|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pixie
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21 Prispevkov: 87 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc
jaz imam rumenega korenja kolikor hočeš
lahko ti ga prinesem na jesensko srečanje, ali je še prezgodaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar danes dala v pečico, ko ravno kruh pečem in bo že pečica ogreta
A res moram pustiti tako dolgo notri? Na 150 stopinj za kake pol ure ne bi bilo dovolj? Ker sem ga že v osnovi malo preveč skuhala in tole pasteriziranje ga samo še bolj kuha. Bom še korenčkovo mezgo naredila na koncu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca je napisal/a: | Bom kar danes dala v pečico, ko ravno kruh pečem in bo že pečica ogreta
A res moram pustiti tako dolgo notri? Na 150 stopinj za kake pol ure ne bi bilo dovolj? Ker sem ga že v osnovi malo preveč skuhala in tole pasteriziranje ga samo še bolj kuha. Bom še korenčkovo mezgo naredila na koncu |
Ne vem, lej, narediti moraš po svoje. Če si dala dovolj soli, ti bo obstalo tako ali tako, če je soli manj in je korenček normalno mnogo slan, je veliko bolje še enkrat pasterizirat. Mene je izučilo, ko se mi je 3 leta zapored pokvaril. Sem vse proč vrgla in skoraj jokala poleg. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
pixie je napisal/a: | metuljc
jaz imam rumenega korenja kolikor hočeš
lahko ti ga prinesem na jesensko srečanje, ali je še prezgodaj? |
Joj, a res? Ne, ne, ni prezgodaj, prosim lepo, prinesi ga. Uf, bom vesela. Hvala že vnaprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 03:20 Naslov sporočila: |
|
|
lana je napisal/a: | Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?
|
Imaš več variant:
- zasipnica na vrtu kar v zemlji
- betonska cev v zemlji
- škatla s peskom ali žaganjem, ali orehovimi listi nekje, kjer je hladno pa ne zmrzuje
- hladilna skrinja kot hladilnica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Sep 2013 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ravno razmišljam kam spravit tistih mojih 5 kg letos pridelanega korenja . Bo najbrž kanta od beleža še prevelika _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ciklama
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 14:57 Prispevkov: 122 Kraj: luče ob savinji
|
Objavljeno: 06 Okt 2013 18:53 Naslov sporočila: korenje |
|
|
Tudi jaz študiram kako bi ga ohranila. Zanima me kako si ga Lana sušila, še nisem slišala da bi ga sušili.Prosim sporoči kako si naredila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:09 Naslov sporočila: Re: korenje |
|
|
Očistila sem ga že en dan prej, da je bil naslednji dan čisto suh, ko sem ga naribala na ta drobno na ribežn, ter ga dala kar v sušilec za zelenjavo. Kar dolgo se je sušil, zdaj je pa ostal lep, oranžen in dišeč. Takole:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
pixie
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21 Prispevkov: 87 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
lana
korenje surovo sušiš ali ga blanširaš?
nekje sem brala da naj bi se koreni in gomolji itd blanširali in potem sušili???
jaz bi rada posušila malo pastinaka, korenja zelene..malo tako za začimbo kakšnih juhic, pa me zanima.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem vse sušila surovo, tako kot sadje. Tudi kolerabo in zeleno. NImam pa izkušenj od prej, samo res mi ni smiselno blanširat. Zakaj? A da pobiješ bacile? Saj pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več, da bi se lahko nalezla česa. Tudi nimaš zaprto vse skup hermetično, ker delaš na izsušitvi, tako kot recimo pri pradižniku ali jabolkih. Če dodaš vodo, pa pride lahko kaj zraven, seveda. Če bo vlaga, bo prišla plesen, čist zihr. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pixie
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 12:21 Prispevkov: 87 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
ah ne, ne bojim se da bi prišlo kaj zraven, tako tud kompotov ne bi kuhali..
vprašala sem ker sem prebrala da je potrebno zelenjavo zblanširat, osušiti in kasneje posušiti, saj tudi jaz ne vidim nobene logike v temu,
kot praviš sama "pri sušenju izločiš vso vodo, celica ne dela več"
to je to.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj bistvo sušenja je ravno v tem, da bakterijam in glivam odtegneš vodo, pa ne morejo živeti na račun celis rastlin (ali živali), ki jih sušimo. Enako storita sol in sladkor v primerni koncentraciji, ker naredita vodo nedostopno.
Tudi sama bi (če bi imela pastinak in zeleno in peteršilj, korenje po zaslugi pixie imam ) bi sušila neblanširano. Saj si s sušenjem ravno hočemo priskrbeti zelenjavo brez predhodne termične obdelave. S korenjem bom poiskusila. Sem pa sušila mini paradižnike (100&1000), prerezane in so nastali mali bombončki, ki sem jih zalila z olivnim oljem, zdaj, po mesecu dni, se prav okusi sladkoba, ko jih potreseš na kruh, skupaj z malo olja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, kako si sušila paradižnike? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
Te mini paradižnike sem prerezala na pol ali le zarezala in naložila na pladnje sušilnika.....in sušila. V tem je vsa umetnost.
Tudi tale recept ni od muh. Sušen paradižnik |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tole! Nimam še sušilca in iščem alternativne metode:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Stran 2 od 21 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|