|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, glede vremena se pa popolnoma strinjam, toliko bom že počakala. Se tudi namreč jaz ravno odpravljam ven |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.
Nekje nekaj delam narobe , vsake toliko pa uspem (?) |
A lahko kakšno besedico več o neuspelih poizkusih. Kako je zgledalo, okus, vonj?
Ker mi dejansko ni znano kaj bi lahko šlo narobe.
Pri meni se je v vseh kozarcih ter kadi z zeljem in repo regularno pričela fermentacija z izločanjem mehurčkov.
Morebiti je bil pri zelju zgornji cm ali dva malo temnejši in mehkejši, ostalo pa je bilo brez vidnih napak. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne vem kako bi opisala - enostavno ni bil pravi vonj, enkrat pa je kljub mehurčkom in brbotanju ostalo samo zelo slano - nič kislo
Moja napaka je, da si nisem zapisala sestavin - ko je uspelo in ko ni. Drugo leto tečemo ponovitveni krog |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
OK, bo naslednjič bolje.
Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.
Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: |
Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
|
Če pomislim so najbolj uspele mešanice, ki so imele zraven redkvico ali pa njene stročke.
To so bile expedicije: vuš po vrtu-poberi kar raste-operi-nareži-zalij-potlači-fermentiraj
Saj pravim: zapisat bi si morala, moja glava je čedalje slabši skladiščni prostor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sadjarvid
Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:58 Prispevkov: 212 Kraj: Pod Krvavcem
|
Objavljeno: 09 Feb 2018 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas pa je letos kislo zelje dobilo neki hrenast pookus. Morda kdo ve, za kaj se je letos to zgodilo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Feb 2018 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj pravijo, da zaradi kisanja pri previsoki temperaturi.
Lastnih izkušenj nimam, moje zelje je letos krasno, repa pa, žal, ne, je premehka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sonce
Pridružen/-a: 17.12. 2017, 16:49 Prispevkov: 67 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 09 Feb 2018 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zelje kisano po navodilih,ki jih je napisal Zuf,je več kot odlično.Tako dobro,da nič ne zabelim,ker je škoda pokvarit okus.Prvič v življenju jem tako zelje.Hvala Zuf. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|