Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnikova mezga
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov.

Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo, tukaj pa čudak, ... tako zgleda.

Malo vas berem, v bistvu kar tako, ker ne iščem novih receptov za pripravo mezge. Zgleda da nimam kaj početi, ali pa le zajemem sapo pred novimi nalogami, če se mi ni slučajno kliknilo, skratka sem tukaj in nekaj mi ne da miru.

Čudim se zakaj odstranjevati semena iz mezge, ker jih jaz nikoli ne. Sicer jo jaz pripravljam iz češnjevca (tomaccio) ampak vseeno, saj ima tudi ta semena. Nisem opazil, da bi me kdaj zmotila.

Sploh se pa ekstra zelo močno čudim zakaj odstranjevati delce zelišč iz neke jedi. Tukaj mi totalno odpove ves razum, znajdem se pred črno luknjo.
Pa da ne bo napačnega razumevanja. Tole se ne nanaša zgolj na predhodne izjave, ker nasplošno opažam trend pasiranja, precejanja in ne vem še kakšnega procesiranja, da se ja odstrani še tisti en ali dva, naprimer peteršiljeva lističa iz juhe.

Zakaj zaboga? Ali vas je česa strah, ne zgleda lepo, se bojite, da se kaj prime zob, ni barvno usklajeno, je potrebno skrivati vsebine pred domačimi, ne vem, ... ugibam, ali v bistvu zato, ker tako počnejo vsi, je z zakonom zapovedano, fajmošter tako narekuje, ....?

Ker pri nas smo kar precej živi in nasploh OK, pa v jedi na veliko vsipamo raznorazne suhe in sveže stvari. Priznam, včasih je skoraj zeleno, okusi so noro polni, močni, ...
Ne vidim, da bi mi kaj falilo zaradi paradižnikovih semen v mezgi.

Prosim povejte mi. Drugače pa fino, je prav super občutek, ko pozimi odpreš glažek nečesa domačega rdečega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, sva že dva! Laughing Sicer ne komentiram vsega kompliciranja okrog paradajza, ampak delam pa po svoje: nič me ne motijo ostanki kožice ali semen, celo všeč mi je to v jedi. Ampak jaz sem stara in šlampasta, pa res ni, da bi komu solila pamet.
lp iz končno malo zalitega in ohlajenega Dravskega polja!
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 11:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov.

Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala.


Kuhajmo s Tončkom
brbr: Useeno ti svetujem da odstraniš osemenje ker je bol vodeno. Sicer se ti napravi v paradižnikovi polovici en mini bazenček iz intercelularne tekočine in slabo ishlapeva voda. Če odstraniš osemenje dobiš večjo površino ishlapevanja. Če nadaljujem dizertacijo: ko imaš enkrat bazenček s tekočino se v njem ta tekočina gosti in še težje voda ishlapeva zaradi povečevanja koncentracije snovi v njej. (Brisača na morju se suši počasneje od tiste ob bazenu ká-li?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, mezgo pasiram zato, ker želim imeti imeti samo gosto pasto. Moža na primer motijo koščki lupine, pa tudi seme.
Ko pa vlagam same paradižnike (koščke), ne odstranjujem ničesar. No, letos jih bom prej olupila (na željo gospoda Brbr, da ne bo "sabljic").

Vsekakor se strinjam, da je najbolje porabiti vse, kar nam narava ponudi in te pri tvojem razmišljanju vsekakor podpiram.

Tonček, bom malo eksperimetirala in napisala ugotovitve.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thag



Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05
Prispevkov: 345
Kraj: Malija/ Izola

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2017 12:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz tudi ne odstranjam ker s emi ne da, beri sem prelen haha. Se opral jih ne bi ce bi blo po moje haha Very Happy
Iz istega principa jih nisem vec ko tolko rezal ampak samo na pol in stisnil notri. Sicer sem videl, da tudi italijanski kuharji tako delajo "pasto z paradiznikom) Samo strok cesna porjavijo na olju in cez paradiznik z zacimbami. Naslednjo rundo bom pa brez cebule delal bom samo pokuhal dobro paradiznik in to je to. Itak, ko delam razne jedi je vedno cebula ze tam.
Pol pa samo spasirat in dlje casa gostit.
_________________
http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dolžna sem poročilo o mojem pred sušenju... Čeprav so bile temperature peklenske, so začeli paradižniki plesneti. Tako sem jih kar veliko vrgla proč, tiste, ki so bili še v redu pa sušila do konca v sušilniku.

Za plesnenje so krive moje napake: paradižnike sem narezala na prevelike krhlje. Ker je bilo zelo vroče, se je površina (po mojem) prehitro zapekla in je tako v notranjosti ostajal ujet sok. Glavna napka pa je bila, da jih po noči nisem prestavila v hišo. Mislila sem "saj so nadkriti s platičnim pokrovom in se ne morejo navlažiti"...

Zdaj pa imam vprašanje: zakaj se suhe paradižnike shranjuje v ol.olju? Mogoče, da obdržijo prožnost, ali samo zato, da ne propadejo. Glede shranjevanja mislim, da bi se obdržali tudi v kozarcu pokritem s papirjem ali v papirnati/platneni vrečki. Se motim?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na sejmu Narava Zdravje (se mi zdi, skratka, na GR) in na nekaterih sejmih v Celju prodaja paradižnike, olive,......en Italijan iz Gorice. Ima tudi suhe paradižnike (krhlje pelatov) v celofanskih vrečkah, super okusni so. Torej, če so prav posušeni, ostanejo taki brez težav, na suhem. Že zaradi njega in vsega, kar prodaja, se splača na sejem (no, s prijateljico ga vedno srečava na celjski Flori marca), gospod lepo govori slovensko, vsako leto bolje.
Ni ravno odgovor, morda ti pa le pomaga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2017 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, hvala za brzinski odgovor. Seveda pomaga in bom sprobala - velik del bom dala v olje, nekaj pa ga bom shranila v kozarec prekrit s celofanom.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Novinka



Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50
Prispevkov: 782
Kraj: Tolmin/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2018 15:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes zasledila

https://www.odprtakuhinja.si/recepti/paradiznikova-mezga-ki-se-kar-sama-skuha-na-soncu/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2019 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa naredim neko "gotovo" varianto mezge - čebula, česen, majaron, origano, bazilika ter, seveda, paradižnik. Najprej sem pustil vreti samo čebulo in paradižnik, da se je le-ta razpustil, dodal česen, potem sem s paličnim mešalnikom dobljeno maso še dodatno zmlel, ponovno zavrel in dodal vse preostale začimbe. Na cca 2,5 kg paradižnikov, kolikor sem jih dal notri, sem dodal eno čajno žličko sladkorja, sol in poper po okusu. Zadeva je bila za moje oko primerno gosta - ven sem dobil 7 kozarčkov po 3 dl.

V še večje zadovoljstvo mi je pa to, da se lahko pohvalim, da je mezga razen zelišč (in popra, sladkorja ter soli) rezultat domačih sestavin - paradajz in česen sta moja, čebula pa od lokalnega kmeta, jeeee Smile

Časovno mi taka količina povsem zadošča - pohvale vsem tistim, ki kuhate z desetkratnikom moje količine; jaz bi pomoje obupal pri vseh kozarčkih, čiščenju & pripravi itd.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2019 23:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, jaz sem nov tukaj...

... Mislim, nov sem pri predelavi paradajza, ker je letos prvič tak pridelek.

Vendar sovpada s hudim pomanjkanjem časa, ker je 1.9. pomemben rok za velik projekt.

Zato me zanima, ali lahko naredim kar takole:

- operem in izrežem trdi del
- razpolovim
- potegnem čez ribežn
- pokuham dobljeno maso (ali pa celo ne)
- zamrznem

?

(Torej takole: https://www.littlethings.com/tomato-sauce-cheese-grater/ )

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 06:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, tole z ribežnom bom pa še danes preizkusila, ko bom delala omako za polnjene paprike. Nobel!

Kar zadeva tvoje razmišljanje po moje lahko zamrzneš tako prekuhano, kot surovo mezgo. Ne vem pa, kako je s trajnostjo, saj tudi za zamrznjene zadeve obstajajo neki priporočeni roki. Najbrž prekuhana le traja nekaj dlje in pa volumen se zmanjša, ker kar nekaj tekočine med kuhanjem izhlapi. Za prekuhano mezgo se lahko porabijo tudi plodovi, ki smo jih obrezali. Za surovo se jih ne bi upala uporabiti, ker ne morem vedeti, kako daleč v tkivo segajo zametki obolenj, ki bi morebiti lahko škodili pri hrambi. Nekateri zamrzujejo celo cele paradižnike, morajo biti pa zares popolnoma zdravi in brez poškodb.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 06:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani je bilo sproti nekaj viška zelo dobrih malokalibrskih (Black cherry) in sem jih zamrznil cele. Take fletne frnikole so potem, tudi zvok je enak Smile In so lepo držali celo leto v skrinji. Skrinja je vendarle ZELO hladna, vsi procesi se ustavijo.

Ima pa smisel to, kar praviš glede nekoliko manjšega volumna.

Ta pristop z ribežnom se mi celo sanja, da sem nekoč davno že počel... Tako da danes to vsekakor preizkusim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 07:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kuhanje vzame kar precej časa. Pred leti, ko smo še imeli zmrzovalno skrinjo in omaro, sem večje paradižnike narezala in zamrznila, sploh na koncu sezone, ko sem se že naveličala kuhanja omak. Zelo enostavno in hitro sem potem iz njih pozimi sproti skuhala paradižnikovo omako, recimo za čufte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.