|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 20:37 Naslov sporočila: Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek |
|
|
Pozdravljeni.
Precej časa že iščem glineno posodo za kuho ali peko naše domače izdelave. Kaže, da ravno dovolj (ne)zavzeto, da sem še brez nje ali proizvajalca.
Ker se poletni dnevi, ko je kuha na odprtem najbolj primerna, nezadržno bližajo, bom moral bolj resno v akcijo.
Ima kdo kako idejo, kdo jo proizvaja ali kje se jo dobi.
Hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Jun 2022 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Lončarstvo Franc Kremžar s.p., Komenda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 21 Jun 2022 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
O, hvala vsem! Vidim, da je kar nekaj izbire. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Tole bo pa potrebno preizkusiti (vse faze). V trgovinah danes tak kruh nima konkurence. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Lito železo ima po moje boljše lastnosti glede toplotne prevodnosti in akumulativnosti toplote od gline, gledano oba parametra skupaj. Da pa ne govorimo o občutljivosti glinene posode. Nekoč so pekli velikonočne potice v glinenih "turilih" v peči in ko so me poslali na podstrešje po "turile", so mi grozeče zabičevali, kako naj pazim, da kaj ne razbijem. Sčasoma so posode popokale in potem jih je piskrovez rehabilitiral. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj! _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček, ne sprašujem v zvezi s ceno, ampak sicer; suhi kvas zaradi daljšega roka uporabe v primerjavi s svežim ali še zaradi česa drugega? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
S suhim kvasom je udobnejše delo, stabilnejši je, vedno pri roki - sploh za tiste, ki gremo le vsake kvatre po nakupih v trgovino. Pravilno hranjen je obstojen tudi 2 leti. Ko se ga navadiš in preide v rutino, enostavno ne uporabljaš več svežega. Itak se razne vrste kvasa nekoliko razlikujejo glede soja in dodanih hranilnih soli v tehnologiji. Mogoče se pa tudi nekako navadiš na eno znamko, kot za kavo na primer. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 06:05 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala. Še nikoli nisem poskusila s suhim kvasom, ne vem, zakaj ne, pa je najbrž res bolj praktično. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 06:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar pečem kruh s 50% polnomlete pire, delam to v aparatu za kruh in takrat zmešam suhi kvas z moko. Pri klasični peki pa ga prej razpustim v vodi s sladkorjem in moko, da se namnoži. Moja babica je pekla ob sobotah in si je že prejšnji večer pripravila kvas in tako ji je uspelo speči 8 hlebov s 50 g kvasa. Običajno smo jedli mešani koruzni kruh, ob praznikih belega, ko pa je jeseni zmanjkalo koruze, je bil na mizi ječmenov kruh. Zato pa smo zrasli taki "ardeki". _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj! |
Kruh pečem že vrsto let sam, vedno s suhim kvasom. Kupujem ga v Hofru/Lidlu, cena je nizka. V mojem kruhu celo zeloooo nizka, saj dam na 2 kg moke le 1 vrečko kvasa - pa je kruh prima. Priporočena doza je sicer 1/pol kile... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|