|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 11:40 Naslov sporočila: Cikorija... kot pijača |
|
|
Zanima me, ali si doma kdaj pripravite, ali mogoče celo redno pripravljate, kakšno domačo "cikorijo".
Katere "surovine" uporabljate - po kakšnem receptu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 11:41 Naslov sporočila: Re: Cikorija... kot pijača |
|
|
Za vzpodbudo... Čikorija... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš cikorijo, ki bi zrasla na vrtu - ne, tega nimam. Uporabljam Franckovo cikorijo in Franckov 100% praženi ječmenov slad. To pijem z mlekom, pravzaprav pijem mleko s to kavo. Pri zajtrku nadrobim še kruh, pogrejem in ko se razmoči, pojem. Meni je okus zelo dober, pa menda je še lahko prebavljivo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, hvala za odgovor. Mislil sem domačo - doma pridelano cikorijo oz. njene sestavine. Mogoče veš iz česa je ta, ki jo piješ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
Na škatli piše, da je pražena korenina cikorije. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
cikorija ne more biti iz nobene druge reči kot iz korenine, saj mislim tako. zato ker je cena dostopna od nekoč se jo ne dela doma. tudi v času mladosti mojih staršev so jo kupovali, nikoli pridelovali doma. marsikje je povojna genaricaja ljudi z mano vred bila postrežena zjutraj z "kofetom" od cikorije in malo mleka ter kosom kruha z domačo marmelado. nekje so jo pili tako nesladkano čez dan. skratka uživali hrano veliko bolj kot danes. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 22:57 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo jo poleti imeli za pitje za žejo, v loncu v shrambi, kuhano za več dni. Še v šestdesetih letih. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 11 Nov 2017 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Se vama zahvaljujem za zgoraj napisano.
Da se jo prideluje iz korenin rastlin iz rodu Cichorium mi je znano, me pa zanima, ali je to samo korenina navadnega potrošnika ali zmes / mešanica več vrst "cikorij" -
potrošnika, radičev, regrata,..?
Kaj v "trgovskem" pomenu je cikorija? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 02:19 Naslov sporočila: |
|
|
... enkrat sem nekje zasledil omembo, kako sejejo neko "sorto" radiča prav za korenine in nadalje cikorijo. Ne spomnim se več natančno ne katero konkretno in niti ne kje točno. Skratka, odzval sem se "Aha, to je potem to!"
Verjetno pa to vseeno ni nek F1 hibrid, temveč kakšna starejša različica zelo bujno rastočega tipa radiča, ki posledično naredi tudi močne in obilne korenine.
Mislim si, da bi iz naših vrtnih tudi nastalo kaj uporabnega.
Sicer pa je meni tudi všeč za pitje in s tem svojim vprašanjem si me spomnil nanjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 05:37 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
mi smo zjutraj pili mleko z dodatkom kave.Bila je proja, divka, Kneipp. Kolikor se spomnim smo to mešali skupaj. Čez da smo kavo pili za žejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa. | Tudi pri nas nismo pili čiste cikorije, ampak smo kuhali cikorijo in Projo. Zdaj si kuham mešanico približno eno žlico cikorije in dve do tri žlice Kneippove sladne (ječmenov slad) kavovine na tričetrt litra vode. To potem dolijem v mleko. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 13 Nov 2017 07:25; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 12 Nov 2017 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za kavin nadomestek, kaže, da se uporabljajo vse cikorije "cichorium intybus", najboljša oz. najbolj uporabna pa naj bi bila "cichorium intybus sativum" - za sorte še ne vem.
Je kdo preizkušal pražiti in mleti korenine navadnega potrošnika, regrata? So napitke izdelovali s solkanskim radičem mogoče?
Imajo pa presenetljivo veliko, meni do sedaj neznanih, dobrih učinkov - v fazi rasti na okolico, ter po uživanju na telo. Zanimive rastline. Se mi zdi, da bi se bi mi bilo dobro, tako in drugače, malo potruditi okoli njih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
nekako bi rekla, da so vse sorte radiča zdrave za uživanje. praviš za okolico tudi (kako?). zagotovo bolj zdrave kot solata. ko je videti, da jih je suša ali mraz pokončal ob prvem dežju zazelenijo. so najmanj dvoletnice ali več, če jih stalno režeš. da vse to preživi ima radič izredno dolgo in močno korenino, zato ni čudno, da je uporabna še kako drugače.
pri nas obvezno sejemo cikorijo -( na vrečki piše francoski radič). če jo presadiš raste v šopu kot blitva, velikanski listi so podobni regratu in so visoki do 60cm. če jo ne redčiš je do največ 25-30 cm. od mojega otroštva je na jedilniku in to : mlada surova v solati poleg špinače, nav. solate in drugih radičev. lahko je zrezana in pripravljena s krompirjem a najrajši imamo na solato - seveda je grenka celo nekaj več kot navaden radič, a prav to je ukusnost teh. liste narezane na cca 2 cm skuhane in z malo njene tekočine ter obvezno limonin sok (ne kis), oljč.olje, poper in sol. čez poletje je to izredno osvežilna solata katera nekaj dni lahko stoji tudi v hladilniku (a takrat samo skuhana v lasni vodi in se jo jemlje po želji, ter pripravi). spomnim se, da je na Lj. vrtu bolj rastla kot tukaj čez poletje. sedaj jeseni se je razbohotila. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem lani iz tega radiča mlela korenine, pa tudi iz ostalih radičevih korenin.
Večje korenine naredi, če ga flancaš. Jaz ga imam v solati zelo rada, prav zaradi te grenčine, ki pa je morda za marsikoga res premočna. Pač stvar okusa.
Letos sem ga čisto pozabila posejati, tako da ga nimam. Pa drugo leto zopet.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|