|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2014 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ni problema, ti se kar zlaufi!
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
prvič bom delal "čilijevo olje". Imam posušen Habanero in Jalapeno.
Koliko gramov bi dal enega in drugega na količino olja? Razmerje me zanima, da bi bilo zmerno oz. tak močno kot ponavadi dobiš v restavracijah/pizzerijah po Italiji, Franciji,.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 27 Dec 2014 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
Pri tem ti pa nemorem pomagati. jaz jih namečem po ubčutku.
Še nekaj receptov za jalapenote z druge strani.
sisemen je napisal/a: | Jalapenote odbijes pri peclju, izdolbes semena, napolnis s skuto (in začimbami), daš zadevo na protfan in pečeš 15-20 minut na 200, zraven pa malo polijes s stopljenim maslom. Odlicen snack. |
ali3n je napisal/a: | Tkole se grem jest tole filanje (filam z mešanico zdenka sir + nariban parmezan; dobri so tudi kozji siri itd.); lahko oviješ s slanino:
- obešeni na žici (kolesarske šprikle)
Jalapeno on a stick]
- al pa kar direktno na žaru (paziš na to kako so obrnjeni, da ne steče vse ven)
jalapeno zar]
jalapeno filani
|
_________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matjazb
Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08 Prispevkov: 9
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
matjazb
Pridružen/-a: 02.10. 2014, 14:08 Prispevkov: 9
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje za izkušene:
je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne.
Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.
Hvala za potrpljenje in morebitni nasvet. lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja sem bolj amater ampak kolikor mi je znano sta sol in kis naravna konzervansa. Dokler me Metuljc ne popravi. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli.
Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta.
(pajo, si zadovoljen?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Pajo in metuljc!
Razmišljam kot metuljc: tista mala količina nima vloge konzervansa, zato ga bom opustila, saj tako vse še pasteriziram. Ja, metuljc, pametni pišejo, posebno če je spomin luknjičav kot švicarski sier (menda naravni proces pri mojih letih ). _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli.
Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta.
(pajo, si zadovoljen?) |
Jao metuljc vedel sem koga moram pobezati če hočem lep odgovor! Zadovoljen. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja je napisal/a: | Vprašanje za izkušene:
je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne.
Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez.
|
No ja, verjetno tudi malo konzervira, pa čeprav je kis notri samo zaradi okusa .....
Sicer pa obstoja tudi precej receptov, kjer se čili omakce okisajo z limoninim sokom.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marmel
Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59 Prispevkov: 95 Kraj: Cerknica (okolica)
|
Objavljeno: 18 Sep 2015 09:39 Naslov sporočila: Marmelada s čilijem |
|
|
Poskusil naredit marmelado s čilijem in je kar dobro uspela...če koga zanima kaj sem dal noter:
- 5 breskev + 1 jabolko (skupaj očiščenega 840 g)
- želirni sladkor (450 g)
- 1 čili (Naga Jolokia)
- 1 vanilijev sladkor
- ½ žličke ingverja v prahu
- sok ½ limete
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
marmel
Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59 Prispevkov: 95 Kraj: Cerknica (okolica)
|
Objavljeno: 18 Sep 2015 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
No zdaj sem ugotovil, da namazana z maslom na kruhu komaj kaj požgečka (na žličko je bilo še kar čutit, zdaj pa nič)
Drugič več kurjave noter |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marmel
Pridružen/-a: 27.03. 2014, 13:59 Prispevkov: 95 Kraj: Cerknica (okolica)
|
Objavljeno: 19 Sep 2015 06:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj čilijeve omake pasterizirate, ko jih napolnite v stekleničke? Nabavil sem tiste PVC zamaške s katerimi se omaka lepše toči iz flaške pa ne vem koliko temperature prenesejo ti zamaški. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Sep 2015 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Nepasterizirane ne morejo obstati dlje časa. Prevri en zamašek v vodi, pa boš videl. Sicer pa, če polniš vrelo omako v stekleničke, ki si jih v pečico na vsaj 100 stopinj temeljito pregrel, pokriješ s prevretimi zamaški, ki jih sproti jemlješ iz vrele vode, ki si jih dodal kis (pokrovčki v njej so vreli vsaj nekaj minut), je to zadosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 5 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|