|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov.
Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, tukaj pa čudak, ... tako zgleda.
Malo vas berem, v bistvu kar tako, ker ne iščem novih receptov za pripravo mezge. Zgleda da nimam kaj početi, ali pa le zajemem sapo pred novimi nalogami, če se mi ni slučajno kliknilo, skratka sem tukaj in nekaj mi ne da miru.
Čudim se zakaj odstranjevati semena iz mezge, ker jih jaz nikoli ne. Sicer jo jaz pripravljam iz češnjevca (tomaccio) ampak vseeno, saj ima tudi ta semena. Nisem opazil, da bi me kdaj zmotila.
Sploh se pa ekstra zelo močno čudim zakaj odstranjevati delce zelišč iz neke jedi. Tukaj mi totalno odpove ves razum, znajdem se pred črno luknjo.
Pa da ne bo napačnega razumevanja. Tole se ne nanaša zgolj na predhodne izjave, ker nasplošno opažam trend pasiranja, precejanja in ne vem še kakšnega procesiranja, da se ja odstrani še tisti en ali dva, naprimer peteršiljeva lističa iz juhe.
Zakaj zaboga? Ali vas je česa strah, ne zgleda lepo, se bojite, da se kaj prime zob, ni barvno usklajeno, je potrebno skrivati vsebine pred domačimi, ne vem, ... ugibam, ali v bistvu zato, ker tako počnejo vsi, je z zakonom zapovedano, fajmošter tako narekuje, ....?
Ker pri nas smo kar precej živi in nasploh OK, pa v jedi na veliko vsipamo raznorazne suhe in sveže stvari. Priznam, včasih je skoraj zeleno, okusi so noro polni, močni, ...
Ne vidim, da bi mi kaj falilo zaradi paradižnikovih semen v mezgi.
Prosim povejte mi. Drugače pa fino, je prav super občutek, ko pozimi odpreš glažek nečesa domačega rdečega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, sva že dva! Sicer ne komentiram vsega kompliciranja okrog paradajza, ampak delam pa po svoje: nič me ne motijo ostanki kožice ali semen, celo všeč mi je to v jedi. Ampak jaz sem stara in šlampasta, pa res ni, da bi komu solila pamet.
lp iz končno malo zalitega in ohlajenega Dravskega polja! _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov.
Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala. |
Kuhajmo s Tončkom
brbr: Useeno ti svetujem da odstraniš osemenje ker je bol vodeno. Sicer se ti napravi v paradižnikovi polovici en mini bazenček iz intercelularne tekočine in slabo ishlapeva voda. Če odstraniš osemenje dobiš večjo površino ishlapevanja. Če nadaljujem dizertacijo: ko imaš enkrat bazenček s tekočino se v njem ta tekočina gosti in še težje voda ishlapeva zaradi povečevanja koncentracije snovi v njej. (Brisača na morju se suši počasneje od tiste ob bazenu ká-li?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, mezgo pasiram zato, ker želim imeti imeti samo gosto pasto. Moža na primer motijo koščki lupine, pa tudi seme.
Ko pa vlagam same paradižnike (koščke), ne odstranjujem ničesar. No, letos jih bom prej olupila (na željo gospoda Brbr, da ne bo "sabljic").
Vsekakor se strinjam, da je najbolje porabiti vse, kar nam narava ponudi in te pri tvojem razmišljanju vsekakor podpiram.
Tonček, bom malo eksperimetirala in napisala ugotovitve. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 22 Avg 2017 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi ne odstranjam ker s emi ne da, beri sem prelen haha. Se opral jih ne bi ce bi blo po moje haha
Iz istega principa jih nisem vec ko tolko rezal ampak samo na pol in stisnil notri. Sicer sem videl, da tudi italijanski kuharji tako delajo "pasto z paradiznikom) Samo strok cesna porjavijo na olju in cez paradiznik z zacimbami. Naslednjo rundo bom pa brez cebule delal bom samo pokuhal dobro paradiznik in to je to. Itak, ko delam razne jedi je vedno cebula ze tam.
Pol pa samo spasirat in dlje casa gostit. _________________ http://myminiwondergarden.blogspot.si/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Dolžna sem poročilo o mojem pred sušenju... Čeprav so bile temperature peklenske, so začeli paradižniki plesneti. Tako sem jih kar veliko vrgla proč, tiste, ki so bili še v redu pa sušila do konca v sušilniku.
Za plesnenje so krive moje napake: paradižnike sem narezala na prevelike krhlje. Ker je bilo zelo vroče, se je površina (po mojem) prehitro zapekla in je tako v notranjosti ostajal ujet sok. Glavna napka pa je bila, da jih po noči nisem prestavila v hišo. Mislila sem "saj so nadkriti s platičnim pokrovom in se ne morejo navlažiti"...
Zdaj pa imam vprašanje: zakaj se suhe paradižnike shranjuje v ol.olju? Mogoče, da obdržijo prožnost, ali samo zato, da ne propadejo. Glede shranjevanja mislim, da bi se obdržali tudi v kozarcu pokritem s papirjem ali v papirnati/platneni vrečki. Se motim? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Na sejmu Narava Zdravje (se mi zdi, skratka, na GR) in na nekaterih sejmih v Celju prodaja paradižnike, olive,......en Italijan iz Gorice. Ima tudi suhe paradižnike (krhlje pelatov) v celofanskih vrečkah, super okusni so. Torej, če so prav posušeni, ostanejo taki brez težav, na suhem. Že zaradi njega in vsega, kar prodaja, se splača na sejem (no, s prijateljico ga vedno srečava na celjski Flori marca), gospod lepo govori slovensko, vsako leto bolje.
Ni ravno odgovor, morda ti pa le pomaga. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Sep 2017 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala za brzinski odgovor. Seveda pomaga in bom sprobala - velik del bom dala v olje, nekaj pa ga bom shranila v kozarec prekrit s celofanom. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Novinka
Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50 Prispevkov: 782 Kraj: Tolmin/Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2019 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa naredim neko "gotovo" varianto mezge - čebula, česen, majaron, origano, bazilika ter, seveda, paradižnik. Najprej sem pustil vreti samo čebulo in paradižnik, da se je le-ta razpustil, dodal česen, potem sem s paličnim mešalnikom dobljeno maso še dodatno zmlel, ponovno zavrel in dodal vse preostale začimbe. Na cca 2,5 kg paradižnikov, kolikor sem jih dal notri, sem dodal eno čajno žličko sladkorja, sol in poper po okusu. Zadeva je bila za moje oko primerno gosta - ven sem dobil 7 kozarčkov po 3 dl.
V še večje zadovoljstvo mi je pa to, da se lahko pohvalim, da je mezga razen zelišč (in popra, sladkorja ter soli) rezultat domačih sestavin - paradajz in česen sta moja, čebula pa od lokalnega kmeta, jeeee
Časovno mi taka količina povsem zadošča - pohvale vsem tistim, ki kuhate z desetkratnikom moje količine; jaz bi pomoje obupal pri vseh kozarčkih, čiščenju & pripravi itd. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Avg 2019 23:02 Naslov sporočila: |
|
|
Hej, jaz sem nov tukaj...
... Mislim, nov sem pri predelavi paradajza, ker je letos prvič tak pridelek.
Vendar sovpada s hudim pomanjkanjem časa, ker je 1.9. pomemben rok za velik projekt.
Zato me zanima, ali lahko naredim kar takole:
- operem in izrežem trdi del
- razpolovim
- potegnem čez ribežn
- pokuham dobljeno maso (ali pa celo ne)
- zamrznem
?
(Torej takole: https://www.littlethings.com/tomato-sauce-cheese-grater/ )
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Avg 2019 06:28 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, tole z ribežnom bom pa še danes preizkusila, ko bom delala omako za polnjene paprike. Nobel!
Kar zadeva tvoje razmišljanje po moje lahko zamrzneš tako prekuhano, kot surovo mezgo. Ne vem pa, kako je s trajnostjo, saj tudi za zamrznjene zadeve obstajajo neki priporočeni roki. Najbrž prekuhana le traja nekaj dlje in pa volumen se zmanjša, ker kar nekaj tekočine med kuhanjem izhlapi. Za prekuhano mezgo se lahko porabijo tudi plodovi, ki smo jih obrezali. Za surovo se jih ne bi upala uporabiti, ker ne morem vedeti, kako daleč v tkivo segajo zametki obolenj, ki bi morebiti lahko škodili pri hrambi. Nekateri zamrzujejo celo cele paradižnike, morajo biti pa zares popolnoma zdravi in brez poškodb. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Avg 2019 06:52 Naslov sporočila: |
|
|
Lani je bilo sproti nekaj viška zelo dobrih malokalibrskih (Black cherry) in sem jih zamrznil cele. Take fletne frnikole so potem, tudi zvok je enak In so lepo držali celo leto v skrinji. Skrinja je vendarle ZELO hladna, vsi procesi se ustavijo.
Ima pa smisel to, kar praviš glede nekoliko manjšega volumna.
Ta pristop z ribežnom se mi celo sanja, da sem nekoč davno že počel... Tako da danes to vsekakor preizkusim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2019 07:18 Naslov sporočila: |
|
|
Kuhanje vzame kar precej časa. Pred leti, ko smo še imeli zmrzovalno skrinjo in omaro, sem večje paradižnike narezala in zamrznila, sploh na koncu sezone, ko sem se že naveličala kuhanja omak. Zelo enostavno in hitro sem potem iz njih pozimi sproti skuhala paradižnikovo omako, recimo za čufte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|