|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jun 2022 14:06 Naslov sporočila: Pasterizirani shranki brez dodatkov. |
|
|
Tole tolikokrat pride prav, a ker je recept iz drugega vira, ni prav, da bi ga kar kopirali sem. Lahko si ga ogledate pri
Viru
in še naš Klepet |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Smo vsi sredi obdobja raznih pasterizacij, kaj. V moji shrambi so že kozarčki marelic (vložene samo marelice, brez vode, sladkorja, itd.). Kar nekaj časa vsake par dni pasteriziram paradižnike. Najprej jih potopim v vrelo vodo in olupim. Potem pa cele vložim v kozarec, malo potlačim, da ni praznega prostora. V kozarce ne dodajam ničesar, če pa, je to par kapelj limone ali ščepec soli.
Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim, naj bi raje počili, če se med vrenjem dotikajo in trkajo eden ob drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to je edini razlog. A, če voda ne vre preveč, se to ne zgodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Pa tudi zato, da je vrela voda okrog in okrog kozarca. Ko dam kocke paradižnika (Metuljc po tvoje) pustim vsaj pol prsta prostora med kozarci. Temperaturo dam na srednjo temperaturo, da se masa v kozarcih lepo pregreje, nato pa na več, da začne lepo vreti in to čisto narahlo.
Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?
lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Avg 2022 07:44 Naslov sporočila: |
|
|
V mrzlo vodo potem pa takoj nastavim temperaturo.
Le, kadar je v receptu napisano, da se kozarci polnijo na vroče in še pasterizirajo, takrat vodo segrejem vnaprej, preden dam kozarce notri, da se temparatura vode in v vsebine kozarcev čimbolj ujame. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2022 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Tole s trkanjem me malo bega. ker pri pasterizaciji voda ne vre na polno ampak se samo dvigajo mehurčki. tako se kozarci/stekelnice ne pramikajo. Če bi bili kozarci postavljeni tesno drug ob drugega, se pa sploh ne bi mogli premikati. No, mogoče bi bilo vode potem premalo...
Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2022 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je to priporočilo o razmiku med kozarci nastalo še v času kurjenjs na deva, ko je bilo teže uravnavati temperaturo kot zdaj s plinom ali elektriko in je lahko tudi zavrelo.
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 18 Avg 2022 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tekočine: če je med kozarci nekaj prostora, pride do boljšega prenosa toplote zaradi konvekcije https://sl.wikipedia.org/wiki/Konvekcija.
Trdne snovi: ravno obratno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2022 22:22 Naslov sporočila: |
|
|
Praktično vse snovi se pri segrevanju raztezajo. Če bi bili kozarci zelo tesno skupaj, ne bi imeli možnosti za raztezanje in bi se zdrobili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 26 Okt 2022 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem malo razširila nabor zelenjave, ki jo samo pasteriziram ali vlagam v slanico brez kisa. Tako imam poleg paradižnika tudi kumare, bučke in stročji fižol. In seveda jabolka.
Me pa zanima, če je kdo že probal tako shraniti tudi špinačo in če se je obneslo. Gledam tale recept: https://stefkinedobrote.si/recepti/spinaca-za-ozimnico/ Jaz bi sicer raje liste vrgla v čisto malo kropa, da upadejo, zmiksala, še prevrela in pasterizirala. Kaj mislite?
Kaj pa korenje, se obnese? Na Kulinariki je pri Rimljankinem receptu enkrat omenjeno tudi korenje, a ničesar o rezultatu _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 26 Okt 2022 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
Korenje sem narezala na kockice in ga shranila v slanici. En kozarec od petih se je pokvaril, enega smo poskusili in je bilo korenje ogabno slano, trije so šli na kompost. Zna biti, da sem pretiravala s soljo, se pa ne spomnim, koliko natančno sem je dala. Kolikor se poznam, sem na vsak kozarček vrgla po eno čajno žličko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 26 Okt 2022 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za izkušnjo, Melona! Mogoče bom letos probala eno manjšo količino s Štefko . https://stefkinedobrote.si/recepti/pasterizirano-korenje/ _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 26 Okt 2022 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem koončno nabavil hladilnik prav za občutljive shranke. 90litrski za 120€, varčen, samoodtaljevanje.
V njem imam:
- kozarce s polsuhimi slivami,
- ne-povsem-posušena datljevec&češnjevec v olju,
- zelo gosto omaka za testenine bučke+korenje (ker je v kozarčkih zrak),
- naribane kumare zalite s hladnim kisom (da ostanejo povsem trde),
- gosto omako za makarone paradižnik+jajčevec (ker zrak).
Poleg tega je namenjen tudi podaljšanje roka trajanja sadja, ki se nima od kje vonjev navzet, saj v njem ne bo sira, klobas ipd. Narabutane slive so bile po dveh mesecih prima!
Za zdaj se nakup obnese odlično. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Nov 2022 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, špinačo sem enkrat shranila v kozarec, za probo. Pripravila sem jo tako, kot jo pripravljam svežo za kosilo: z malo vode podušim (ne blamširam), da upade in potem pripravim do konca. No, za v kozarec sem jo samo podušila do mehkega, vročo nadevala v kozarec, zaprla in ohladila pod odejo.
Obdržala se je odlično. Obrdžala temno zeleno barvo. Ko sem ob priliki iz nje hotela skuhati špinačno juho in sem kozarec odprla, je imela močan, rezek vonj po špinači. Sem si mislila, tole pa ne bo dobro, a sem juho vseeno pripravila. Na moje veliko presenečenje, je bila jed odličnega okusa in vonja. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|