Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj in kako iz Šipka
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1276
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 20:30    Naslov sporočila: Kaj in kako iz Šipka Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Na gruntu imam precej šipka, vendar pa ga nikoli nisem obiral in predeloval!
Na letošnjem jesenskem srečanju ga je nekdo prinesel forumovcem pa me zanima kaj bodo ven z njega scoprali.
Na netu sem zasledil marmelado, liker, čaj itd. Nikjer pa postopka kako se jih pripravi.
Kakšna izkušnja?
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za čaj ga še svežega zdrobim v multipraktiku in dam sušit s semenjem vred. Ko je suh, ga toliko časa vrtim na situ, da dlačice popadajo skozi, semena in skorjo pa spravim v dobro zaprt steklen kozarec .

Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 21:09; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Liker- šipek v šnopcu
300g sladkorja in pol kozarca za vlaganje šipka. Vse skupaj pomešam in dolijem šnopc. Vse skupaj dam na sonce ali nad radijator. Mešam 2x na dan dokler se sladkor ne rastopi. Potem dam v špajzo na temno in hladno. Pustim odstati kak mesec ali dva. Precedim in po okusu dodam vodo al pa šnopc. Tu mam jaz za približno l končne tekočine. Je pa tut vse odvisno od mojega okusa kuk ga bo na koncu.

Šiokov liker in drugi recepti iz šipka.
http://okusno.je/pijaca/sipkov-liker



Lahko ga pa enostavno posušiš in ga imaš za v čaj. Prerežem ga napou in dam sušit. Ko je suh ka pospravim v kozarce ali pa neprodušne posode da se ne navleče vlage.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 05:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana. Tudi v drugih svojih knjigah ima recepte iz jagodičevja, predvsem drnulje, češmin, trnulje .... Po njegovih receptih sem naredila vino, kis, sirup, po svojem pa marmelado. Malo se mi mudi v službo, bom popoldne napisala kakšen recept.
Lp Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 06:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga nabrala v nedeljo.
Naredim isto kot Muha.

Čeprav se tisti recept o likerju prav dobro bere Wink
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šipek je res uporabno divje jagodičje. Kuhal sem marmelado v kombinaciji pol-pol z aronijo, bananami, jurko, slivami.Res je dosti dela s čiščenjem, toda ukus je enkraten pa še zdravo je. Poskusil bom tudi s čilijem po receptu z našega foruma.
Za preventivo proti prehladu sem sveži šipek zmiksal, ga zmešal z medom in vsako jutro eno zlico v usta, tega je seveda treba imeti v hladilniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recept je iz knjige
Konzerviranje in zamrzovanje,
avtorici sta Andreja Grum,Ela Kovačič

Knjiga je bila še v lasti moje none in je iz leta 1962
mogoče je res stara,vendar je polna takšnih uporabnih receptov

Šipek v kisu

šipek,sladkor,kis
za patentne kozarce vzamemo le 3/4 kg sladkorja na 1l kisa

Opran in odcejen šipek denemo v kozarce,ga zalijemoz oslajenim prekuhanim kisom in ga 20 minut asteriziramo pri 80 stopinjah.


Šipek v kisu

3 kg lepih,zrelih šipkovih plodov
1,5l dobrega vinskega kisa
1,5 kg sladkorja
1 cimetova skorjica 15 klinčkov
lupina neškropljene pomaranče

Plodove razpolovimo,odstranimo ostanke cveta in pecljev ter semenske dlačice
temeljito operemo

kuhamo 1 minuto v vreli vodi in odcedimo

posebej skuhamo kis,sladkor,cimet,kličke in pomarančno lupino
vre naj 5 minut

dodamo šipek in vre naj 3 do 4 minute

šipek poberemo ven in ga damo v kozarce,ostala tekočina naj vre še 15 minut,da se malo zgosti

vrel sirup natočimo na šipek v kozarcih in še vroče zapremo


Tako pripravljen šipek je pikntna priloga k divjačini ,pečeni perutnini in drugem mesu
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še en recept iz zgoraj omenjene knjige

Sok iz šipka

5kg šipka,2 l vode,1kg sladkorja

Očiščenemu šipku prilijemo vodo in počasi segrevamo.
Vre naj 3 minute.
Če uporabimo jagode,ki jih je že oplazila slana in so mehkejše je dovolj da le prevro.
Nato pretlačim,dodamo soku sladkor,ga ponovno segrejemo na 75 stopinj in vročeha nalijemo v steklenice.Točimo do roba.
Steklenice takoj zapremo.

Isto lahko naredimo iz drnulj ali brusnic.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V še bolj starih knjigah najdemo hečapeč. Tako so rekli šipku včasih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dario Cortese:
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku. Razz

2. Šipkovo vino in kis

1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode

Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, Embarassed bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.

Lp Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nauta, pod naslovom te teme in spodaj, pod zadnjim vpisom levo imaš okence. Nova tema. Klikni, naprej ti bo jasno............. Wink
Saj bi ti odprla novo temo, pa pravijo, da je treba dat palico v roke, ne ribe. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Metuljc, saj sem vedela, da obstajajo dobre duše in pomagajo tistim, ki ne znajo brati. Rolling Eyes
Lp Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj ko gledam tole knjigo od none,bolj mi je všeč.

Za kaj bi se uporabljal spodnji shranek nisem čisto prepričana.
Računam da bo kdo napisal kaj več o uporabi le tega.

Piše samo pasterizacija šipka.

Šipek,sladkorna raztopina-na 1 liter vzamemo 750g sladkorja

Šipek,ki pa ne sme biti mehak operemo,mu odstranimo peclje in muhe,razpolovimo,z ostrim nerjavečim nožem očistimo seme in dlačice,ponovno operemo in odcedimo.
Za pasterizacijo polovičke zložimo v kozarce ,jih zalijemo s sladkorno raztopino in nato pasteriziramo.
80 stopinj,30 minut


Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Felicita Kalinšek ima v svojih bolj zgodnjih izdajah, recimo pred 2. sv. vojno, zanimive reči. Mislim, da so tako vložen šipek uporabljali tudi kot dekoracijo. Po moje je bil pa tudi uporabljan za razna peciva.
Verjamem, da ne, knjiga je "premlada", take reči se najdejo v izdajah okoli leta 1930, recimo. Recimo tukaj. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šipkov sok

Po sliki sodeč je narejen na sokovnik

5kg šipka,3 l vode 3/4 kg sladkorja
Očiščen šipek operemo in odcedimo,nato ga zmeljemo na mesoreznici.
Zalijemo z vodo in primešamo sladkor.
Vse skupaj pustimo pokrito čez noč na hladnem.
Dobimo približno 4 l soka.Vsebuje precej vitamina C.

**********************************

pripis

Iz ostankov sadja po sočenju lahko naredimo tudi marmelado.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.