Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušeni paradižniki na soncu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ha ha, palček korenček. Sicer ne poznam te pravljice, ima pa dobro sporočilo.
Drugače pa je bila zgornja zadrega bolj v šali kot zares. Hvala kljub vsemu.

Glede idej in realizacije njih pa sva v podobnih razmerah.
No, obstaja pa ena bistvena razlika. Namreč, jaz sem pri hiši tisti "srečnež", ki je že po "spolni definiciji" pooblaščen za tehnične izvedbe teh super idej.
Tako na trenutke predstavljam hišni obešalnik, poln novih nalog.
In sreča pri tem je, da se "kljukice" selektivno izmikajo. Seveda, sreča za mene. Rolling Eyes

LP.

ja solar dryer je prava stvar, imam to srečo ali smolo, da za ta namen koristim kar prazen rastlinjak; deluje pa super in je uporabno na tisoč in en način
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja saj vem da je bil hec, tudi pri meni, mi je pa ta pravljica tako odštekana in resnična obenem. Very Happy

Laughing bhuahahaha obešalnik

Zadnja ideja je da stari bio sušilnik, pred leti smo ga na hitro kupili, ko smo iz gozda vlekli na kupe gob, zmrzovalnika nimam, pa smo jih tako hitro pospravili, pa še veliko jabolčnih krhljev smo naredili, samo kaj, ko taka stvar precej pokuri ima kar 2000 vatov Shocked . Tako je ideja da ga predelam, hmm samo kje najti mojstra za to? Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem našla med pospravljenjem računalnika tudi tole datoteko solarni sušilnik , morda komu pride prav in če mu rata kaj takega ustvarit, naj se prosim, potem tudi pohvali. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2020 15:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Našel sem tole staro temo. Zanima me, katere paradižnike sušite. Letos sem tega kar precej nasušil (do zdaj cca 20 kg svežih). Prej sem sušil samo pelate, letos pa sem poskusil tudi s češnjevci Pomodoro Strillo F1 Irtolano. Moti me to, da so predrobni, sicer pa so odličnega okusa, boljši od pelatov. Sušil sem jih prečno prerezane skupaj s semenom, 3 dni na soncu in finiširal v sušilniku. Poiskati moram debelejše češnjevce, fi cca 3 cm, da zadostuje le enkratno rezanje. Pred sušenjem jih za cca 3 minute namočim v 20 % raztopino soli. Po sušenju vakumsko spakiram. Imam dober sušilnik, a je sušenje na soncu in vetru hitrejše, problem so le deževni dnevi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2020 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sušim, sušim velike, mesnate paradižnike. narežem jih na tenke rezine. Čez dan so na soncu, v topli gredi, z dvignjenimi pokrovi, se pravi so nadkriti, da jih kakšna polha ne zmoči. Čez noč jih dam v hišo. Tako se posušijo v enih dveh, treh dneh. Hranim jih suhe v kozarcu, ali pa jih vložim v oljčno olje.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2020 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni so sušeni češnjevci najbolj všeč zaradi okusa, je pa več dela z njimi. Se mi zdi, da mora imeti sušen paradižnik dovolj kisel okus, mesnati pa so najbrž bolj sladki. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj nekateri paradižniki pri sušenju počrnijo. Letos tega problema ni bilo. Pri sušenju na soncu je najbolj važno, da je še malo vetra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2020 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moji "debeluhi", ki jih imenujem Lučo (uradno ime neznano), imajo dober kiselkast okus. Počrneli niso nikoli, ne glede na to, ali sem jih sušila na soncu, ali v pečici...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83



Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2020 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz vse viške posušim v ventilatorski pečici, na cca 60C. Narežem jih na velikost jabolčnih krhljev, 3 pladnje in sušim cca 24+ ur. Prej jih posolim z grobo morsko soljo. Po sušenju jih natlačim v 1l kozarce za vlaganje in potopim v domače olivno olje. Dlje so notri, boljši so.
Je sicer energetsko potratno, ampak pozabiš, ko se mastiš z njimi. Uporabni so tako za kuho, kot priloga narezku, siru,.......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Začela se je sezona sušenja paradižnika na soncu, ko so začeli zoreti in je dovolj močno sonce. Po dveh letih mi je uspelo vzgojiti debelejši češnjevec (fi 3-3,5 cm), ne-hibrid, ki se suši prečno prerezan, da ostane osemenje, ki da poseben okus. Kot že omenjeno, se paradižnik suši prečno prerezan, pri pelatih to ni možno. Postopek sem opisal pred dvemi leti, nekaj objav nazaj.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hojla Tonček.

Sušiš še vedno isto, zgoraj zapisano sorto?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne sušim sorte Pomodoro Strillo F1 Irtolano, kot sem poskušal prej, saj so predrobni. Do novih češnjevcev sem prišel slučajno, ko sem sadil pelate in se je pojavila ena rastlina z večjimi okroglimi plodovi fi 3,5 cm. To sem potem dve leti zaporedoma sejal in pokazala se je kot stabilna, bogato rodna sorta.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Danilo



Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37
Prispevkov: 746
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vedno sušiš takole odkrito? Če ne pokrijem z mrežico, je gor takoj polno insektov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne opažam kaj veliko muh in ostalih. Mogoče ne napadajo zato, ker narezane paradižnike potunkam za cca 2-3 minute v 20% raztopino soli. Sicer se pa zaradi insektov ni preveč za sekirat, saj oblezejo prav vse, od kravje riti do predsednika države. Najbolj me impresionirajo čebele, ko jih vidim, kako se v velikih skupinah sladkajo z gnojnico na kmetijah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2022 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe...


Je pa zdaj idealno vreme za sušenje in bo treba za ta namen izbirat zgodnejše sorte oz. prej sejat in vzgajat pred presajanjem v loncih. Avgust ima v drugi polovici itak krajše dneve in je tudi manj sončnih dni.
Razmišljam, da bi mojemu češnjevcu za sušenje kot ime sorte dal naziv Urška po eni simpatični, prikupni in prijazni političarki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.