|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jun 2013 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
Se mi zdi, da ima kar ime Josta ... . Angleži jo kličejo Jostaberry. Križanec Ribes grossularia x nigrum
Takole pravi Darinka Koron:
Križanci med črnim ribezom in kosmuljami
Križanci med črnim ribezom in kosmuljami so nastali iz želje, da bi dobili rastlino z dolgimi grozdi in velikimi jagodami dobrega okusa, brez trnov in z velikim pridelkom. S križanjem v laboratoriju jim je uspelo ustvariti rastlino, ki je željam žlahtniteljev ustrezala le v nekaterih lastnostih. Poimenovali so jo josta. Ime je sestavljeno iz nemških poimenovanj za črni ribez (Johanisbeere) in kosmuljo (Stachelbeere). Josti so sledili še drugi križanci: jostaki, jostina, jochina, jocheline, jonova, jogranda, brino in druge.
Grm joste je visok do 2,5 metra in po bujnosti presega črni ribez in kosmuljo. Veje so brez trnov, kot pri črnem ribezu. Enaka je tudi barva lesa. Josta je, tako kot kosmulja, odporna proti nizkim zimskim temperaturam. Brsti so jajčaste oblike, proti vrhu zašiljeni. Spomladi začne brsteti zelo zgodaj. Rastlina je zaradi temno zelenih svetlečih se listov lahko tudi okrasna. Cveti na enoletnem lesu, ki izrašča iz dve- in triletnega lesa. Plodovi so ovalno okrogli, od vijoličasto temno rdeči do črni. Njihovo meso je sladko, rahlo kislo, manj prijetno kot pri kosmuljah. Vsebujejo zelo veliko vitamina C, so osvežilni, z značilno aromo. Primerni so za predelavo v sokove in marmelade.
Za svojo rast potrebuje josta zelo veliko prostora, tudi do štiri kvadratne metre. Za tla ni zahtevna. Grme posadimo v razdalji 1,1 do 1,3 metra v vrsti in tri metre med vrstami. Pred sajenjem tla globoko prekopljemo in založno pognojimo s hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili. Grmi rastejo do 15 let. S starostjo rodnost in kakovost pridelka močno upadata. Rez, ki jo izvajamo ob koncu zime, je zelo preprosta. V grmu naj bi imeli največ tri do štiri leta stare veje. Po rezi naj ostane štiri do šest vej, starih od dve do tri leta, ena ali dve enoletni veji ter ena ali dve starejši veji, stari od tri do štiri leta. Stare veje izrezujemo do tal ali režemo na nižje mlajše veje. Grme redčimo. S tem omogočimo kakovostnejši pridelek in boljše zdravstveno stanje rastlin in pridelka.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 00:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ker na mojih jostan že zdj kaže da bodo polne kod lani me zanima kaj vse lahko naredim z plodovi? Lani so večina plodov pojedli ptiči ker nismo vedeli kam z njimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 00:36 Naslov sporočila: |
|
|
Nam so predlani škorci v enem dnevu pobrali vse do zadnje jagode, tako da je bilo tistih pet jagod, ki sem jih osmukala in poskusila, ves pridelek, ki smo ga užili. Lani smo bili pa hitrejši od škorcev. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 06:15 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelada, sok, kompot, poješ kar tako, uporabiš za pite, peciva, zavitke,...lahko narediš kis,....bo za silo dovolj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 07:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, kot svetuje metuljc. Tisto, kar boš namenil za pecivo, zamrzni, bo pozimi še kako prav prišlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Zamrznem.
In letos prakticiram takole:
dam iz zamrzovalnika,
stresem v blender,dodam žlico sladkorja ali žlico medu.
Potem dodam malo mleka ali navadnega jogurta.
Otroci imajo tako eno super malico z pridihom poletja _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kis? Prvič slišim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 je napisal/a: | Kis? Prvič slišim. |
Iz vsakega sadja se da narediti kis, le sladkor se mora dodati. Jabolka in grozdje (morda tudi hruške) im ajo dovolj sladkorja, ostalim pač nekaj sladkorja dodaš in dobiš zanimive kise. Meni je posebej všeč kutinov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Vem da se z velik sadja dela kis. Sam za jostin še nisem slišal. Men najboljši je vinski. Mi ga sami doma delamo po potrebi. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa vino? Angleži (verjetno tudi drugi iz hladnejših področij, ki niso primerna za dobro trto) iz vsemogočega jagodičevja delajo svoja sadna vina ("fruit wine"). Se je kakšen član foruma že ukvarjal s tem? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 23:55 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo pred leti nardil bezgovo vino. Še vedno ga mamo neki. jaz ga še nisem uspel probat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
No, sama sem pred desetletji delala regratovo vino. V receptu je pisalo šampanjec. In je res bil. Peneče vino, huda sladkoba, ki se je nekontrolirano razlivala po betonskih tleh
Nikoli več ga nisem delala. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 27 Mar 2014 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Mal se porezal joste. Razlika je očitna:
_________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
izbet
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 11:33 Prispevkov: 203 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: 06 Apr 2014 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Josta lepo cveti. Današnja slika
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|