|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, pa moja plesen je bolj zelena, ne ravno bela . Ampak ko sem šla še enkrat pregledovat testno posodo, se mi zdi, da diši še kar pravilno ... kaj pa vem .
Mogoče bom kak teden pred Gartlcmanijo naredila še eno testno posodo in vam jo prinesla pokazat in povohat . Upam, da pride tudi Zuf . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
zuf se je nekam zabubil. Ga ni že vse poletje na spregled. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
orhy - nova nabava EM: ne vem, kdaj bo ponovno kdo nabavljal. Sama sem si naredila zalogo bokašija za 2 leti. Zuf ima poleti izgleda preveč dela, da bi kaj pisal, pogleda pa vseeno vsake toliko časa tudi na našo stran.
copatka: zelene plesni skoraj ne bi smela biti, ker bi znala kmalu počrneti, takrat pa že smrdi po gnilem. To, da si naenkrat napolnila posodo, bi kvečjemu moralo biti še bolje, kot če bi ga polnila postopoma. Na vsak način pa naenkrat napolnjena posoda (in temeljito potlačena vsebina) po 10 dneh še ne bi smela imeti nobene plesni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
muha hvala
Bo treba začet molit, da ga čimprej komu zmanjka. _________________
Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala za odgovor, čeprav me je razžalostil .
Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Sep 2015 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda testiraj še naprej. Marsikdaj se izkaže bolj obetavno, kot je izgledalo v začetku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 06:04 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem testirala 3 variante bokašija:
1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma
2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi
3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.
Rezultati fermentiranja v Organku:
1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj.
2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni
3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.
Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.
Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 06:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ali si dala vedno enako količino EM ali si dala pri starem dvojno količino? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pri eno leto starem sem dala dvojno količino, pri zufovem pripravku tudi. Ampak lahko, da so drobnoživke oslabljene in množica ne pripomore dovolj. Ne vem, le domnevam. Tudi melaso sem odmerila bolj bogato, da bi se revice laže opomogle . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
hmm, zanimivo muha. A kako veš, kateri imajo več drobnoživk. Po vonju najbrž ni nujno. Si opazovala tudi kako hitro kaj razpadejo. Glede na to da si dala več melase in EM-a čeprav starega, bi si mislila, da je ravno vonj kazalec močnejšega fermentiranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
A-A, ker nimam možnosti znanstvenega preverjanja števila in zdravja drobnoživk, se zanašam na "organoleptične zaznave" . Merilo mi je bilo kislo zelje: če je v redu, ima kar prijeten vonj, če se nagiba k gnitju, je tudi vonj neprijeten.
Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.
Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
primorc
Pridružen/-a: 22.06. 2015, 12:36 Prispevkov: 16
|
Objavljeno: 10 Nov 2015 14:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko pri tem receptu iz prve strani uporabimo tudi pšenične otrobe? Ali je obvezna uporaba ovsenih otrobov? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Nov 2015 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da kar vsi uporabljamo pšenične otrobe, saj je do ovsenih težko priti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
primorc
Pridružen/-a: 22.06. 2015, 12:36 Prispevkov: 16
|
Objavljeno: 10 Nov 2015 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Aha.. no super.
Ker sem tudi sam opazil, da je ovsene otrobe težko dobiti. Pšenične pa se dobi brez problema.
Hvala za odgovor! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2015 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pšenične otrobe sem dobila brez problema v mlinu, dve vreči po sprejemljivi ceni, zraven pa v eni vreči še mokovega molja gratis. Sem ga opazila, ko je začel po kleti pošiljati emigrante _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 4 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|