|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo domiselno, Tjesih! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Sep 2019 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, hvala za tole temo - sem jo iskal
Manjši paradižniki mi sicer kar lepo zorijo, pri večjih je pa problem, zato mi je dal kolega odlično idejo - tudi sam je iz preostalih zelenih paradižnikov napravil domač ketchup. Sem ga vprašal, po kakšnem receptu, pa je rekel, da po nobenem receptu, pač, imel je čas in se je malo igral
Skratka, v osnovi gre za počasno vrenje (res komaj zaznavno, ne divje brbotanje s špricanjem naokrog) narezanega paradižnika in čebule, da se popolnoma razpusti, doda se česen, da zadiši, malček bazilike, po želji origano (vendar ne pretiravamo), dodamo (domač) jabolčni kis, zasladimo z (domačim) medom. Sol po okusu. Spasiramo v blenderju ali s paličnim mešalnikom kar v loncu, precedimo skozi ne pregosto sito (odstranimo semena) in damo ponovno vreti do ustrezne in nam všečne gostote. No, kolegu je "notri padel" še čili (Hab. Chocolate), tako da je na koncu dobil krasen pol-pikanten ketchup. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 09 Sep 2019 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Super, tudi jaz se sprašujem, kaj naj naredim. Ostali ste mi še dve gajbici. Bo kečap. Salša in ena miks omaka je narejena.
Tale miks omako sem naredila takole:
* dve gajbici ljubov dlan, očistila in na dala mešanico 1/3 kis voda. Nato zmiksala v multipraktiku.
- dve gajbici paradižnika sem skuhala kot bolj gosto salšo - pobrala vodo z vrha (to sem naredila, pred vsem ostalim rezanjem,...)
- 7 korenčkov - narezala in v mikser
- pet jajčevcev - isto v mikser
- cca 15 velikih čebul - isto v mikser
Nato se pripravila piskre in naredila plasti enako v vsako skledo, kuhala počasi 3 do 4 ure. Dodala še sladkor in sol.
V kozarčke, v pečico na 100 stopinj (pod gretje ne pod pečenje) za pol ure in pustila not tri ure.
tjesih
izredno lepo. Ja, tako kot pravijo, škoda odpret. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2019 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas se zeleni paradižniki najbolje obnesejo kot "kisli zeleni paradižniki" (recet iz knjige: Vlaganje shranjevanje in zamrzovanje", Cariline Mackinlay, Mike Ricketts, Mladinska knjiga 1983)
1 kg zelenih paradižnikov
250g svetle čebule
125g grobe morske soli
250g sladkorja
650 alkoholnega kisa
Količina vložnine je cca 1kg
Paradižnike očistimo, vendar ne lupimo; narežemo na tenke (nekaj mm) rezine. Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo (jaz jo včasih narežem na rezine, tako kot paradižnik). Nato v skledo izmenično zložimo plast paradižnika, plast čebule, obilno potresemo s soljo in nadaljujemo z zlaganjem plasti/soljenjem do konca. Pokrijemo in pustimo stati 24ur.
Nato odlijemo nabrano tekočino in zmes splaknemo z vodo. Kis in sladkor damo v kozico, ju segrejemo, da se sladkor stopi. V to raztopino stresemo paradižnike s čebulo in pustimo po malem vreti, dokler se ne zmehčajo. Pazimo pa, da jih preveč ne skuhamo, da ne popokajo. Jaz jih kuham ene 5 minut.
Zložimo jih v ogrete kozarce, premešamo, da iztisnemo morebitni zrak, tesno zapremo, ohladimo pod odejo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Okt 2020 08:19 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem skuhala letošnjo zadnjo rundo shranka iz uvodnega prispevka. Pobrala sem večino paradižnikov, vse paprike "zvončke", rdeče, rumene in zelene mesnate sem dokupila. Ne maramo preveč kislega, zato sem dala vinski kis namesto alkoholnega. Skupaj 18 kozarcev po 0,75 litra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Okt 2020 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je prijetenl občutek, ko se jeseni shramba polni, a ne? Jaz sem zelene paradižnike pripravila kar po mojem receptu. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 22 Okt 2020 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, je prijeten občutek, ko se polnijo kozarci in kozarčki, ki so se čez leto praznili in se selili v klet na police. Zdaj mi počasi zmanjkuje prostora. No, saj sem tudi kar nekaj vkuhala in sem počasi že sita vkuhavanja.
Še sušiti dam jabolka in čilije, do konca očistim in pospravim tistih nekaj mojih čebul(ic) in česna, pa zaključim letošnje shranjevanje za zimo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 22 Okt 2020 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem pa kis za vlaganje zamenjala s kupljenim jabolčnim. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 07 Okt 2021 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Dodam še jaz svoj piskrček
Sedaj je na vrtu zadnji čas da poberemo še zadnje plodove našega vrtnarjenja.
Jaz sem tole delala pred 3 tedni ,bolj iz radovednosti kot kaj drugega,saj je bilo takrat vreme še skoraj poletno.
Posodo sem kupila v kmetijski trgovini in mi je bila tako všeč,da sem šla še po 3(za moko in testenine).
Osnovni recept je iz Kulinarike,jaz sem zelenjavo dodajala po svoje.
https://www.kulinarika.net/recepti/zelenjavne-jedi/tursija/5260/?fbclid=IwAR0XdtAvwBeh2BfnqYytHLMEyFS2IAj1s7JWJMkmC9KoBroAYAWiTVnLbFM
Kozarec je sestavljen takole:kumarice,zeleni paradižniki,nekaj trših,zrelih paradižnikov,korenje,cvetača,sladki čili(feferon),steblo pora,drobne šalotke ,paprika,česen.
Prvič odpremo kozarec čez vikend,poročam o okusih.
V pripravi pa je tudi že naslednji kozarec.Na vrtu imam še nekaj malih paprik,ki jih bom napolnila z drobno narezanim zeljem . _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Okt 2021 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pred mrazom pobrani paradižniki in paprike so že končali v kozarcih. Po 1,5 kg približno je bilo vsake zelenjave:
In nepogrešljiv pripomoček pri polnjenju kozarcev:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2021 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, kako si jih pa pripravila? samo podušila, ali kaj drugega? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2021 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ups, sem zdajle videla tvoj uvodni recept.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|