|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 07 Dec 2017 17:31 Naslov sporočila: |
|
|
muha,
še en način uporabe je osnova za italijanske omake ti. sofritto: korenček, čebulo, česen in stebla zelene na drobno narezana in popražena/ podušena na olju. V taki obliki se potem lahko zamrzne in uporablja kot osnova.
Temu se potem dodajajo druge sestavine, od pancete, paradižnika in mletega mesa za bolognese itd.
Seme zmleto kot pravi brbr ali kar celo se lahko uporabi za začimbno sol.
Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo
S stebel zelene je dobro z vrha potegniti nitke po celi dolžini pred rezanjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Dec 2017 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: |
Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo
|
To!
Tudi ostali načini niso od muh, ampak zgoraj omenjeni prevlada . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Dec 2017 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
skozi leta sem opazila, da rastline zelene in peteršilja bolje rasteta v senci, polsenci. rastline so močnejše, večje in temnejše barve. pri meni je tako da ju sejem vsako leto, če zamudim tudi kupim sadike. lanskoletne uporabljam naprej. tako je kakšen šop rastlin star tudi 3 leta. če ga redno obtrguješ ne gre hitro v cvet a le posajen v senci in polsenci. ker sta rastlini tudi lepi jih včasih posadim tudi na cvetlično gredo. kljub mrazu tukaj v Lj. se je večkrat zgodilo, da se je sam zasejal kar tako, nekje. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Dec 2017 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Zelene po navadi sadim med paradižnik (naj bi bili dobri sosedje). Tako so v polsenci (Voda, potrjujem tvoje opažanje). Pri meni v takih pogojih bolje uspeva stebelna kot gomoljna. Verjetno tudi zato, ker sem bolj skopuška z gnojenjem
Se je že zgodilo, da so se je zelena sama zasejala. Čeprav je na plano pokukala (oziroma sem jo opazila) šele aprila, je do jeseni v rasti dohitela predvzgojene vrstnice, ki jih sejem v lončke konec januarja. A to je bila stebelna zelena. Za gomoljno ne vem, ali bi nadoknadila zamujeno. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem lani imela prvič stebelno zeleno, ker jo moja snaha rada uporablja za enolončnice, surovo pa kar grizlja.
Potem sem našla pa še dva recepta, ki sta nam zelo všeč .
1. Fila za purana - a jaz jo spečem kar v pekaču kot prilogo k puranu ali kakšnemu drugemu mesu, suuuper! Je pa tako dobra, da jo imaš lahko s solato kar kot glavno jed . Recept je preveden iz angleščine, oni vedno uporabljajo kot mero skodelico (šalčko).
1 ½ šalčke (v nadaljevanju "š") polnozrnatega kruha
3 ¾ š. belega kruha
½ kg klobase ali malo klobase in faširano meso (ground turkey sausage je puranovo faširano meso in dodatki)
1 š. čebule (v originalnem receptu je por, ne čebula)
¾ š. stebelne zelene
2 ½ čajne žličke žajblja
1 ½ ž. rožmarina
½ ž. mat. dušice
1 zlati delišes jabolko
¾ š. brusnic
1/3 š. peteršilja
1 piščančja jetra
¾ š. piščančje juhe
4 jedilne žlice stopljenega masla
Pečico segrejemo na 175° . Bel in polnozrnat kruh v kockah razprostreš v eni plasti na površino. Pečeš 5 do 7 minut v segreti pečici. Daj v veliko skledo.
V ponvi najprej prepražiš jetrca, vzameš ven in pražiš čebulo in klobase, da enakomerno porjavi. Dodaš zeleno, žajbelj, rožmarin in mat. dušico. Pražiš še dve minuti, da zadiši.
To zmes poliješ čez kruh. Vmešaj nasekljano jabolko, brusnice, peteršilj in jetra. Navlažiš z juho in stopljenim maslom.
Nafilaš ptiča ali spečeš posebej. Na 175° v pekaču, pokritem s folijo prvih 20 minut, odkrito še 10 do 20 minut.
2. Pehtranov piščanec na stebelni zeleni
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 stebelna zelena (približno 500 g), 1 čebula, 4 piščančji fileji (približno 500 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kurje juhe, ½ žlice pehtranovih listov in 30 g kaper.
Zeleni odrežemo nastavek za koreninice. Stebla operemo in jim odstranimo niti. Zelenje prihranimo. Stebla počez narežemo na tanke rezinice. Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščančje fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in po vseh straneh krepko natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj fileje in jih po vseh straneh krepko opečemo. Opečene vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo zeleno in čebulo. Oboje opražimo, začinimo s soljo in poprom ter vročino znižamo. Prilijemo kurjo juho in zelenjavo odkrito kuhamo 7 minut. Fileje damo nazaj v ponev, pokrijemo in jed dušimo 10 minut. Vmes fileje enkrat obrnemo. Prihranjeno zelenje in pehtran drobno narežemo in skupaj s kaprami dodamo jedi. Vse skupaj naj se še nekaj minut duši na šibki vročini.
Za prilogo k jedi, ki je gotova že v dobrih 20 minutah, ponudimo mešanico dolgozrnatega in divjega riža ali krompirjev pire. Če nam stebelna zelena ne ugaja, jo lahko nadomestimo z enako količimo svežega, olupljenega paradižnika, količino juhe pa zmanjšamo na 125 ml.
Jaz ne zalijem s kurjo juho, ker je nimam, ampak dam svojo domačo "Vegeto" in zalijem kar z vodo. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jun 2018 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, hvala za tole... Vsekakor si shranim in ob priliki preizkusim, ker stebelne zelene pri nas res nikoli ne manjka.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|