|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 20:30 Naslov sporočila: Kaj in kako iz Šipka |
|
|
Pozdravljeni!
Na gruntu imam precej šipka, vendar pa ga nikoli nisem obiral in predeloval!
Na letošnjem jesenskem srečanju ga je nekdo prinesel forumovcem pa me zanima kaj bodo ven z njega scoprali.
Na netu sem zasledil marmelado, liker, čaj itd. Nikjer pa postopka kako se jih pripravi.
Kakšna izkušnja? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Za čaj ga še svežega zdrobim v multipraktiku in dam sušit s semenjem vred. Ko je suh, ga toliko časa vrtim na situ, da dlačice popadajo skozi, semena in skorjo pa spravim v dobro zaprt steklen kozarec .
Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 21:09; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 29 Sep 2014 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Liker- šipek v šnopcu
300g sladkorja in pol kozarca za vlaganje šipka. Vse skupaj pomešam in dolijem šnopc. Vse skupaj dam na sonce ali nad radijator. Mešam 2x na dan dokler se sladkor ne rastopi. Potem dam v špajzo na temno in hladno. Pustim odstati kak mesec ali dva. Precedim in po okusu dodam vodo al pa šnopc. Tu mam jaz za približno l končne tekočine. Je pa tut vse odvisno od mojega okusa kuk ga bo na koncu.
Šiokov liker in drugi recepti iz šipka.
http://okusno.je/pijaca/sipkov-liker
Lahko ga pa enostavno posušiš in ga imaš za v čaj. Prerežem ga napou in dam sušit. Ko je suh ka pospravim v kozarce ali pa neprodušne posode da se ne navleče vlage. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 05:55 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana. Tudi v drugih svojih knjigah ima recepte iz jagodičevja, predvsem drnulje, češmin, trnulje .... Po njegovih receptih sem naredila vino, kis, sirup, po svojem pa marmelado. Malo se mi mudi v službo, bom popoldne napisala kakšen recept.
Lp Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 06:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga nabrala v nedeljo.
Naredim isto kot Muha.
Čeprav se tisti recept o likerju prav dobro bere _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
Šipek je res uporabno divje jagodičje. Kuhal sem marmelado v kombinaciji pol-pol z aronijo, bananami, jurko, slivami.Res je dosti dela s čiščenjem, toda ukus je enkraten pa še zdravo je. Poskusil bom tudi s čilijem po receptu z našega foruma.
Za preventivo proti prehladu sem sveži šipek zmiksal, ga zmešal z medom in vsako jutro eno zlico v usta, tega je seveda treba imeti v hladilniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Recept je iz knjige
Konzerviranje in zamrzovanje,
avtorici sta Andreja Grum,Ela Kovačič
Knjiga je bila še v lasti moje none in je iz leta 1962
mogoče je res stara,vendar je polna takšnih uporabnih receptov
Šipek v kisu
šipek,sladkor,kis
za patentne kozarce vzamemo le 3/4 kg sladkorja na 1l kisa
Opran in odcejen šipek denemo v kozarce,ga zalijemoz oslajenim prekuhanim kisom in ga 20 minut asteriziramo pri 80 stopinjah.
Šipek v kisu
3 kg lepih,zrelih šipkovih plodov
1,5l dobrega vinskega kisa
1,5 kg sladkorja
1 cimetova skorjica 15 klinčkov
lupina neškropljene pomaranče
Plodove razpolovimo,odstranimo ostanke cveta in pecljev ter semenske dlačice
temeljito operemo
kuhamo 1 minuto v vreli vodi in odcedimo
posebej skuhamo kis,sladkor,cimet,kličke in pomarančno lupino
vre naj 5 minut
dodamo šipek in vre naj 3 do 4 minute
šipek poberemo ven in ga damo v kozarce,ostala tekočina naj vre še 15 minut,da se malo zgosti
vrel sirup natočimo na šipek v kozarcih in še vroče zapremo
Tako pripravljen šipek je pikntna priloga k divjačini ,pečeni perutnini in drugem mesu _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Še en recept iz zgoraj omenjene knjige
Sok iz šipka
5kg šipka,2 l vode,1kg sladkorja
Očiščenemu šipku prilijemo vodo in počasi segrevamo.
Vre naj 3 minute.
Če uporabimo jagode,ki jih je že oplazila slana in so mehkejše je dovolj da le prevro.
Nato pretlačim,dodamo soku sladkor,ga ponovno segrejemo na 75 stopinj in vročeha nalijemo v steklenice.Točimo do roba.
Steklenice takoj zapremo.
Isto lahko naredimo iz drnulj ali brusnic. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
V še bolj starih knjigah najdemo hečapeč. Tako so rekli šipku včasih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Dario Cortese:
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku.
2. Šipkovo vino in kis
1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode
Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.
Lp Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
Nauta, pod naslovom te teme in spodaj, pod zadnjim vpisom levo imaš okence. Nova tema. Klikni, naprej ti bo jasno.............
Saj bi ti odprla novo temo, pa pravijo, da je treba dat palico v roke, ne ribe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Metuljc, saj sem vedela, da obstajajo dobre duše in pomagajo tistim, ki ne znajo brati.
Lp Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Bolj ko gledam tole knjigo od none,bolj mi je všeč.
Za kaj bi se uporabljal spodnji shranek nisem čisto prepričana.
Računam da bo kdo napisal kaj več o uporabi le tega.
Piše samo pasterizacija šipka.
Šipek,sladkorna raztopina-na 1 liter vzamemo 750g sladkorja
Šipek,ki pa ne sme biti mehak operemo,mu odstranimo peclje in muhe,razpolovimo,z ostrim nerjavečim nožem očistimo seme in dlačice,ponovno operemo in odcedimo.
Za pasterizacijo polovičke zložimo v kozarce ,jih zalijemo s sladkorno raztopino in nato pasteriziramo.
80 stopinj,30 minut
Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Felicita Kalinšek ima v svojih bolj zgodnjih izdajah, recimo pred 2. sv. vojno, zanimive reči. Mislim, da so tako vložen šipek uporabljali tudi kot dekoracijo. Po moje je bil pa tudi uporabljan za razna peciva.
Verjamem, da ne, knjiga je "premlada", take reči se najdejo v izdajah okoli leta 1930, recimo. Recimo tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Šipkov sok
Po sliki sodeč je narejen na sokovnik
5kg šipka,3 l vode 3/4 kg sladkorja
Očiščen šipek operemo in odcedimo,nato ga zmeljemo na mesoreznici.
Zalijemo z vodo in primešamo sladkor.
Vse skupaj pustimo pokrito čez noč na hladnem.
Dobimo približno 4 l soka.Vsebuje precej vitamina C.
**********************************
pripis
Iz ostankov sadja po sočenju lahko naredimo tudi marmelado. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|