Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Korenje - Daucus carota L.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21
Prispevkov: 87
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc Exclamation

jaz imam rumenega korenja kolikor hočeš Very Happy

lahko ti ga prinesem na jesensko srečanje, ali je še prezgodaj? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irenca



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56
Prispevkov: 522
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom kar danes dala v pečico, ko ravno kruh pečem in bo že pečica ogreta Wink

A res moram pustiti tako dolgo notri? Na 150 stopinj za kake pol ure ne bi bilo dovolj? Ker sem ga že v osnovi malo preveč skuhala in tole pasteriziranje ga samo še bolj kuha. Bom še korenčkovo mezgo naredila na koncu Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana



Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00
Prispevkov: 147
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Irenca je napisal/a:
Bom kar danes dala v pečico, ko ravno kruh pečem in bo že pečica ogreta Wink

A res moram pustiti tako dolgo notri? Na 150 stopinj za kake pol ure ne bi bilo dovolj? Ker sem ga že v osnovi malo preveč skuhala in tole pasteriziranje ga samo še bolj kuha. Bom še korenčkovo mezgo naredila na koncu Laughing


Ne vem, lej, narediti moraš po svoje. Če si dala dovolj soli, ti bo obstalo tako ali tako, če je soli manj in je korenček normalno mnogo slan, je veliko bolje še enkrat pasterizirat. Mene je izučilo, ko se mi je 3 leta zapored pokvaril. Sem vse proč vrgla in skoraj jokala poleg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pixie je napisal/a:
metuljc Exclamation

jaz imam rumenega korenja kolikor hočeš Very Happy

lahko ti ga prinesem na jesensko srečanje, ali je še prezgodaj? Rolling Eyes


Joj, a res? Ne, ne, ni prezgodaj, prosim lepo, prinesi ga. Uf, bom vesela. Hvala že vnaprej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2013 03:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lana je napisal/a:
Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?


Imaš več variant:
- zasipnica na vrtu kar v zemlji
- betonska cev v zemlji
- škatla s peskom ali žaganjem, ali orehovimi listi nekje, kjer je hladno pa ne zmrzuje
- hladilna skrinja kot hladilnica
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2013 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz ravno razmišljam kam spravit tistih mojih 5 kg letos pridelanega korenja Embarassed . Bo najbrž kanta od beleža še prevelika Confused
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ciklama



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 14:57
Prispevkov: 122
Kraj: luče ob savinji

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2013 18:53    Naslov sporočila: korenje Odgovori s citatom

Tudi jaz študiram kako bi ga ohranila. Zanima me kako si ga Lana sušila, še nisem slišala da bi ga sušili.Prosim sporoči kako si naredila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana



Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00
Prispevkov: 147
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 20:09    Naslov sporočila: Re: korenje Odgovori s citatom

Očistila sem ga že en dan prej, da je bil naslednji dan čisto suh, ko sem ga naribala na ta drobno na ribežn, ter ga dala kar v sušilec za zelenjavo. Kar dolgo se je sušil, zdaj je pa ostal lep, oranžen in dišeč. Takole:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21
Prispevkov: 87
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lana
korenje surovo sušiš ali ga blanširaš?
nekje sem brala da naj bi se koreni in gomolji itd blanširali in potem sušili???
jaz bi rada posušila malo pastinaka, korenja zelene..malo tako za začimbo kakšnih juhic, pa me zanima..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana



Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00
Prispevkov: 147
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem vse sušila surovo, tako kot sadje. Tudi kolerabo in zeleno. NImam pa izkušenj od prej, samo res mi ni smiselno blanširat. Zakaj? A da pobiješ bacile? Saj pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več, da bi se lahko nalezla česa. Tudi nimaš zaprto vse skup hermetično, ker delaš na izsušitvi, tako kot recimo pri pradižniku ali jabolkih. Če dodaš vodo, pa pride lahko kaj zraven, seveda. Če bo vlaga, bo prišla plesen, čist zihr.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21
Prispevkov: 87
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ah ne, ne bojim se da bi prišlo kaj zraven, tako tud kompotov ne bi kuhali..

vprašala sem ker sem prebrala da je potrebno zelenjavo zblanširat, osušiti in kasneje posušiti, saj tudi jaz ne vidim nobene logike v temu,
kot praviš sama "pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več"
to je to.
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2013 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, saj bistvo sušenja je ravno v tem, da bakterijam in glivam odtegneš vodo, pa ne morejo živeti na račun celis rastlin (ali živali), ki jih sušimo. Enako storita sol in sladkor v primerni koncentraciji, ker naredita vodo nedostopno.
Tudi sama bi (če bi imela pastinak in zeleno in peteršilj, korenje po zaslugi pixie imam Embarassed ) bi sušila neblanširano. Saj si s sušenjem ravno hočemo priskrbeti zelenjavo brez predhodne termične obdelave. S korenjem bom poiskusila. Sem pa sušila mini paradižnike (100&1000), prerezane in so nastali mali bombončki, ki sem jih zalila z olivnim oljem, zdaj, po mesecu dni, se prav okusi sladkoba, ko jih potreseš na kruh, skupaj z malo olja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sonceluna



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50
Prispevkov: 661
Kraj: Kranj, Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2013 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, kako si sušila paradižnike?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2013 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te mini paradižnike sem prerezala na pol ali le zarezala in naložila na pladnje sušilnika.....in sušila. V tem je vsa umetnost.
Tudi tale recept ni od muh. Sušen paradižnik
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sonceluna



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50
Prispevkov: 661
Kraj: Kranj, Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2013 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za tole! Nimam še sušilca in iščem alternativne metode:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 19, 20, 21  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 2 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.