|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 23:03 Naslov sporočila: breskov kis |
|
|
Veliko nasvetov in napotkov o izdelavi kisa sem prebrala, pa mi nekak niso nikamor "sedli" in uspeh je bil temu primeren komsi-komsa.
Dokler nisem našla spodnjega recepta. Mogoče še komu prav pride, da porabi olupke ali odrezke nagnitega sadja.
Večina angleških receptov uporablja kot mersko enoto "cup" (236 ml), zato priporočam, če kje najdete set teh meric - nakup se splača, je bolj enostavno sicer uporabite katero drugo merilno posodo.
Takole gre v original receptu: breskov kis
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešajte v primerni posodi (stekleni 2ali2,5 l kozarci so super) in pokrijte s papirnato brisačko. Naj stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešajte (kozarec lahko ovijete s šalom, da mu bo topleje).
Po tednu dni precedite sadne ostanke in tekočino vrnite v čist kozarec in spet pokrijte s papirnato brisačko. Stoji naj 2-4 tedne, vmes preverjajte okus.
Ko vam je okus zadovoljiv, lahko prekinete kisanje s stabilizacijo kisa:
- segrejte kis na 60 stopinj. Najbolje je uporabit termometer, ker bo sicer pri 71 stopinjah ocetna kislina izhlapela.
Nalijte v lepe stekleničke in zatesnite z nekovinskimi pokrovčki. Recept pravi, da je v steklenice dobro dodati hrastov ostružek - za izboljšanje okusa (nisem še ugotovila kje bi se to dalo nabavit, verjetno imajo vinarji to zadevo??)
Kis lahko uporabljate takoj, ali ga pustite zoreti na temnem in hladnem nadaljnih 6 mesecev.
Moj breskov kis bo vsak čas pravšnji. Je tudi radodaren pri izdelavi "kisove mame", je naredil eno lepo debelo, ki sem jo porabila (pri poskusnem kisu iz ačoče ) in potem je naredil še eno (ki je šla v poskusni kis iz perile )
Žal ne bo dočakal staranja, ker je tako dober, da ga bo prej zmanjkalo možno da bo iz kutin tudi božanski ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
Iz kutin JE božanski, sem ga delala, tudi iz okrasnih. Sem mu pa, ko je bil gotov, dodala malo (!!!) sladkorja, spominja na beli balzamični po tej, sladkasti noti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz že uporabljam letošnji kis z ranih sladkih jaboljk. zgrešeno sem mislil, da morajo biti jabolka kisla. Več je sladkorja, več je aklkohola, boljši je potem kis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
super, metuljc, se mi že slina nabira po ustih
pep, kmalu se pridružim k uporabi svojega kisa. Jesen je radodarna in načinov, kako porabiti pridelke toliko, da mi glava poka počasi, lepo počasi .... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa letos izdelujem jabolčni kis po navodilu, ki sem ga našla med brskanjem po spletu:
1. jabolka sem izsočila na sokovniku
2. dobljen sok sem nalila v steklenice, katere sem zaprla z balonom (za preprečitev dostopa zraka v steklenico). Po nekaj dneh se je začelo burno alkoholno vrenje - baloni pa so se konkretno napihnili.
3. Ko se je vrenje umirilo, sem tekočino precedila v čiste steklene kozarce, dodala malo dobrega jabolčnega kisa, pokrila z tkanino (starimi moževimi robci ) in postavila na hladilnik. Vse skupaj sem še pokrila s temnim blagom (da bo kis v temi) in bom tako pustila eno leto. Na površini že nastaja klobuk.
Imam pa eno vprašanje: kako doseči, da je narejen kis prozoren in ne moten? Večino doma izdelanih kisov, ki sem jih videla, je bilo motnih. Tak je bil tudi moj lanski kis. Ali to pomeni, da kis še ni dozorel, ali je prozornost odvisna od načina izdelave? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, brbr, eno leto čakati na kis - si se na debelo namazala z mastjo potrpežljivih
Glede motnosti še nimam odgovora - premalo izkušenj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
V litrski steklenici se bo težko zbistril, še zlasti če ga odlivaš.
V večji posodi 20l in več pa se sam zbistri po letu ali dveh.l |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Figula:povsod pravijo, da ga pustiš eno leto pri miru. Kar je sitno prvo leto, ko še nimam lanske pfridelave. Potem je pa čisto OK, ker tako in tako uporabljaš lanskega.
Jaz sem eno leto že odčakla in zdaj že uporabljam lanskega. Hranila sem ga v 5l kozarcu. Todi pred pretakanjem ni bil bister, pa tudi močan ni dovolj (za moj okus). Lani sem ga izdelovala po običajnem postopku (sok, že od začetka pokrit samo s tkanino. Ko je odvrel pa ga nisem nič pretočila, ker se mi je zdelo, da nima toliko usedline). je pa med zorenjem kar nekaj klobukov potonilo (3), pa so se potem naredili novi. Potopljenih klobukov nisem odstranjevala, kar je bilo (kot sem kasneje nekje čitala) narobe. Zakaj so se potopili, ne vem in mogoče so prav potopljenci razlog, da kis ni tak, kot bi moral biti.
Dajmar: hvala za odgovor. Kot sem povedala sem ga hranila v 5l kozarcu in ga nisem nič odlivala ali mešala/premikala. Na dnu je bila sicer usedlina, a kis je še vedno moten. To se pravi, da so bistri kisi ponavadi starejši od enega leta?
Mislila sem, da jih profesionalci nekako filtrirajo _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Gotovo jih filtrirajo. Ampak, v prodaji so tudi motni, se mi zdi. Sploh pa, saj z motnostjo ni nič narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, se strinjam, da ni nič narobe - ni pa popolno. Jaz pa bi želela narediti popoln kis (saj vem, da nič ni popolno, pa vendar bi se želela popolnosti približati, kar se da) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
Saj razumem, brbr je pa žalostno, da 1 leto čakaš in ugotoviš, da okus in moč nista pričakovana.
Je kdo iz industrije, ki bi iskreno povedal s čim "bistrijo" kis, kakšna je formula tistega "filtra"? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Za bistrenje mislim da dodajajo tudi kutine med jabolka. Ko meljejo. Pa razne filtre, na eni spletni trgovini jih lahko kupiš za nekih 20€ .
Jaz še zmeraj zagovarjam, da je pravi kis iz iztisnjenih sadežev. Dodajati vodo in sladkor če ni potrebe je brezveze.
Imam pa nekaj kisa iz sliv. Ki je bil pa mukotrpen za delo, ampak je božanski. Poleg večdeset litrov drugih kisov
Je pa tako da rata ali ne. Če veš osnovni recept je zelo lažje _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi bil pa bister kis popoln? popoln je, če je okusa, kot si ga želimo. A ni ravno Ašičev kis, v beli, mlečni plastenki, moten? To motnost dajejo delci, ki vsebujejo kaj koristnega.
No, brbr, želim ti, da ti uspe. mene usedlina na moti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem pa spet v dilemi. sem šla gledat mojo prvo rundo kisa nastavljen (3. in se mu je klobuk ponovno potopil. Na površini pa že nastaja tanka kpoprena novega. Pogovarjala sem se z dvema pridelovalcema (en profesionalec in ena stara gospa, ki kis dela že desetletja) in oba sta rekla, da moram potopljeno gobo odstranit. Zakaj se pa potopi, pa nista vedela (njima se ne). Tako sem odstranila oba klobuka, hkrati pa sem kis poskusila. Je kisel kot vrisk . Zdaj pa ne vem ali je kis že narejen, ker je kisel in ga lahko zaprem v steklenice, ali naj ga pustim stati eno leto odprtega in ga nato shranim (medtem pa sproti odstranjujem potopljene gobe) Ali je možno, da se bo razkisal, če ga pustim odprtega? Oh, koliko vprašanj... Upam, da vas ne morim preveč. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 22:14 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, moj lanski kis se je naredil s klobukom, ki je ostal lepo na vrhu, in z močno kislostjo v treh mesecih. Bil je moten in sem seveda hotela bistrega. In sem jabolka in klobuk odstranila in kis prelila v veliko steklenico in pustila odprtega. V enem mesecu se je razkislil in postal ena navadna grenkasta brozga brez kakršnekoli kisline.
Komentar moje sosede, ki vsako leto pripravi svoj kis v sodu, je bil, da ne bi smela odstraniti klobuka in ga nič pretakati. Samo jabolka naj bi odstranila in kis pustila v veliki posodi. Po njenem se kis po litrih jemlje stran za sprotno porabo, ostalo se pusti v posodi, v kateri kisaš, s klobukom vred. Če se klobuk potopi, ga pa moraš odstraniti, ker sicer kisu jemlje kislost. Ko potopljenega odstraniš, se menda naredi nov.
Ko osvojim to znanost, sporočim. Za zdaj ga znam samo narediti in uničiti, ohraniti pa ne . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 3 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|