Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
AndrejK je napisal/a: | Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil. |
Je kaj podobnega možno tudi pri konzumaciji večje količine svežih plodov ?
Glede na okusnost sadeža bi jaz osebno zlahka zmazal 3 ali 4 naenkrat, ko/če bo nekoč lasten pridelek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
AndrejK
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 21:17 Prispevkov: 263 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 01 Nov 2016 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi ko smo se do sitega najedli svežih plodov, ni nihče občutil podobnih posledic. Bom povzetek napisal tudi v temi o asimini.
LP, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 22 Mar 2019 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
najboljši se mi zdijo kisli oziroma kiselkasti suhi jabolčni krhlji. Katera jabolka, ki se dobijo v trgovini (Tuš, Mercator, Hofer, Spar, Eurospin) so najbolj kisla da jih poskusim posušiti ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Mar 2019 06:35 Naslov sporočila: |
|
|
Idared. Ampak, meni so suha dosti boljša, recimo, Jonagold, ki imajo kislino in sladkobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 23 Mar 2019 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Za sušenje je dober Topaz ali pa Idared.
Jonagold sušijo in prodajajo krhlje, samo je potrebno prebrat kaj piše na etiketi, ker jih VEDNO namakajo v citronski kislini - od tu tudi kislina. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Mar 2019 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ne kupujem jabolčnih krhljev, ko sem pred leti sušila zelo zrela jabolka Jonagold, so bila prijetno sladkasta in imela so hkrati kislino. Idared imajo predebelo lupino in zame premalo sladkega dela okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 24 Mar 2019 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kako debele rezine hrušk sušite? Jaz viljamovke režem na tretjine ali četrtine, “suhe” hruške potem kar zamrznem, saj so bolj podobne medu kot res suhem sadju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 24 Mar 2019 06:31 Naslov sporočila: |
|
|
Jonagold so sladko-kisla jabolka že v osnovi, ki pa po rezanju zelo hitro spreminjajo barvo, oksidirajo. Tako ima namakanje v ... nek smisel, ima ck kar prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 24 Mar 2019 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Rezine so pri meni debele med 3 in 5 mm pri manjših jabolkih, največ cm pri debelih jabolkih in hruškah. Sicer zadeva zgnije... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Danes bom poskusil sušiti hruške v kombinaciji sušilnik/o sole mio. Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so tako bogato rodile, da bodo propadle. Po starem receptu se režejo na polovice. Potrebno je odstraniti le muho. Namočiti se morajo v raztopino C vitamina.
Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 21:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Da bo enostavneje, askorbinska kislina je vitamin C. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar se ta snov uporablja v tehnoloških procesih, se uporablja naziv askorbinska kislina. Tako se mora tudi deklarirati. Kadar pa ima vlogo v fiziologiji, metabolizmu ipd., pa ga poimenujemo vitamin C. V tehnoloških procesih pride do reakcij (redox) in se spremeni. Spremeni se že med hranjenjem. Zato bi bilo zavajajoče navajati kot vitamin. Ne vem zakaj bi bilo enostavneje uporabljati izraz C vitamin? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | ... Hruške nagovičke (račn'ce po domače) so ... |
Tonček, omenjenih hrušk ne poznam, ker gre verjetno za udomačeno ime, bi te vprašal, za katero sorto gre?
Kakšno sliko bi se dalo videti? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Jul 2022 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
Za prijatelje kemije še nekaj besed o askorbinski kislini. Običajno jo poznamo kot reducent, ki preprečuje oksidacije, porjavenja ipd. V pekarstvu pa se dodaja slabim mokam in deluje kot oksidant. V proteinski mreži povezuje sulfhidrilne skupine -SH v dusulfidne vezi in očvrsti testo, da daje večji volumen kruha:
H-S- + -S-H --> -S-S- + 2H-
Zato umna gospodinja doda za noževo konico askorbinske kisline h kili slabe moke.
Nazadnje urejal/a Tonček 20 Jul 2022 22:46; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|