|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Avg 2014 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
kate je napisal/a: | Po prebranem, mogoče:
riganum vulgare subsp. hirtum
? |
Hja, moj vir (Schonfelder: Kaj cveti v Sredozemlju?) ravno za njega pravi, da s sušenjem izgubi večino arome. Bi verjela, avtor je zanesljiv, prevajalec pa tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Avg 2014 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, jaz pa verjamem tebi.
Iščem torej Origanum onites. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 18 Avg 2015 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
No, moja obsedenost z origanom je skoraj že podobna tistemu s timijani.
Še vedno najljubši meni je zlati origano in pa tisti nizki polegli: nisem prepričana katere sorte je. Pa ni važno, ker je preprosto lep in okusen, privlačen žuželkam. Imamo pa še Zorbo ... rdečo in belo, tudi kao grški (hirtum), pa navadnega grmičastega, ki mi je najgrši po rasti. Meni zmagajo pač nižji.
Je pa zanimivo, kako je to začimba najbolj znana kot Pica začimba. Moj sin, ki je že nekaj časa v Italiji, še nikoli ni videl origana na pici. Lahko ga naročiš kot dodatek. Da je to klasika ... očitno v Italiji ne velja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 22 Nov 2015 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Še dva origana, za katera upam, da preživita zimo. Tuji viri namreč navajajo, da nista ravno ljubitelja hladnih razmer. Kar bo pa bo. Ima dva mlada poganjka za vsak slučaj na hladnem notri.
Origanum vulgare "Panta"
belolisten, panaširan
Origanum vulgare "Diabolo"
nekako poimenovan tudi pekoči origano, rastlinica je še premajhna in uboga, da bi ga poizkušala, ker verjetno ni razvil pravega okusa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Jul 2016 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Od enega Gartlčana sem lani dobila sadikice rastline, za katero je rekel, da je neka vrsta origana. Lepo je rastel in prezimil, tako na vrtu kot v koritu na balkonu.
Na vrtu je visok okrog 70 cm, zelo košat, cveti.
Sem ga porezala in bom sušila (pa verjetno večino komu podarila).
Ker origana skoraj ne uporabljam, ne vem, če je res origano. Nekaj ljudem sem dala povohati in so bili za origano, ampak malo drugačen vonj. Mene zlasti bega belo cvetje - ampak, kot sem rekla, nisem noben poznavalec.
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jul 2016 23:06 Naslov sporočila: |
|
|
Je origano. Se zelo, zelo priporočam za sadiko, če se bo le dalo, počasi bi si rada naredila malo zbirko barvnih različkov. A lepo diši? Cvetove ima res skoraj bele in kolikor se spomnim, ima kretski pogosto take. Sploh pa, zdaj je na trgu množica različkov, ki imajo sicer lepa komercialna imena, ni pa nujno, da imajo ta imena kakšno strokovno težo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 06:35 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala za odgovor.
Glede sadike ne vem, kako bo: meni se vidi kot en sam močan grm na mestu, kjer je bil lanski.. Bom kakšno vejo pustila semeniti, da vidim, če se bo zasejal. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 24 Jul 2016 21:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 07:24 Naslov sporočila: |
|
|
Po 2, 3 stranske vejice se lahko odkrhne in imajo malo koreninic. No, saj ne zdaj, tam enkrat septembra. Lahko pa tudi seme pustiš, seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Dogovorjeno. Spomni me pred septembrskim srečanjem. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 09:58 Naslov sporočila: sadike |
|
|
Pozdrav
Navadni origano, cveti roza, lahko dobiš, sadike in cvetoče poganjke. Imam en velik grm in nekaj malih.
Lepo bodi, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, če misliš mene, rožnatega imam.
Poreži ga, posuši, cvetovi in zeleni listki so, mešani, čudovit čaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Halo, tukaj "en grtlčan."
Kako lpmami, se bojite nenavadne zeli tam gor na Kranjskem?
Ja, pravilno ste ugibali, bo kar klasični origano, le da je ta malce požlahtnjen v smeri večje vsebnosti eteričnih olj in morda še česa. (rast, odpornost na ... , itd.) Pač cveti belo in je sprva resnično nekoliko nenavadnega vonja v primerjavi z ostalimi. Ampak kasneje, ko je suh, je fenomenalen. Ravno spomladi je naša mati obdarila neko osebo z malim kozarčkom suhega, in ta je kasneje prav posebaj sporočila, da so doma kuhali le origanove jedi, dokler ga ni zmanjkalo. Ni se mogla načuditi, kako se je lahko ohranilo toliko vonja. Še bi ga imeli.
Ni mi povsem jasno kako ga ne boš porabila, saj ga ni nič. S čem pa potem začinjaš jedi? Čorbe, mineštre, razl. polpete, kako?
Ravno te dni smo pospravili 8 (osem) litrskih steklenih kozarcev (v resnici so mislim da 7dcl od kislih kumaric, če se ne motim) šetraja. Natlačenega.
Do naslednjega poletja bi jih porabili 5 - 6, kakšen pa mora ostati za rezervo, če bo prihodnja letina slaba.
Enako je s timijanom, origanom, peteršiljem, koprcom, ... , le da je kakšno leto česa več, drugega pa manj.
Hočem povedati, da se tega navadiš, če pač uporabljaš pri kuhanju. Seveda pa nato doživiš šok, ko ti kje postrežejo s čim kuhanim, ... recimo s fižolovo župo, ko ti od brezokusnosti dobesedno potegne gate v *** Človeku ni jasno kako lahko nekateri tako živijo. Fižol brez majarona? Kako
Skratka, lahko je pestro.
@metuljc; imam pa še enega, ki tudi cveti belo in ima nekoliko bolj sivkaste in kosmate listke. Vonja je rahlo drugačnega, vendar so to bolj odtenki, ki jih povprečno neizostreno "njuhalo" ponavadi ne zazna. Skratka, če bi želela imeti tudi tega, me v jeseni spomni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 16:24 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, juglans je napisal/a: | "en grtlčan." |
Ja, ti si mi dal to rastlinico s komentarjem, da se ti zdi, da je en poseben origano.
Citiram: | Kako lpmami, se bojite nenavadne zeli tam gor na Kranjskem? | Okrog mene ga kar precej uporabljajo, tudi šetraja, le meni doslej ni prišel v navado in jaz ne na njegov okus. Ampak okusi se lahko spreminjajo s časom, ne?
Citiram: | ...šetraja. Natlačenega. | A to ste ga najprej posušili in nato suhega natlačili v kozarce, a ste ga natlačili svežega s soljo? Jaz ga zaenkrat sušim - cvetke posebej na pladnju in stebla z listki posebej, obešena. Cvetke sem tudi dala v olje: če jih ne bom porabila drugače, bom poskusila, kako bi se obnesli origančki (po vzoru bazilčkov). _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
Origančki so super, le količinsko bodi previdna, pa z drobnjakom dobro, pa s peteršiljem, pa...................uf, jih že dolgo nisem delala.
Hvala, juglans, upam, da ne pozabim.
Tudi jaz sodim med velike potrošnike začimb (kar eni menda že dobro veste. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, suhega shranjujem v steklenih kozarcih. Trenutno sem okoli zelišč nekako slabo aktiven in jih več, kot posušiti ne uspem. Ne vem kje je razlog.
Kljub vsemu, tega veliko pokonzumiramo.
Drugače pa sem bil kot otrok zelo značilen predstavnik bitja tipa"čokolino - hrenovka - oprana juha" in potem si lahko predstavljaš kako sem se zmrdoval ob raznoraznih "klinčkih", ki jih je mati občasno le nasipala v kuharijo.
No, s časom se stvari spreminjajo, predvsem ima pri vsem tem poglavitno vlogo razumski pogled na stvari in iskanje nekakšnih koristi (človek je le egoistično bitje, ni kaj) kasneje pa raziskovanje okusov, kar je kmalu prešlo v uživanje.
Sedaj me tudi pod razno ne motijo "dodatki".
No, naj ti popestri in izboljša hrano.
Metuljc velja, te bom spomnil, da me spomniš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|