro/ z kislim koprcem /tudi ta mora biti dober/. o dobroti bova ugotavljali po poskusu.
Muha, tudi zate kozarček kislega koprca za nekaj semenk cigančice-paradižnika. namreč vse je šlo rakom žvižgat.
lep pozdrav iz lahko rečem vroče Istre. voda
PS: takrat ko so me rastlinice največ potrebovale, je bilo nujno vrniti se na celino, tukaj sem okupirala dvojico, enega za večje rastline drugega za mičkene, aki skoraj ne vzklite. oba sta jih utapljala v vodi. nekaj jih je preživelo a bore malo. no kakor koli sem jima hvaležna, saj marsikomu se tudi to zalivanje nebi všečkalo. pač bo zato več hibiskusov - hja katerim sem izgubila indiric-naslov -. pa moram rečt, da je kar zanimivo ko bodo cvetovi. čigavo seme pa je bilo to bo ostalo za vekomaj skrivnost. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jun 2015 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Vse mogoče sem že delala na morju - vlagala pa še nisem
Eto, pa sem še to sprobala .
voda, hvala za tole objavo in ostalim za idejo vlaganja
(mož je po celem otoku iskal kozarčke za vlaganje) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2015 21:58 Naslov sporočila: |
|
|
Menjam kozarček kake bolj eksotične marmelade za kozarček tega vloženega koprca, če si za. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Jun 2015 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Dogovorjeno, metuljc, upam, da bo dobro uspelo! Ogromno je tega koprca tukaj, samo kozarčkov nimajo (pa šta čete sada kiseliti, to se radi u jeseni )
Recept, ki sem ga našla na netu, je sila preprost:
- sprati z morsko vodo
- 15 min kuhati v mešanici kis-voda 30 : 70
- naložiti v kozarčke, zaliti s kisom
Ima tak malo "začinjast" okus |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Jun 2015 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | Martinka, ali narediš enako kot za paprike, jaz ga namreč še nisem kisala. lpvoda |
Ja, samo jaz nič ne kuham koprca. Svežega naložim v kozarčke, dodam začimbe, ki so pri roki (lovor, poper, koper, šalotko ...) in zalijem z vrelo mešanico kisa (pol kisa - pol vode, sol, sladkor). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jun 2015 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je MARTINKIN recept OK, sicer bo koprc čisto premehak. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 24 Jun 2015 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem ga vrgla v krop (1:1 voda in kis, žlica soli in nekaj manj sladkorja) za 5 min. naložila v kozarce z nekaj popra ter zalila. ostal je trd (poskusila čez nekaj dni). poskušala sem ga kuhati tudi 15 min -enako ostane trd in hrustljav. v frižiderju zdrži surov tudi 10 in več dni. lpvoda
PS: Figula lahko ga nabereš zadnji dan in neseš svežega domov, kjer so kozarčki. posebej ga ni nujno prati, če je pred bero bil dež ali salbo vreme saj ga valovi dosežejo in seveda če ni turistične množice okoli. prav zaradi sprotnega morskega "zalivanja" ima tak opor slankast okus. odličen je v solati z paradajzem, čebulo in mladim slanim sirom (seveda vinski kis domači).
Metuljc čakate vložen kozarček. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|