Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti s čilijem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2014 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni problema, ti se kar zlaufi!

Very Happy
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2014 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

prvič bom delal "čilijevo olje". Imam posušen Habanero in Jalapeno.
Koliko gramov bi dal enega in drugega na količino olja? Razmerje me zanima, da bi bilo zmerno oz. tak močno kot ponavadi dobiš v restavracijah/pizzerijah po Italiji, Franciji,....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2014 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri tem ti pa nemorem pomagati. jaz jih namečem po ubčutku.


Še nekaj receptov za jalapenote z druge strani.

sisemen je napisal/a:
Jalapenote odbijes pri peclju, izdolbes semena, napolnis s skuto (in začimbami), daš zadevo na protfan in pečeš 15-20 minut na 200, zraven pa malo polijes s stopljenim maslom. Odlicen snack.


ali3n je napisal/a:
Tkole se grem jest tole filanje (filam z mešanico zdenka sir + nariban parmezan; dobri so tudi kozji siri itd.); lahko oviješ s slanino:

- obešeni na žici (kolesarske šprikle)
Jalapeno on a stick]



- al pa kar direktno na žaru (paziš na to kako so obrnjeni, da ne steče vse ven)
jalapeno zar]


jalapeno filani


_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazb



Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 12:58    Naslov sporočila: Domači Tabasco Odgovori s citatom

Zanimiv recept za doma narejeni Tabasco, preverjeno odlično...

https://www.youtube.com/watch?v=gK2IfzhxnHM

lp Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjazb



Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 13:04    Naslov sporočila: Sriracha Odgovori s citatom

še en recept, tudi preverjeno dober, za omakco Sriracha. Baje zadeva izvira iz Tajske...

https://www.youtube.com/watch?v=vgK3EpXROks

lp Matjaz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje za izkušene:
je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne.
Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.
Hvala za potrpljenje in morebitni nasvet. lp
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stara postaja sem bolj amater ampak kolikor mi je znano sta sol in kis naravna konzervansa. Dokler me Metuljc ne popravi.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli.
Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta.
(pajo, si zadovoljen?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Pajo in metuljc!
Razmišljam kot metuljc: tista mala količina nima vloge konzervansa, zato ga bom opustila, saj tako vse še pasteriziram. Ja, metuljc, pametni pišejo, posebno če je spomin luknjičav kot švicarski sier (menda naravni proces pri mojih letih Embarassed ).
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli.
Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta.
(pajo, si zadovoljen?)

Jao metuljc vedel sem koga moram pobezati če hočem lep odgovor! Zadovoljen.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2015 13:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stara postaja je napisal/a:
Vprašanje za izkušene:
je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne.
Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.


No ja, verjetno tudi malo konzervira, pa čeprav je kis notri samo zaradi okusa ..... Rolling Eyes

Sicer pa obstoja tudi precej receptov, kjer se čili omakce okisajo z limoninim sokom.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marmel



Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59
Prispevkov: 95
Kraj: Cerknica (okolica)

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2015 09:39    Naslov sporočila: Marmelada s čilijem Odgovori s citatom



Poskusil naredit marmelado s čilijem in je kar dobro uspela...če koga zanima kaj sem dal noter:
- 5 breskev + 1 jabolko (skupaj očiščenega 840 g)
- želirni sladkor (450 g)
- 1 čili (Naga Jolokia)
- 1 vanilijev sladkor
- ½ žličke ingverja v prahu
- sok ½ limete

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marmel



Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59
Prispevkov: 95
Kraj: Cerknica (okolica)

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2015 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No zdaj sem ugotovil, da namazana z maslom na kruhu komaj kaj požgečka (na žličko je bilo še kar čutit, zdaj pa nič) Sad

Drugič več kurjave noter Exclamation
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marmel



Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59
Prispevkov: 95
Kraj: Cerknica (okolica)

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2015 06:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj čilijeve omake pasterizirate, ko jih napolnite v stekleničke? Nabavil sem tiste PVC zamaške s katerimi se omaka lepše toči iz flaške pa ne vem koliko temperature prenesejo ti zamaški. Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2015 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.