|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 12 Jun 2013 16:27 Naslov sporočila: Coriandrum sativum - koriander |
|
|
fotografija je žal izginila. Namesto nje dajem link do opisa na Wikipediji.
Več o koriandru
uredila: muha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 10 Apr 2014 06:31 Naslov sporočila: koriander |
|
|
Jaz imam pa eno vprašanje,sem se šele začel ukvarjat z sajenjem semen za podtaknjence,pa me zanima kako veliki morajo biti,da jih lahko presadim in ali to velja tudi za koromač.Hvala za odgovor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Apr 2014 06:36 Naslov sporočila: |
|
|
Nisi vprašal v pravi temi, robert. Koromač in koriander sta dve zelo različni rastlini. In ne boš sadil potaknjencev ampak pikirance ali sadike (odvisno, kako bodo veliki).
Po mojih izkušnjah imajo kobulnice (kamor sodi tudi koromač) raje, če jih ne presajamo. Če imajo koreninsko grudo, seveda ni težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Apr 2014 06:47 Naslov sporočila: |
|
|
robert, odgovor na tvoje vprašanje boš gotovo našel v kateri od tem v forumu Vzgoja sadik.
Velikost sadik za presajanje se po rastlinah razlikuje, za nekatere je pa sploh bolje, da jih sejemo na stalno mesto. Če to ni možno pa vsaj v take lončke in takšni gostoti, da jih potem presadimo z vso koreninsko grudo vred, da se presaditve praktične niti dobro ne "zavedajo". V lončkih iz časopisnega papirja recimo, ki jih ob sajenju ni treba odstranjevati.
O koromaču smo se razpisali TULE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 01 Jul 2014 06:42 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo je začel cveteti skupaj v družbi s drugimi cvetočimi rastlinami
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Mar 2021 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
V drugi temi se je te dni vnela razprava glede uporabnosti in okusa korindra. Da se ne bi menja izgubila, jih citiram še semle:
mfranc je napisal/a: | Brbr, zdravo. Statistični podatki kažejo, da se tule največ baviš z vzgojo koriandra .
Je vzgoja kaj zahtevna? (ma, me zopet ena hči masira za njega ..... ) |
<hr>
brbr je napisal/a: | Mfranc, a ti mene hecaš? Kje si našel koriander? To je ena redkih rastlin, ki se je nikakor ne morem privaditi. Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč), istočasno s peteršiljem. In potem se veselim, da je peteršilj odlično/hitro kalil, a se na koncu izkaže, da je to koriander. Torej je povsem nezahtevna rastlina, polna življenjske moči, ki gre kar hitro v cvet. Tako v isti sezoni lahko pridelaš listje in seme. |
<hr>
živa je napisal/a: | Jaz uporabljam semena za peko jagenjčka. Brbr, enako misliva o koriandru. |
<hr>
mfranc je napisal/a: | Brbr, splošno je znano, da statistika ne laže . Tule si ga največkrat omenjala, he, he.
Torej, našla ga je hči, in pričakuje od mene, da ga nabavim.
brbr je napisal/a: | Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč) |
Hja, našel sem še hujši opis; da ima okus po "zmečkanih stenicah" .
No ja, kar sem prečital, in vajino mnenje, me napeljuje na to, da ga bom ignoriral; zdravilnost gor ali dol .... |
<hr>
muha je napisal/a: | Kakšna slučajnost! Ravno danes sem jedla azijsko enoločnico, posuto s sušenimi rezanimi listi koriandra (Kotany). Nikakršnega čudnega priokusa ni bilo zaznati. Je "steničasti okus" lasten le semenom? Ali ga listi morda izgubijo s sušenjem? |
<hr>
brbr je napisal/a: | Ravno nasprotno - listi so bolj steničasti. Je pa zadnjič hči naredila nekaj "azijskega" in uporabila zdrobljena semena, ki jih je pražila. Okus je bil presenetljivo dober Tako, da, Mfranc, ne ga ignorirat. Mogoče nas udomači... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 08 Mar 2021 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, eden izmed bolj gnusnih dogodkov ...
... ko ugrizneš v zrno koriandra !
Se spomnim, da so včasih nekateri starejši ljudje radi to v kakšno hrano dajali ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
BorutL
Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57 Prispevkov: 714 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: 08 Mar 2021 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Suha semena so mi prijetnega okusa, kar pa nikakor ne velja za svežo rastlino / listje. Stenični vonj...
No, morda, kot dodatek kakšni jedi morda tudi listje doda tisto pikico na i. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Mar 2021 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sem 1x samkrat sejala koriander, ki res hitro zraste, hitro zacveti, je pravzaprav lepa okrasna rastlina, ameni listje res izjemno smrdi po stenicah, onih, zelenih, pri nas šuštarji imenovanih.
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Mar 2021 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda, da nas ima hči namen osrečevati prav z zelenimi listi . No ja, domov pride za en mesec in pol, valjda bomo zdržali ob azijskih dobrotah .....
Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.
Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Mar 2021 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
Tvoja ljubezen do hčerke je neizmerna. Nič ne pretiravam - boš sam ugotovil, ko boš probal prvo porcijo listov. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Mar 2021 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, mogoče pa se mi bo tale ljubezen izplačala?
Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne?
Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.
Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.
V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena .
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Mar 2021 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mi je polepšal dan!
Je že zunaj, v sedmih dnevih. Na sobni temperaturi 21 do 22 stopinj Mogoče celo malo manj, lonca sta bila na tleh. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Mar 2021 08:01 Naslov sporočila: |
|
|
na vrtu puščen se razraste vsepovsod, še sosedom se bo zasejal. jaz ga pustim. Nekaj poberem za uporabo semen v kuhinji (jagenček, svinjska pečenka), ostalo pa leti naokoli.
nezahteven. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|