|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
ha ha, palček korenček. Sicer ne poznam te pravljice, ima pa dobro sporočilo.
Drugače pa je bila zgornja zadrega bolj v šali kot zares. Hvala kljub vsemu.
Glede idej in realizacije njih pa sva v podobnih razmerah.
No, obstaja pa ena bistvena razlika. Namreč, jaz sem pri hiši tisti "srečnež", ki je že po "spolni definiciji" pooblaščen za tehnične izvedbe teh super idej.
Tako na trenutke predstavljam hišni obešalnik, poln novih nalog.
In sreča pri tem je, da se "kljukice" selektivno izmikajo. Seveda, sreča za mene.
LP.
ja solar dryer je prava stvar, imam to srečo ali smolo, da za ta namen koristim kar prazen rastlinjak; deluje pa super in je uporabno na tisoč in en način |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
ja saj vem da je bil hec, tudi pri meni, mi je pa ta pravljica tako odštekana in resnična obenem.
obešalnik
Zadnja ideja je da stari bio sušilnik, pred leti smo ga na hitro kupili, ko smo iz gozda vlekli na kupe gob, zmrzovalnika nimam, pa smo jih tako hitro pospravili, pa še veliko jabolčnih krhljev smo naredili, samo kaj, ko taka stvar precej pokuri ima kar 2000 vatov . Tako je ideja da ga predelam, hmm samo kje najti mojstra za to? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Sem našla med pospravljenjem računalnika tudi tole datoteko solarni sušilnik , morda komu pride prav in če mu rata kaj takega ustvarit, naj se prosim, potem tudi pohvali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 18 Avg 2020 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem tole staro temo. Zanima me, katere paradižnike sušite. Letos sem tega kar precej nasušil (do zdaj cca 20 kg svežih). Prej sem sušil samo pelate, letos pa sem poskusil tudi s češnjevci Pomodoro Strillo F1 Irtolano. Moti me to, da so predrobni, sicer pa so odličnega okusa, boljši od pelatov. Sušil sem jih prečno prerezane skupaj s semenom, 3 dni na soncu in finiširal v sušilniku. Poiskati moram debelejše češnjevce, fi cca 3 cm, da zadostuje le enkratno rezanje. Pred sušenjem jih za cca 3 minute namočim v 20 % raztopino soli. Po sušenju vakumsko spakiram. Imam dober sušilnik, a je sušenje na soncu in vetru hitrejše, problem so le deževni dnevi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2020 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sušim, sušim velike, mesnate paradižnike. narežem jih na tenke rezine. Čez dan so na soncu, v topli gredi, z dvignjenimi pokrovi, se pravi so nadkriti, da jih kakšna polha ne zmoči. Čez noč jih dam v hišo. Tako se posušijo v enih dveh, treh dneh. Hranim jih suhe v kozarcu, ali pa jih vložim v oljčno olje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 18 Avg 2020 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
Meni so sušeni češnjevci najbolj všeč zaradi okusa, je pa več dela z njimi. Se mi zdi, da mora imeti sušen paradižnik dovolj kisel okus, mesnati pa so najbrž bolj sladki. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj nekateri paradižniki pri sušenju počrnijo. Letos tega problema ni bilo. Pri sušenju na soncu je najbolj važno, da je še malo vetra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2020 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Moji "debeluhi", ki jih imenujem Lučo (uradno ime neznano), imajo dober kiselkast okus. Počrneli niso nikoli, ne glede na to, ali sem jih sušila na soncu, ali v pečici... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zlatko83
Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 06 Nov 2020 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vse viške posušim v ventilatorski pečici, na cca 60C. Narežem jih na velikost jabolčnih krhljev, 3 pladnje in sušim cca 24+ ur. Prej jih posolim z grobo morsko soljo. Po sušenju jih natlačim v 1l kozarce za vlaganje in potopim v domače olivno olje. Dlje so notri, boljši so.
Je sicer energetsko potratno, ampak pozabiš, ko se mastiš z njimi. Uporabni so tako za kuho, kot priloga narezku, siru,....... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Začela se je sezona sušenja paradižnika na soncu, ko so začeli zoreti in je dovolj močno sonce. Po dveh letih mi je uspelo vzgojiti debelejši češnjevec (fi 3-3,5 cm), ne-hibrid, ki se suši prečno prerezan, da ostane osemenje, ki da poseben okus. Kot že omenjeno, se paradižnik suši prečno prerezan, pri pelatih to ni možno. Postopek sem opisal pred dvemi leti, nekaj objav nazaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla Tonček.
Sušiš še vedno isto, zgoraj zapisano sorto? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ne sušim sorte Pomodoro Strillo F1 Irtolano, kot sem poskušal prej, saj so predrobni. Do novih češnjevcev sem prišel slučajno, ko sem sadil pelate in se je pojavila ena rastlina z večjimi okroglimi plodovi fi 3,5 cm. To sem potem dve leti zaporedoma sejal in pokazala se je kot stabilna, bogato rodna sorta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno sušiš takole odkrito? Če ne pokrijem z mrežico, je gor takoj polno insektov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ne opažam kaj veliko muh in ostalih. Mogoče ne napadajo zato, ker narezane paradižnike potunkam za cca 2-3 minute v 20% raztopino soli. Sicer se pa zaradi insektov ni preveč za sekirat, saj oblezejo prav vse, od kravje riti do predsednika države. Najbolj me impresionirajo čebele, ko jih vidim, kako se v velikih skupinah sladkajo z gnojnico na kmetijah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 16 Jul 2022 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe... |
Je pa zdaj idealno vreme za sušenje in bo treba za ta namen izbirat zgodnejše sorte oz. prej sejat in vzgajat pred presajanjem v loncih. Avgust ima v drugi polovici itak krajše dneve in je tudi manj sončnih dni.
Razmišljam, da bi mojemu češnjevcu za sušenje kot ime sorte dal naziv Urška po eni simpatični, prikupni in prijazni političarki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|