Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Cikorija... kot pijača
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 11:40    Naslov sporočila: Cikorija... kot pijača Odgovori s citatom

Zanima me, ali si doma kdaj pripravite, ali mogoče celo redno pripravljate, kakšno domačo "cikorijo".

Katere "surovine" uporabljate - po kakšnem receptu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 11:41    Naslov sporočila: Re: Cikorija... kot pijača Odgovori s citatom

Za vzpodbudo... Čikorija... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 15:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če misliš cikorijo, ki bi zrasla na vrtu - ne, tega nimam. Uporabljam Franckovo cikorijo in Franckov 100% praženi ječmenov slad. To pijem z mlekom, pravzaprav pijem mleko s to kavo. Pri zajtrku nadrobim še kruh, pogrejem in ko se razmoči, pojem. Meni je okus zelo dober, pa menda je še lahko prebavljivo.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 15:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lpmami, hvala za odgovor. Mislil sem domačo - doma pridelano cikorijo oz. njene sestavine. Mogoče veš iz česa je ta, ki jo piješ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na škatli piše, da je pražena korenina cikorije.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cikorija ne more biti iz nobene druge reči kot iz korenine, saj mislim tako. zato ker je cena dostopna od nekoč se jo ne dela doma. tudi v času mladosti mojih staršev so jo kupovali, nikoli pridelovali doma. marsikje je povojna genaricaja ljudi z mano vred bila postrežena zjutraj z "kofetom" od cikorije in malo mleka ter kosom kruha z domačo marmelado. nekje so jo pili tako nesladkano čez dan. skratka uživali hrano veliko bolj kot danes. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo jo poleti imeli za pitje za žejo, v loncu v shrambi, kuhano za več dni. Še v šestdesetih letih.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2017 23:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se vama zahvaljujem za zgoraj napisano.

Da se jo prideluje iz korenin rastlin iz rodu Cichorium mi je znano, me pa zanima, ali je to samo korenina navadnega potrošnika ali zmes / mešanica več vrst "cikorij" -
potrošnika, radičev, regrata,..?
Kaj v "trgovskem" pomenu je cikorija?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2017 02:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... enkrat sem nekje zasledil omembo, kako sejejo neko "sorto" radiča prav za korenine in nadalje cikorijo. Ne spomnim se več natančno ne katero konkretno in niti ne kje točno. Skratka, odzval sem se "Aha, to je potem to!"

Verjetno pa to vseeno ni nek F1 hibrid, temveč kakšna starejša različica zelo bujno rastočega tipa radiča, ki posledično naredi tudi močne in obilne korenine.
Mislim si, da bi iz naših vrtnih tudi nastalo kaj uporabnega.

Sicer pa je meni tudi všeč za pitje in s tem svojim vprašanjem si me spomnil nanjo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2017 05:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2017 07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mi smo zjutraj pili mleko z dodatkom kave.Bila je proja, divka, Kneipp. Kolikor se spomnim smo to mešali skupaj. Čez da smo kavo pili za žejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2017 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa.
Tudi pri nas nismo pili čiste cikorije, ampak smo kuhali cikorijo in Projo. Zdaj si kuham mešanico približno eno žlico cikorije in dve do tri žlice Kneippove sladne (ječmenov slad) kavovine na tričetrt litra vode. To potem dolijem v mleko.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje


Nazadnje urejal/a lpmami 13 Nov 2017 07:25; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2017 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za kavin nadomestek, kaže, da se uporabljajo vse cikorije "cichorium intybus", najboljša oz. najbolj uporabna pa naj bi bila "cichorium intybus sativum" - za sorte še ne vem.
Je kdo preizkušal pražiti in mleti korenine navadnega potrošnika, regrata? So napitke izdelovali s solkanskim radičem mogoče?

Imajo pa presenetljivo veliko, meni do sedaj neznanih, dobrih učinkov - v fazi rasti na okolico, ter po uživanju na telo. Zanimive rastline. Se mi zdi, da bi se bi mi bilo dobro, tako in drugače, malo potruditi okoli njih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2017 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekako bi rekla, da so vse sorte radiča zdrave za uživanje. praviš za okolico tudi (kako?). zagotovo bolj zdrave kot solata. ko je videti, da jih je suša ali mraz pokončal ob prvem dežju zazelenijo. so najmanj dvoletnice ali več, če jih stalno režeš. da vse to preživi ima radič izredno dolgo in močno korenino, zato ni čudno, da je uporabna še kako drugače.

pri nas obvezno sejemo cikorijo -( na vrečki piše francoski radič). če jo presadiš raste v šopu kot blitva, velikanski listi so podobni regratu in so visoki do 60cm. če jo ne redčiš je do največ 25-30 cm. od mojega otroštva je na jedilniku in to : mlada surova v solati poleg špinače, nav. solate in drugih radičev. lahko je zrezana in pripravljena s krompirjem a najrajši imamo na solato - seveda je grenka celo nekaj več kot navaden radič, a prav to je ukusnost teh. liste narezane na cca 2 cm skuhane in z malo njene tekočine ter obvezno limonin sok (ne kis), oljč.olje, poper in sol. čez poletje je to izredno osvežilna solata katera nekaj dni lahko stoji tudi v hladilniku (a takrat samo skuhana v lasni vodi in se jo jemlje po želji, ter pripravi). spomnim se, da je na Lj. vrtu bolj rastla kot tukaj čez poletje. sedaj jeseni se je razbohotila. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2017 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem lani iz tega radiča mlela korenine, pa tudi iz ostalih radičevih korenin.




Večje korenine naredi, če ga flancaš. Jaz ga imam v solati zelo rada, prav zaradi te grenčine, ki pa je morda za marsikoga res premočna. Pač stvar okusa.

Letos sem ga čisto pozabila posejati, tako da ga nimam. Pa drugo leto zopet.

lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.