Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Josta - Ribes × nidigrolaria
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2013 22:39    Naslov sporočila: Josta - Ribes × nidigrolaria Odgovori s citatom

jagodičevje, medvrstni križanec črnega ribeza in kosmulje, večji grm od ribeza, zrel plod je črno-modre barve. na sliki je bil jeseni pošteno obrezan. dozori malo kasneje od ribeza.

[img]https://lh4.googleusercontent.com/-qelf0X_xnIU/UcnnFWhmedvrstni 1WEI/AAAAAAAAE3Y/iFlyJq-1lDI/s128/DSC03035.JPG[/img]

PS: klikni na slikico, da se ta poveča. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2013 23:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se mi zdi, da ima kar ime Josta ... Rolling Eyes . Angleži jo kličejo Jostaberry. Križanec Ribes grossularia x nigrum

Takole pravi Darinka Koron:

Križanci med črnim ribezom in kosmuljami

Križanci med črnim ribezom in kosmuljami so nastali iz želje, da bi dobili rastlino z dolgimi grozdi in velikimi jagodami dobrega okusa, brez trnov in z velikim pridelkom. S križanjem v laboratoriju jim je uspelo ustvariti rastlino, ki je željam žlahtniteljev ustrezala le v nekaterih lastnostih. Poimenovali so jo josta. Ime je sestavljeno iz nemških poimenovanj za črni ribez (Johanisbeere) in kosmuljo (Stachelbeere). Josti so sledili še drugi križanci: jostaki, jostina, jochina, jocheline, jonova, jogranda, brino in druge.

Grm joste je visok do 2,5 metra in po bujnosti presega črni ribez in kosmuljo. Veje so brez trnov, kot pri črnem ribezu. Enaka je tudi barva lesa. Josta je, tako kot kosmulja, odporna proti nizkim zimskim temperaturam. Brsti so jajčaste oblike, proti vrhu zašiljeni. Spomladi začne brsteti zelo zgodaj. Rastlina je zaradi temno zelenih svetlečih se listov lahko tudi okrasna. Cveti na enoletnem lesu, ki izrašča iz dve- in triletnega lesa. Plodovi so ovalno okrogli, od vijoličasto temno rdeči do črni. Njihovo meso je sladko, rahlo kislo, manj prijetno kot pri kosmuljah. Vsebujejo zelo veliko vitamina C, so osvežilni, z značilno aromo. Primerni so za predelavo v sokove in marmelade.

Za svojo rast potrebuje josta zelo veliko prostora, tudi do štiri kvadratne metre. Za tla ni zahtevna. Grme posadimo v razdalji 1,1 do 1,3 metra v vrsti in tri metre med vrstami. Pred sajenjem tla globoko prekopljemo in založno pognojimo s hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili. Grmi rastejo do 15 let. S starostjo rodnost in kakovost pridelka močno upadata. Rez, ki jo izvajamo ob koncu zime, je zelo preprosta. V grmu naj bi imeli največ tri do štiri leta stare veje. Po rezi naj ostane štiri do šest vej, starih od dve do tri leta, ena ali dve enoletni veji ter ena ali dve starejši veji, stari od tri do štiri leta. Stare veje izrezujemo do tal ali režemo na nižje mlajše veje. Grme redčimo. S tem omogočimo kakovostnejši pridelek in boljše zdravstveno stanje rastlin in pridelka.


LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 00:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker na mojih jostan že zdj kaže da bodo polne kod lani me zanima kaj vse lahko naredim z plodovi? Lani so večina plodov pojedli ptiči ker nismo vedeli kam z njimi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 00:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nam so predlani škorci v enem dnevu pobrali vse do zadnje jagode, tako da je bilo tistih pet jagod, ki sem jih osmukala in poskusila, ves pridelek, ki smo ga užili. Lani smo bili pa hitrejši od škorcev.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 06:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marmelada, sok, kompot, poješ kar tako, uporabiš za pite, peciva, zavitke,...lahko narediš kis,....bo za silo dovolj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako, kot svetuje metuljc. Tisto, kar boš namenil za pecivo, zamrzni, bo pozimi še kako prav prišlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zamrznem.

In letos prakticiram takole:
dam iz zamrzovalnika,
stresem v blender,dodam žlico sladkorja ali žlico medu.

Potem dodam malo mleka ali navadnega jogurta.
Otroci imajo tako eno super malico z pridihom poletja Smile
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kis? Prvič slišim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:
Kis? Prvič slišim.

Iz vsakega sadja se da narediti kis, le sladkor se mora dodati. Jabolka in grozdje (morda tudi hruške) im ajo dovolj sladkorja, ostalim pač nekaj sladkorja dodaš in dobiš zanimive kise. Meni je posebej všeč kutinov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 20:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da se z velik sadja dela kis. Sam za jostin še nisem slišal. Men najboljši je vinski. Mi ga sami doma delamo po potrebi.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa vino? Angleži (verjetno tudi drugi iz hladnejših področij, ki niso primerna za dobro trto) iz vsemogočega jagodičevja delajo svoja sadna vina ("fruit wine"). Se je kakšen član foruma že ukvarjal s tem?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 23:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo pred leti nardil bezgovo vino. Še vedno ga mamo neki. jaz ga še nisem uspel probat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2014 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, sama sem pred desetletji delala regratovo vino. V receptu je pisalo šampanjec. In je res bil. Peneče vino, huda sladkoba, ki se je nekontrolirano razlivala po betonskih tleh Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nikoli več ga nisem delala.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 27 Mar 2014 15:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mal se porezal joste. Razlika je očitna:

_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
izbet



Pridružen/-a: 18.06. 2013, 11:33
Prispevkov: 203
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2014 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Josta lepo cveti. Današnja slika

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.