Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušenje sadja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2016 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AndrejK je napisal/a:
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.


Shocked

Je kaj podobnega možno tudi pri konzumaciji večje količine svežih plodov ?
Glede na okusnost sadeža bi jaz osebno zlahka zmazal 3 ali 4 naenkrat, ko/če bo nekoč lasten pridelek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AndrejK



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 21:17
Prispevkov: 263
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2016 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi ko smo se do sitega najedli svežih plodov, ni nihče občutil podobnih posledic. Bom povzetek napisal tudi v temi o asimini.

LP, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2018 06:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ob brskanju po medmrežju sem pravkar naletela na tole:
https://books.google.si/books?id=9IlEAAAAIAAJ&pg=RA2-PA161&lpg=RA2-PA161&dq=shranjevanje+v+prosu&source=bl&ots=pxsRxwILmf&sig=Qs9slN7DT_gsRIVxe6DtJ-npL8s&hl=sl&sa=X&ved=0ahUKEwj__av89IvbAhUDCuwKHQB2AMYQ6AEITTAH#v=onepage&q=shranjevanje%20v%20prosu&f=false

Nekaj zanimivih podatkov, ki znajo priti še danes prav, je v članku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javrgar



Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40
Prispevkov: 242
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2019 23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

najboljši se mi zdijo kisli oziroma kiselkasti suhi jabolčni krhlji. Katera jabolka, ki se dobijo v trgovini (Tuš, Mercator, Hofer, Spar, Eurospin) so najbolj kisla da jih poskusim posušiti ?
_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2019 06:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Idared. Ampak, meni so suha dosti boljša, recimo, Jonagold, ki imajo kislino in sladkobo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2019 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za sušenje je dober Topaz ali pa Idared.

Jonagold sušijo in prodajajo krhlje, samo je potrebno prebrat kaj piše na etiketi, ker jih VEDNO namakajo v citronski kislini - od tu tudi kislina.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2019 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne kupujem jabolčnih krhljev, ko sem pred leti sušila zelo zrela jabolka Jonagold, so bila prijetno sladkasta in imela so hkrati kislino. Idared imajo predebelo lupino in zame premalo sladkega dela okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejos



Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55
Prispevkov: 593

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2019 00:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako debele rezine hrušk sušite? Jaz viljamovke režem na tretjine ali četrtine, “suhe” hruške potem kar zamrznem, saj so bolj podobne medu kot res suhem sadju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2019 06:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jonagold so sladko-kisla jabolka že v osnovi, ki pa po rezanju zelo hitro spreminjajo barvo, oksidirajo. Tako ima namakanje v ... nek smisel, ima ck kar prav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2019 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rezine so pri meni debele med 3 in 5 mm pri manjših jabolkih, največ cm pri debelih jabolkih in hruškah. Sicer zadeva zgnije...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2022 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes bom poskusil sušiti hruške v kombinaciji sušilnik/o sole mio. Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so tako bogato rodile, da bodo propadle. Po starem receptu se režejo na polovice. Potrebno je odstraniti le muho. Namočiti se morajo v raztopino C vitamina.

Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 21:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2022 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da bo enostavneje, askorbinska kislina je vitamin C.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2022 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kadar se ta snov uporablja v tehnoloških procesih, se uporablja naziv askorbinska kislina. Tako se mora tudi deklarirati. Kadar pa ima vlogo v fiziologiji, metabolizmu ipd., pa ga poimenujemo vitamin C. V tehnoloških procesih pride do reakcij (redox) in se spremeni. Spremeni se že med hranjenjem. Zato bi bilo zavajajoče navajati kot vitamin. Ne vem zakaj bi bilo enostavneje uporabljati izraz C vitamin?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2022 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
... Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so ...

Tonček, omenjenih hrušk ne poznam, ker gre verjetno za udomačeno ime, bi te vprašal, za katero sorto gre?
Kakšno sliko bi se dalo videti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2022 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za prijatelje kemije še nekaj besed o askorbinski kislini. Običajno jo poznamo kot reducent, ki preprečuje oksidacije, porjavenja ipd. V pekarstvu pa se dodaja slabim mokam in deluje kot oksidant. V proteinski mreži povezuje sulfhidrilne skupine -SH v dusulfidne vezi in očvrsti testo, da daje večji volumen kruha:
H-S- + -S-H --> -S-S- + 2H-

Zato umna gospodinja doda za noževo konico askorbinske kisline h kili slabe moke.


Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 22:46; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.