Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Coriandrum sativum - koriander
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2013 16:27    Naslov sporočila: Coriandrum sativum - koriander Odgovori s citatom

fotografija je žal izginila. Namesto nje dajem link do opisa na Wikipediji.

Več o koriandru

uredila: muha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2014 06:31    Naslov sporočila: koriander Odgovori s citatom

Jaz imam pa eno vprašanje,sem se šele začel ukvarjat z sajenjem semen za podtaknjence,pa me zanima kako veliki morajo biti,da jih lahko presadim in ali to velja tudi za koromač.Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2014 06:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisi vprašal v pravi temi, robert. Koromač in koriander sta dve zelo različni rastlini. In ne boš sadil potaknjencev ampak pikirance ali sadike (odvisno, kako bodo veliki).
Po mojih izkušnjah imajo kobulnice (kamor sodi tudi koromač) raje, če jih ne presajamo. Če imajo koreninsko grudo, seveda ni težav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2014 06:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

robert, odgovor na tvoje vprašanje boš gotovo našel v kateri od tem v forumu Vzgoja sadik.

Velikost sadik za presajanje se po rastlinah razlikuje, za nekatere je pa sploh bolje, da jih sejemo na stalno mesto. Če to ni možno pa vsaj v take lončke in takšni gostoti, da jih potem presadimo z vso koreninsko grudo vred, da se presaditve praktične niti dobro ne "zavedajo". V lončkih iz časopisnega papirja recimo, ki jih ob sajenju ni treba odstranjevati.

O koromaču smo se razpisali TULE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2014 06:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo je začel cveteti skupaj v družbi s drugimi cvetočimi rastlinami

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2021 18:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V drugi temi se je te dni vnela razprava glede uporabnosti in okusa korindra. Da se ne bi menja izgubila, jih citiram še semle:

mfranc je napisal/a:
Brbr, zdravo. Statistični podatki kažejo, da se tule največ baviš z vzgojo koriandra Wink .

Je vzgoja kaj zahtevna? (ma, me zopet ena hči masira za njega ..... Cool )


<hr>

brbr je napisal/a:
Mfranc, a ti mene hecaš? Kje si našel koriander? To je ena redkih rastlin, ki se je nikakor ne morem privaditi. Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč), istočasno s peteršiljem. In potem se veselim, da je peteršilj odlično/hitro kalil, a se na koncu izkaže, da je to koriander. Torej je povsem nezahtevna rastlina, polna življenjske moči, ki gre kar hitro v cvet. Tako v isti sezoni lahko pridelaš listje in seme.


<hr>

živa je napisal/a:
Jaz uporabljam semena za peko jagenjčka. Brbr, enako misliva o koriandru.


<hr>


mfranc je napisal/a:
Brbr, splošno je znano, da statistika ne laže Very Happy . Tule si ga največkrat omenjala, he, he.

Torej, našla ga je hči, in pričakuje od mene, da ga nabavim.

brbr je napisal/a:
Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč)

Hja, našel sem še hujši opis; da ima okus po "zmečkanih stenicah" Shocked .

No ja, kar sem prečital, in vajino mnenje, me napeljuje na to, da ga bom ignoriral; zdravilnost gor ali dol .... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes


<hr>

muha je napisal/a:
Kakšna slučajnost! Ravno danes sem jedla azijsko enoločnico, posuto s sušenimi rezanimi listi koriandra (Kotany). Nikakršnega čudnega priokusa ni bilo zaznati. Je "steničasti okus" lasten le semenom? Ali ga listi morda izgubijo s sušenjem?


<hr>

brbr je napisal/a:
Ravno nasprotno - listi so bolj steničasti. Je pa zadnjič hči naredila nekaj "azijskega" in uporabila zdrobljena semena, ki jih je pražila. Okus je bil presenetljivo dober Shocked Tako, da, Mfranc, ne ga ignorirat. Mogoče nas udomači...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2021 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, eden izmed bolj gnusnih dogodkov ...
... ko ugrizneš v zrno koriandra ! Mad

Se spomnim, da so včasih nekateri starejši ljudje radi to v kakšno hrano dajali ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2021 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, z malo truda sem našel koriander kar doma.

tale: Wink

https://www.sanolabor.si/image/original/1607275908_z0380zacimba-koriandrovi-listi15-gbio9004145003804.jpg

Konkretni škatlici je rok potekel 03.03.2017, je iz tistega časa ko sem čaral z raznimi čili omakami. Zmleta semena uporablja žena, med drugim za gobje jedi.

OK, se bom žrtvoval, in ga na nek način zrihtal za hčer; res pa je, da se ona precej ukvarja z azijskimi jedmi ..... Wink
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorutL



Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57
Prispevkov: 714
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2021 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Suha semena so mi prijetnega okusa, kar pa nikakor ne velja za svežo rastlino / listje. Stenični vonj...
No, morda, kot dodatek kakšni jedi morda tudi listje doda tisto pikico na i.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2021 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da sem 1x samkrat sejala koriander, ki res hitro zraste, hitro zacveti, je pravzaprav lepa okrasna rastlina, ameni listje res izjemno smrdi po stenicah, onih, zelenih, pri nas šuštarji imenovanih.
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2021 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izgleda, da nas ima hči namen osrečevati prav z zelenimi listi Cool Confused . No ja, domov pride za en mesec in pol, valjda bomo zdržali ob azijskih dobrotah ..... Embarassed

Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.

Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi Laughing
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2021 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoja ljubezen do hčerke je neizmerna. Nič ne pretiravam - boš sam ugotovil, ko boš probal prvo porcijo listov. Laughing
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2021 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, mogoče pa se mi bo tale ljubezen izplačala?

Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne? Laughing

Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.

Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... Wink . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.

V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena Wink .

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede.
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2021 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi je polepšal dan! Wink

Je že zunaj, v sedmih dnevih. Na sobni temperaturi 21 do 22 stopinj Mogoče celo malo manj, lonca sta bila na tleh.
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2021 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

na vrtu puščen se razraste vsepovsod, še sosedom se bo zasejal. jaz ga pustim. Nekaj poberem za uporabo semen v kuhinji (jagenček, svinjska pečenka), ostalo pa leti naokoli.

nezahteven.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.