|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 03 Jun 2016 15:19 Naslov sporočila: Rožnični liker |
|
|
naredila sem rožnični liker po receptu J. de Belder. izredno aromatičen liker. zaznaš vonj in rekla bi tudi okus vrtnic.
vrtnice seveda ne smejo biti tretirane z ničemer.
recept sestavine in izdelava:
500 gr vrtničnih lističev (bolj ko so dišeči boljše je)
500 gr sladkorja (lahko v prahu)
250 ml vrele vode
500 ml žganja (neutralen -iz drop od grozdja)
2 žličici glicerina (apoteka-zaradi polialkohola, ki nastaja pri vrenju snovi, ki vsebujejo sladkorje)
v večji kozarec izmenično daješ plast cvetnih lističev in plast sladkorja. na vrhu daš največ sladkorja, da je vse prekrito. rahlo potlačiš, dobro zapreš (jaz sem dala papirnato brisačko in gor krožniček, ker sem vsakotoliko šla duhat-božanski vonj), naj stoji v polsenci 3-4 dni.
potem čez to preliješ (tudi če se sladkor ni do konca stopil) 250 ml vrele vode, 500 ml žgnja in 2 žlički glicerina. streseš posodo, pripravek stoji 1 teden. - precediš skozi cedilo in gosto gazo (jaz sem lističe stiskala na stiskalnico za pire krompir). pripravljen liker naliješ v manjšo flaško, ali še manjše dve, saj pride nekje približno 3/4 l likerja. omotičeno dišavan je in kot sem že prej napisala zelo okusen.
liker lahko uporabiš, da poškropiš kolače, daš v kreme, sadne solate, v hladno limonado tudi nekaj kapljic naredi spremembo. lahko ga tudi spiješ, a samo kot delicijo pol prsta, saj ga je malo.
če imaš manj lističev stehtaš in vse drugo prilagajaiš količini vrtnic. tako sem naredila prvič. jemala sem vrtnice tik preden so odcvetele, saj tistih najlepših mi je bilo žal, a obvezno pa najbolj dišeče. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Jun 2016 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
Voda ! In nisem vedela, da se glicerin uporablja tudi v kuhinji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 03 Jun 2016 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, žličko sem polizala in ti povem je čisto v redu. sicer zdel se mi je brez okusa a sladek. poskusi, saj si eksperimentalna ženska še ti narediti rožnični nektar vsaj 2 dcl. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|