|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 07:34 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, to pa tolk hudo zgleda, da bi še angelci jedli! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
O, Žlehtnoba, kje pa si (boš?) napisal to čarobno recepturo?
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
Nekako tako, bi rekla. A, počakajmo na Žlehtnobo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 16:28 Naslov sporočila: |
|
|
@ mil: Podobna receptura, kot tista na povezavi, ki jo je delila metuljc. Razlika je v tem, da jaz na enako količino skute (+2 jajci) kombiniram 3 žlice moke in tri žlice zdroba, dodam košček masla (dejansko takole na uč bi rekel, da manj kot 1/8 zavitka stopim in vlijem v maso), dodam 2 žlici kisle smetane in ščepec soli (torej delam slane štruklje, ne sladkih). Maso oblikujem (debelina reda francoske štručke) in narežem na par kosov ter vsakega posebej zavijem v peki papir (za razliko od drobtinjene krpe). Na vsakem koncu zavežem (domači "cveren" bo čisto v redu) in dam v slan krop za cca 15 minut. Ko štruklje poberem ven, jih odvijem in pustim, da se malo ohladijo. Nato jih narežem in zabelim s praženimi drobtinami.
"Še bolj simpl k pasulj, dobr pa glih tko!"
P.S.: Če delaš na zalogo, jih zavite enostavno zamrzneš za drugič. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Najlepša hvala obema
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 11 Jul 2020 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
Še moja različica kuhanja štrukljev, običajno ajdovih, testo zamesim z nekaj kvasa. Pravzaprav jih soparim v cedilu velikega ekonomlonca. V cedilo dam papir za peko in vanj zvijem štrukelj. Potem kuham v sopari in nastanejo krasni rahli štruklji. Moja mama je sicer štruklje kuhala v ogromnem nižjem loncu. Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.
To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jul 2020 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
MijaLan je napisal/a: | Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.
|
Ideja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 11 Jul 2020 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.
Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 11 Jul 2020 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
mil je napisal/a: | Pozdrav
Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.
Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način
Lepo bodimo, Mil |
Joj, Mil, žal jih delam s pol ajdove in pol pšenične moke z dosti glutena - zato so tako rahli! Če pa pečeš kruh samo iz ajdove moke, poskusi zamesiti testo za štruklje s kvasom. Meni so ajdovi štruklji že pred leti povzročali velike težave, saj mi testo nikoli ni uspelo. Po nekaj poskusih sem se k njim vrnila pred leti, ko smo imeli domačo ajdo. Z italijansko moko z več glutena (!) jih je bilo lahko narediti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Jul 2020 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih nekajkrat uspešno naredila, zelo dobre. Žal recepta ne najdem.
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 12 Jul 2020 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Hvala obema. Bom poskusila
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Sep 2020 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Enak način pretiskanja testa z robom dlani , kot ga vidite tule pri štrukljih
se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven. Pravkar ponovno preizkušeno.
Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Dec 2020 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
Danes nameravam preizkusiti tala način priprave štrukljev. Držite pesti...
Ja, še en nasvet, prosim. Rada bi štruklje prelila kakšno omako. S čim jih vi postrežete, če jih imate za samostojno jed? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Dec 2020 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Gobova omaka, recimo. Ali le skleda solate. Ali posladkani in posuti s cimetom. Ali zraven zrezkov v omaki. Ali...…. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Dec 2020 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala , Metuljc.
Moram povedat, da sem absolutno navdušena nad pripravo in rezultatom. Tako dobrih/okusnih štrukljev mi še ni uspelo skuhati, pa sem jih že kar nekaj...
Delala sem pa samo iz 200g moke. Nastalo je 16 cortkanih štrukeljčkov. Smo vse pojedli, skupaj s stočjim fižolom v omaki in skledo radiča. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|