|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jul 2020 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljaš podobno, le potrditev sem še rabila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Avg 2020 06:38 Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da se tole preceja (podobno kot npr. jabolčni kis) čez gazo? Ker je poleg grobih delov prisotna še gošča / usedlina. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Avg 2020 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Prav imaš. Jaz jo precedim skozi gazo. Sicer pa se na dnu vseeno nabere usedlina. Mislim, da tudi gošča ni za odpad, saj so v njej ravno tako same dobre stvari (česen in žganje) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hehe, tista količina gošče je pomoje ravno pravšnja za kak petek zvečer pred kozarcem piva... Sam potem te noben ne mara, hahah
Sicer pa takole: količinsko sem prišel na 5 dl, nekaj sem potalal naokrog, ampak še vedno se mi zdi, da bo drugo leto nekaj romalo stran (glede na rok uporabe). Tudi tisto internetno kuro sem bral - tri tedne po kapljicah, potem vsaj 6 mesecev nič. A tega se vsi držite ali pač kar pavšalno vsak dan, dokler ne zmanjka _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | ampak še vedno se mi zdi, da bo drugo leto nekaj romalo stran (glede na rok uporabe). : |
Roka uporabe ne jemljem tako zelo strogo. Po moje učinkovine v alkoholu komot zdržijo vsaj 2 leti, če ne gre drugače. Stran metat je res škoda.
PS: ko sem po internetu gledala za rokom uporabe, sem naletela na tole:
Strokovnjaki menijo, da je za zdravega človeka, ki želi izkoristiti preventiven učinek česna za zdravje, dovolj, da poje od 1 do 2 stroka česna dnevno. Tistemu, ki je že zbolel npr. za boleznimi srca in ožilja, pa priporočajo uživanje do 10 strokov česna na dan. Zame je to neodgovorno igranje z uporabniki. 10 strokov česna ti načne celo zdrav prebavni sistem , kaj šele pri tistih, ki imajo občutljiv želodec in črevesje. O drugih stranskih učinkih pa raje nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2020 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tako sem tudi jaz razmišljal - sodelavec je imel npr. mojo čili omako v hladilniku 2+ leti (odprto flaško!). Tudi pri komercialnih piše "uporabno vsaj do..." Tisto o desetih strokih na dan sem tudi jaz zaznal in samo zavil z očmi (tudi še tako zdravilna zadeva pri pretiravanju začne škoditi zdravju, mar ne?) _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2021 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Da malo osvežim temo... Ali ste že nastavili kaj eliksirja?
Lani nam je je sredi zime zmanjkalo in sem jo morala narediti še eno dozo. Potem smo je veliko razdali in na koncu morali kupili eno stekleničko od "Plavice". Gospod Brbr je rekel, da je naša neprimerno boljšega okusa...
Tako jo bom letos naredila iz dveh litrov žganja... Da je ja ne bo zmanjkalo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Jul 2021 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Bom, bom. In letos ne bom pozabila nanjo, da bi se pacala 2 meseca! Ker je potem primerna samo še za škropivo proti ušem (in lahko da tudi proti pršicam, tako se je nakazalo pri moji trti). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Jul 2021 15:14 Naslov sporočila: Re: Česnova tinktura |
|
|
brbr je napisal/a: | ...
Uporaba:
V času nalezljivih bolezni ali epidemij (gripa, griža, tifus, ...) vzamemo vsak dan 1 uro pred glavnimi obroki (3x/dan) po 10-15 kapljic.
...
Mi jo uporabljamo že nekaj let in mislim, da res pomaga.[/b] |
Hej, super. Pa sem našel. Stare modrosti. Bo namesto "osvežitvenega" cepljenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Avg 2021 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Moja se tudi že namaka. Uporabila sem česen, ki je bil bolj ko ne prepuščen sam sebi, se mi zdi, da bi znal zato imeti več koristnih učinkovin od onega iz negovanega vrta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Avg 2021 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
Moja se tudi tensta na terasi - enkrat ji je prevroče, drugič premrzlo. Tako bo v povprečju ravno prav.
Drug teden jo pretočim in začnem jemati, kajti časi so natančni in jaz vedno stavim na preventivo.
Muha, samorastniki so vedno bolj pripravljeni na boj kot scrkljanci. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 22:05 Prispevkov: 1122 Kraj: Orehovica, vas pod Gorjanci, Šentjernej
|
Objavljeno: 18 Okt 2021 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Da malo osvežim temo... Ali ste že nastavili kaj eliksirja?
Lani nam je je sredi zime zmanjkalo in sem jo morala narediti še eno dozo. Potem smo je veliko razdali in na koncu morali kupili eno stekleničko od "Plavice". Gospod Brbr je rekel, da je naša neprimerno boljšega okusa...
Tako jo bom letos naredila iz dveh litrov žganja... Da je ja ne bo zmanjkalo. |
Ker se nisem spomnila pravočasno naše teme , sem od iste firme naročila stekleničke tega zvarka...presenečena pa sem bila, ker piše vsebnost česna le 10% (izvleček iz česna ), poleg vode 35% in glicerola rastlniskega izvora 55%...zdaj pa bodi pameten, meni se zdi malo česna. Napotuje do 60 kapljic na dan, flaška ma pa 100 ml... _________________ sonček je in ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 22:05 Prispevkov: 1122 Kraj: Orehovica, vas pod Gorjanci, Šentjernej
|
Objavljeno: 22 Okt 2021 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj pa sem dobila od ene zeliščarke podoben zvarek in je notri 250 g česna na 1l alkohola...
bom pa še to pila pa da vidim... _________________ sonček je in ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 22:05 Prispevkov: 1122 Kraj: Orehovica, vas pod Gorjanci, Šentjernej
|
Objavljeno: 22 Okt 2021 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
in vidim, da je to recept od Brbr...no, saj bom začela "domače" bolj poslušat , k nas vedno na tuje vleče... _________________ sonček je in ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Okt 2021 08:13 Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš še kaj domačega česna, lahko tudi še sedaj narediš tinkturo. Na primerni toploti vsaj, če že sončka ne boš mogla loviti. Ne bo optimalno, a še vedno uporabno, vsaj tako jaz gledam na te zadeve. Kajti recepti se močno razlikujejo med seboj: Vse od sončne toplote do "pacanja" v hladnem temnem prostoru. Od 96 % alkohola do dobre domače slivovke , od 7 dni pa tja do 3 tedne "pacanja" ...
Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|