|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 08 Jun 2014 21:03 Naslov sporočila: Recepti likerjev |
|
|
Recepti likerjev iz emaila
"Podrobni recepti likerjev in njihova priprava" klik
"Seznam likerjev:
Absint
Alchermes
Amaretto
Ananasov liker
Anti živček
Artičokina grenčica
Avokado liker
Baily's po domače
Bananin liker
Bazilikin liker
Bezgov liker
Bezgovo vino
Borovi storžki z vodko
Borovničev liker
Borovničevec
Božični liker
Božični liker
Breskov liker
Brinovo vino
Bukov liker
Cassis
Cimetov liker
Citron-melisin liker
Citrus liker
Curacao
Damski liker
Dober zeliščni liker
Domač vanilin liker
Domača medica
Domači whisky
Evkaliptusovo žganje
Figov liker
Glogov liker
Grenivkin liker
Grozdje v žganju
Guiness liker
Hmeljev liker
Hruške v rumu
Hruškov liker
Hruškov liker II.
Huda Mravljica
Ingverjev liker
Ingverjev-medeni liker
Irish krem liker
Jabolčni liker
Jagermaister tete Pehte
Jagodni liker
Jagodni liker
Jajčni liker
Janežev liker
Jelkovi vršički v ginu
Kahlua
Kakavov liker
Kavni liker
Kavno-pomarančni liker
Kivi Liker
Kokosov liker - Batida de coco
Kostanjev liker
Krem limoncello
Kumkvat liker
Kutin liker
Lahko noč
Lešnikov liker
Liker iz bezgovih jagod
Liker iz granatnih jabolk
Liker iz korenine sladkega korena
Liker iz kosmulj
Liker iz kumkvata
Liker iz listov črnega čaja
Liker iz malin
Liker iz mareličnih koščic (amaretto)
Liker iz rdečega vina
Liker iz smrekovih vršičkov
Liker iz suhih marelic
Liker iz vijolic
Liker iz zelenega čaja
Liker po ameriško
Liker s pivom
Liker s pudingom
Liker z robidnicami
Limetin liker
Limetino-ingverjev liker
Limoncello
Limonin liker
Limonino-bananin liker
Limonovec
Lipin liker
Lovorjev liker
Marakuja liker
Medeni liker
Medeno vino
Medica
Mentolov liker
Metin (ali melisin liker)
Metin liker
Mlečni liker
Mozart liker
Nougat liker
Nougatov liker alla Blanka
Orehov liker
Orehov liker II.
Pehtranov liker
Pelinkovec
Pina Colada
Pomarančni liker
Pomarančni liker II.
Pomarančni liker z muškatnim oreškom
Ponarejeno slivovo vino
Portugalsko vabilo
Rabarbarin liker
Refoškov liker
Regratov liker
Rosolio
Rožičev liker
Rožmarinov liker
Rožno žganje
Rumov krem liker
Sivkin liker
Sladke sanje
Slivov liker
Smetanov liker
Special žajbljev liker
Teranov liker
Vanilin krem liker
Vaniljev liker
Vaniljevo-smetanov liker
Vermouth
Višnjev liker
Višnjev liker malo drugače
Začinjen rum
Zdravilni liker za slabokrvne
Zeliščni liker
Zeliščni liker II.
Zeliščno žganje za prebavo
Zimska pravljica
Šipkov liker
Žajbljev liker
Žajbljev liker II.
Želodčno žganje
Česnov liker
Čokoladni liker
Čokoladni liker alla puding
Čokoladni liker z žganjem" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 10 Jun 2014 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tale povezava je zelo praktična: pregledno, enostavni recepti - res uporabno, vse na enem mestu. Hvala, Orlica! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
anci1211
Pridružen/-a: 29.11. 2014, 00:01 Prispevkov: 46
|
Objavljeno: 08 Dec 2014 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imem težave s tem, da mi pogosto liker greni. Opazil pa sem tudi da se to dogaja samo pri pripravi sadnih likerjev. Mogoče kdo ve v vem je težava? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Sep 2015 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Letos še v načrtu:
- črni trn (letos ga je ogromno)
- hmelj, vendar vprašljivo (pravkar nabrani daje zelo medel vtis, tako da najbrž ne bom riskiral dobrega šnopsa zanj)
Letos v izdelavi:
- ohrehovec (zeleni orehi) + klinčki + cimet + limonina skorjica + vanilija
- kosmulje (fina sladko-kisla zadeva, pride zelo podobno kot kitajsko slivovo vino)
- cvet konoplje (industrijska ... praktično takoj obarva)
- bezgovo cvetje + limonina skorjica (pri obiskovalcih najbolj priljubljena kombinacija)
- cvetje akacije (ni bilo pravega učinka - barva je, okusa ni, čisto drugače kot bezeg; nima pravega smisla, primerno kvečjemu za tiste, ki jim je glavno, da je alko)
- tropine kombinacije grozdje regent + bezgove jagode, ki so prišle iz parnega sokovnika + vanilija
- ostanki od miksanja rakitovca, ki je bil precejen v sok, masa pa vržena v šnops
Lanska zaloga:
- kosmulje
- aronija + klinčki + vanilija
- bezgovo cvetje
- sivka in limona
- maline, rdeči ribez in murva
- murva
- meta (suaveolens, po moje; ta zadeva bi po moči lahko bila primerna za zobozdravniške posege)
V lanski murvi se je po nesreči namakal tudi polž, tako da bi temu lahko rekli polževec. Vendar je žena letos na nekem modelarskem dogodku plasirala to murvo in bila je zelo zelo dobro sprejeta. Sklepam, da se je skozi čas vse skupaj ravno prav sestavilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
Dexter's laboratory - surovine za likerje 2015
2 x bezeg cvet
trnulje (črni trn) .... letos prvič, tole je čista zmaga - vendar limited edition, ptice so po prvem pobiranju pojedle vse ostalo
konoplja (industrijska
kosmulje
bezeg jagode + grozdje regent
ostanek od kosmulj (kosmulje, prepojene s šnopsom - če bi kdo pecivo delal)
hrušica (amelanchier, za ljubitelje okusa marcipana)
nekje zadaj se sveti še par flaš medenega šnopsa
zdaj pride dodajanje sladkorne raztopine, kjer je to potrebno, in odležanje.
orehovec in rakitovec se še namakata, oljčice so se danes začele. limoncello sem nekje pozabil
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 16:47 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, kako si ti priden _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Crti, tole me zanima kak si prenal?
- aronija + klinčki + vanilija...
Cukr? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Aronija je bila namočena lani v sadjevec (hruška-sliva). Tako odležana je bila letos dopolnjena s klinčki, vanilijo in limonino skojico ter nekaj malega cukra (glede njega se držim tega, da je lažje po potrebi dodati kot odvzeti).
Ni resnega razloga, zakaj tako po etapah - razen tega, da sem lani pač imel ravno toliko, da je bilo za namočit, potem pa mi je zmanjkalo idej za finalizacijo in sem nadaljeval šele letos.
Za moje pojme je izpadlo zelo dobro, čeprav ne tako brutalno dobro kot trnulje - sloe gin oziroma v mojem primeru sloe sliwowitz - ki je pa res grozljivo dobra stvar.
Če se ti ne da vsakič znova ukvarjati z limonami, lahko narediš polizdelek za limoncello - samo namočena skojica, in potem tisto dodajaš, kjer rabiš.
Eni celo skorje ne namakajo direktno, temveč limone dajo viset v flašo nad gladino alkohola, katerega hlapi potem sčasoma izlužijo aromate... True story menda...
Zdajle sem ravno namešal bezgov cvet + nekaj že namočene skorjice + nekaj mete od lani + sladkorna raztopina 1 sladkor : 2 voda. Namesto mete bi lahko dal janež, cimet ali ingver je pa po moje že vprašljiv, ker bi povozil bezeg.
Pazi kaj sem danes našel: http://lifehacker.com/5966410/make-infused-liquors-oils-and-syrups-in-seconds-instead-of-days-or-weeks
Kakor sem se kasneje razgledal, ljudje pravijo, da (vsaj za sloe gin) praktično ni razlike v okusu med klasično in ultra forsirano metodo: http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/seasonal-food-and-drink/11303619/How-to-make-sloe-gin-in-under-300-seconds.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Em, namočena skorjica v? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Skorjica v čemerkoli alkoholnem.
Limoncello = namočena skorjica v (sadjevcu, slivovki, hruškovcu, tropinovcu... nekje 5-7 lupin limon v 1 l šnopsa, lupiš lahko z nožem za krompir, NE BELEGA!) + enaka količina mešanice 2 voda : 1 sladkor
Namesto izdelave do konca si shraniš polizdelek: samo alko od namakanja skorjice - in potem to dodajaš povsod, kamor bi sicer moral zraven dati namakat tudi kaj skorjice, pa takrat -- nisi imel nešpricanih limon, se ti ni dalo, si moral peljat psa na aerobiko... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, ok hvala!
No, ne vzemi kot kritiko, ma smo eni ko rabmo mal bolj podrobno... _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Okt 2015 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
NP, jaz se tudi učim... Mogoče ti vse narobe razlagam in se da vse dosti boljše napravit |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rosca
Pridružen/-a: 08.10. 2015, 17:57 Prispevkov: 22 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
zdravo, ali je kdo od vas ze kdaj naredil liker iz lavande ter ce kako bi se ga naredilo? sem ga letos poleti na morju poskusila in je bil nepozabno dober in bi ga drugo leto ce mi bo lavanda obrodila vec cvetov tudi sama naredila?
lp rosca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Rosca, kaj, če bi najprej prebrala prvi zapis v tej temi. Tam najdeš recept. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Lavanda je *zelo* močna aroma, zelo hitro se sprosti v alkohol, tako da pogosto testiraj, kako daleč je. Lahko si tudi že v enem dnevu pri koncu, odvisno, kaj želiš doseči.
Pa na splošno (torej ne le za sivko) je tako, da četudi večina receptov pravi, naj se sladkor ali sladkorna raztopina dodaja po namakanju - je vsaj po mojem vtisu pogosto fajn, da je že od začetka zraven nekaj malega sladorja, ker lepše poteka aromatizacija. Ne znam razložiti številčno in kemično, samo povem, kakšen vtis sem dobil doslej.
(Kaj je to nekaj malega - žlica ali dve v liter.)
Nazadnje urejal/a crtj 11 Okt 2015 12:50; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|