Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zeleni paradižniki - vložena zimska solata
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo domiselno, Tjesih! up
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2019 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uf, hvala za tole temo - sem jo iskal Smile

Manjši paradižniki mi sicer kar lepo zorijo, pri večjih je pa problem, zato mi je dal kolega odlično idejo - tudi sam je iz preostalih zelenih paradižnikov napravil domač ketchup. Sem ga vprašal, po kakšnem receptu, pa je rekel, da po nobenem receptu, pač, imel je čas in se je malo igral Smile

Skratka, v osnovi gre za počasno vrenje (res komaj zaznavno, ne divje brbotanje s špricanjem naokrog) narezanega paradižnika in čebule, da se popolnoma razpusti, doda se česen, da zadiši, malček bazilike, po želji origano (vendar ne pretiravamo), dodamo (domač) jabolčni kis, zasladimo z (domačim) medom. Sol po okusu. Spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu, precedimo skozi ne pregosto sito (odstranimo semena) in damo ponovno vreti do ustrezne in nam všečne gostote. No, kolegu je "notri padel" še čili (Hab. Chocolate), tako da je na koncu dobil krasen pol-pikanten ketchup.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2019 13:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, tudi jaz se sprašujem, kaj naj naredim. Ostali ste mi še dve gajbici. Bo kečap. Salša in ena miks omaka je narejena.
Tale miks omako sem naredila takole:
* dve gajbici ljubov dlan, očistila in na dala mešanico 1/3 kis voda. Nato zmiksala v multipraktiku.
- dve gajbici paradižnika sem skuhala kot bolj gosto salšo - pobrala vodo z vrha (to sem naredila, pred vsem ostalim rezanjem,...)
- 7 korenčkov - narezala in v mikser
- pet jajčevcev - isto v mikser
- cca 15 velikih čebul - isto v mikser
Nato se pripravila piskre in naredila plasti enako v vsako skledo, kuhala počasi 3 do 4 ure. Dodala še sladkor in sol.
V kozarčke, v pečico na 100 stopinj (pod gretje ne pod pečenje) za pol ure in pustila not tri ure.

tjesih

izredno lepo. Ja, tako kot pravijo, škoda odpret.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2019 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas se zeleni paradižniki najbolje obnesejo kot "kisli zeleni paradižniki" (recet iz knjige: Vlaganje shranjevanje in zamrzovanje", Cariline Mackinlay, Mike Ricketts, Mladinska knjiga 1983)

1 kg zelenih paradižnikov
250g svetle čebule
125g grobe morske soli
250g sladkorja
650 alkoholnega kisa
Količina vložnine je cca 1kg

Paradižnike očistimo, vendar ne lupimo; narežemo na tenke (nekaj mm) rezine. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo (jaz jo včasih narežem na rezine, tako kot paradižnik). Nato v skledo izmenično zložimo plast paradižnika, plast čebule, obilno potresemo s soljo in nadaljujemo z zlaganjem plasti/soljenjem do konca. Pokrijemo in pustimo stati 24ur.

Nato odlijemo nabrano tekočino in zmes splaknemo z vodo. Kis in sladkor damo v kozico, ju segrejemo, da se sladkor stopi. V to raztopino stresemo paradižnike s čebulo in pustimo po malem vreti, dokler se ne zmehčajo. Pazimo pa, da jih preveč ne skuhamo, da ne popokajo. Jaz jih kuham ene 5 minut.

Zložimo jih v ogrete kozarce, premešamo, da iztisnemo morebitni zrak, tesno zapremo, ohladimo pod odejo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2020 08:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem skuhala letošnjo zadnjo rundo shranka iz uvodnega prispevka. Pobrala sem večino paradižnikov, vse paprike "zvončke", rdeče, rumene in zelene mesnate sem dokupila. Ne maramo preveč kislega, zato sem dala vinski kis namesto alkoholnega. Skupaj 18 kozarcev po 0,75 litra. Very Happy njami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2020 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako je prijetenl občutek, ko se jeseni shramba polni, a ne? Jaz sem zelene paradižnike pripravila kar po mojem receptu.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2020 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, je prijeten občutek, ko se polnijo kozarci in kozarčki, ki so se čez leto praznili in se selili v klet na police. Zdaj mi počasi zmanjkuje prostora. No, saj sem tudi kar nekaj vkuhala in sem počasi že sita vkuhavanja.
Še sušiti dam jabolka in čilije, do konca očistim in pospravim tistih nekaj mojih čebul(ic) in česna, pa zaključim letošnje shranjevanje za zimo.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2020 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz sem pa kis za vlaganje zamenjala s kupljenim jabolčnim.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2021 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodam še jaz svoj piskrček Very Happy

Sedaj je na vrtu zadnji čas da poberemo še zadnje plodove našega vrtnarjenja.
Jaz sem tole delala pred 3 tedni ,bolj iz radovednosti kot kaj drugega,saj je bilo takrat vreme še skoraj poletno.
Posodo sem kupila v kmetijski trgovini in mi je bila tako všeč,da sem šla še po 3(za moko in testenine).

Osnovni recept je iz Kulinarike,jaz sem zelenjavo dodajala po svoje.



https://www.kulinarika.net/recepti/zelenjavne-jedi/tursija/5260/?fbclid=IwAR0XdtAvwBeh2BfnqYytHLMEyFS2IAj1s7JWJMkmC9KoBroAYAWiTVnLbFM

Kozarec je sestavljen takole:kumarice,zeleni paradižniki,nekaj trših,zrelih paradižnikov,korenje,cvetača,sladki čili(feferon),steblo pora,drobne šalotke ,paprika,česen.

Prvič odpremo kozarec čez vikend,poročam o okusih.

V pripravi pa je tudi že naslednji kozarec.Na vrtu imam še nekaj malih paprik,ki jih bom napolnila z drobno narezanim zeljem .
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2021 12:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred mrazom pobrani paradižniki in paprike so že končali v kozarcih. Po 1,5 kg približno je bilo vsake zelenjave:






In nepogrešljiv pripomoček pri polnjenju kozarcev:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2021 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, kako si jih pa pripravila? samo podušila, ali kaj drugega?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2021 12:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ups, sem zdajle videla tvoj uvodni recept....
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.