Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Štruklji na način moje mame
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
češnca



Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04
Prispevkov: 513
Kraj: ožja Notranjska

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 07:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, to pa tolk hudo zgleda, da bi še angelci jedli! njami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 13:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

O, Žlehtnoba, kje pa si (boš?) napisal to čarobno recepturo?

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekako tako, bi rekla. A, počakajmo na Žlehtnobo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ mil: Podobna receptura, kot tista na povezavi, ki jo je delila metuljc. Razlika je v tem, da jaz na enako količino skute (+2 jajci) kombiniram 3 žlice moke in tri žlice zdroba, dodam košček masla (dejansko takole na uč bi rekel, da manj kot 1/8 zavitka stopim in vlijem v maso), dodam 2 žlici kisle smetane in ščepec soli (torej delam slane štruklje, ne sladkih). Maso oblikujem (debelina reda francoske štručke) in narežem na par kosov ter vsakega posebej zavijem v peki papir (za razliko od drobtinjene krpe). Na vsakem koncu zavežem (domači "cveren" bo čisto v redu) in dam v slan krop za cca 15 minut. Ko štruklje poberem ven, jih odvijem in pustim, da se malo ohladijo. Nato jih narežem in zabelim s praženimi drobtinami.

"Še bolj simpl k pasulj, dobr pa glih tko!" Very Happy


P.S.: Če delaš na zalogo, jih zavite enostavno zamrzneš za drugič.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Najlepša hvala obema

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2020 07:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še moja različica kuhanja štrukljev, običajno ajdovih, testo zamesim z nekaj kvasa. Pravzaprav jih soparim v cedilu velikega ekonomlonca. V cedilo dam papir za peko in vanj zvijem štrukelj. Potem kuham v sopari in nastanejo krasni rahli štruklji. Moja mama je sicer štruklje kuhala v ogromnem nižjem loncu. Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2020 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MijaLan je napisal/a:
Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

Ideja Exclamation Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2020 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2020 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mil je napisal/a:
Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil


Joj, Mil, žal jih delam s pol ajdove in pol pšenične moke z dosti glutena - zato so tako rahli! Če pa pečeš kruh samo iz ajdove moke, poskusi zamesiti testo za štruklje s kvasom. Meni so ajdovi štruklji že pred leti povzročali velike težave, saj mi testo nikoli ni uspelo. Po nekaj poskusih sem se k njim vrnila pred leti, ko smo imeli domačo ajdo. Z italijansko moko z več glutena (!) jih je bilo lahko narediti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2020 17:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jih nekajkrat uspešno naredila, zelo dobre. Žal recepta ne najdem.
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila Wink ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2020 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Hvala obema. Bom poskusila

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2020 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enak način pretiskanja testa z robom dlani , kot ga vidite tule pri štrukljih



se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven.
Pravkar ponovno preizkušeno.

Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke Wink Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2020 13:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes nameravam preizkusiti tala način priprave štrukljev. Držite pesti...

Ja, še en nasvet, prosim. Rada bi štruklje prelila kakšno omako. S čim jih vi postrežete, če jih imate za samostojno jed?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2020 16:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gobova omaka, recimo. Ali le skleda solate. Ali posladkani in posuti s cimetom. Ali zraven zrezkov v omaki. Ali...….
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2020 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala , Metuljc.
Moram povedat, da sem absolutno navdušena nad pripravo in rezultatom. Tako dobrih/okusnih štrukljev mi še ni uspelo skuhati, pa sem jih že kar nekaj...

Delala sem pa samo iz 200g moke. Nastalo je 16 cortkanih štrukeljčkov. Smo vse pojedli, skupaj s stočjim fižolom v omaki in skledo radiča.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.