Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2022 20:37    Naslov sporočila: Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Precej časa že iščem glineno posodo za kuho ali peko naše domače izdelave. Kaže, da ravno dovolj (ne)zavzeto, da sem še brez nje ali proizvajalca.
Ker se poletni dnevi, ko je kuha na odprtem najbolj primerna, nezadržno bližajo, bom moral bolj resno v akcijo.

Ima kdo kako idejo, kdo jo proizvaja ali kje se jo dobi.

Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2022 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://keramika-krzan.si/loncarski-izdelki/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2022 22:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lončarstvo Franc Kremžar s.p., Komenda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2022 07:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.loncarstvomlakar.si/trgovina/Uporabna%20Keramika/Posoda_glinena_keramika

https://www.loncarstvo-buser.com/kategorija/lonceni-pekaci/

http://loncarski-izdelki.si/

tile pa so iz Srbije - https://posoda.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2022 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, hvala vsem! Vidim, da je kar nekaj izbire.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 09:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj povem še jaz svojo izkušnjo. Kruh redno pečem pod peko v posodi, ki jo proizvaja Gorenc (https://www.drva.info/gorenc-ltz-pekac-fi-37-s-pokrovom-sac-lopatica-za-oglje?gclid=Cj0KCQjww4-hBhCtARIsAC9gR3ZzD3MXIVyqRUoqb4wTMPBFQirpRB9tnWCPC-7v4HifZKGWInmkNZYaAvF2EALw_wcB). Peko (sač) segrevam v zunanji peči z okleščki po obrezovanju drevja in podobno šaro. Ne le, da je kruh nesramno dober, tudi poceni je: 1 kg belega kruha (moka T400, Žito), stane cca 0,95 €.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole zgleda po drugi fazi, ko se odstrani pokrov:
https://file.si/P4Xr/img-20230325123106.jpg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole bo pa potrebno preizkusiti (vse faze). V trgovinah danes tak kruh nima konkurence.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lito železo ima po moje boljše lastnosti glede toplotne prevodnosti in akumulativnosti toplote od gline, gledano oba parametra skupaj. Da pa ne govorimo o občutljivosti glinene posode. Nekoč so pekli velikonočne potice v glinenih "turilih" v peči in ko so me poslali na podstrešje po "turile", so mi grozeče zabičevali, kako naj pazim, da kaj ne razbijem. Sčasoma so posode popokale in potem jih je piskrovez rehabilitiral.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj!
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček, ne sprašujem v zvezi s ceno, ampak sicer; suhi kvas zaradi daljšega roka uporabe v primerjavi s svežim ali še zaradi česa drugega?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2023 22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S suhim kvasom je udobnejše delo, stabilnejši je, vedno pri roki - sploh za tiste, ki gremo le vsake kvatre po nakupih v trgovino. Pravilno hranjen je obstojen tudi 2 leti. Ko se ga navadiš in preide v rutino, enostavno ne uporabljaš več svežega. Itak se razne vrste kvasa nekoliko razlikujejo glede soja in dodanih hranilnih soli v tehnologiji. Mogoče se pa tudi nekako navadiš na eno znamko, kot za kavo na primer.
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 06:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, hvala. Še nikoli nisem poskusila s suhim kvasom, ne vem, zakaj ne, pa je najbrž res bolj praktično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 06:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kadar pečem kruh s 50% polnomlete pire, delam to v aparatu za kruh in takrat zmešam suhi kvas z moko. Pri klasični peki pa ga prej razpustim v vodi s sladkorjem in moko, da se namnoži. Moja babica je pekla ob sobotah in si je že prejšnji večer pripravila kvas in tako ji je uspelo speči 8 hlebov s 50 g kvasa. Običajno smo jedli mešani koruzni kruh, ob praznikih belega, ko pa je jeseni zmanjkalo koruze, je bil na mizi ječmenov kruh. Zato pa smo zrasli taki "ardeki". Very Happy
_________________
Bedno.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GrGr



Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50
Prispevkov: 586
Kraj: D.Toplice

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2023 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Preden nastopi kakšno sladostrastno brisanje objav, še beseda ali dve o kalkulaciji peke kruha. Svinjsko draga zadeva je kvas. Ob redni peki kruha se dela s suhim kvasom, kar stane lahko toliko, kot je polovica stroška moke. Jaz nabavljam suhi kvas pri Amazon.de v španoviji, da pride manjša poštnina. Kvas Fala stane v štacuni 5 zavitkov skupaj 3,08 €, to je cca 0,6 € na kg pečenega kruha. Če gre za enkraten dogodek peke, ni panike, pri redni "proizvodnji" pa je treba uporabljati cenejši kvas in še to tako, da se ga namnoži zmanjšano količino s pomočjo sladkorja in moke. Bog s teboj, cenjeni čitatelj!


Kruh pečem že vrsto let sam, vedno s suhim kvasom. Kupujem ga v Hofru/Lidlu, cena je nizka. V mojem kruhu celo zeloooo nizka, saj dam na 2 kg moke le 1 vrečko kvasa - pa je kruh prima. Priporočena doza je sicer 1/pol kile...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.